7 savjeta stručnjaka za zdravu i njegovanu kosu

Bez obzira na teksturu, boju ili vrstu frizure, postoji jedna stvar koju gotovo svi žele, a to je zdrava kosa koja izgleda kao da je svaki tjedan prošla kroz ruke profesionalca. Međutim, ako nemate vremena ići frizeru uz sve druge obaveze koje vas čekaju tijekom radnog tjedna i radije biste tih dodatnih 20 minuta ujutro provele u krevetu nego čekale da vam se u kosu upije keratinska maska, onda ćete definitivno imati koristi od ovih savjeta.

Vodeći stručnjaci u beauty industriji došli su do sedam ključnih pravila o kosi kojih se treba pridržavati kako bi vaša kosa bila ljepša i zdravija nego ikad prije. U nastavku možete pročitati o kojim savjetima se radi.

Preispitajte način na koji perete kosu

Istraživanja su pokazala da 33 posto žena koje su promijenile svoje navike pranja kose u posljednjih 12 mjeseci navode da je glavni razlog tome bila zabrinutost i strah od oštećenja. Sigurno ste se puno puta pitale koliko često bi trebale šamponirati kosu, a stručnjaci tvrde da je manje uvijek više.

Pretjerano pranje može biti štetno za vašu kosu, pogotovo ako je izbijeljena, obojena, kemijski obrađena ili je prirodno vrlo suha ili porozna. Kad svakodnevno perete kosu, tako uklanjate prirodna ulja i bjelančevine koje su joj potrebne kako bi i kosa i vlasište bili zdravi. Zato pokušajte ograničiti pranje kose na tri puta tjedno ako možete. Međutim, i to ovisi o vrsti kose. Ako imate kovrčavu kosu, ona će biti ljepša čim duže ste u mogućnosti izdržati između pranja. Ako je vaša kosa ravna, bilo bi prihvatljivo kad biste uspjele izdržati barem dva dana bez pranja kose.

Uvijek koristite zaštitu za kosu

Kosu mogu oštetiti UV zrake i različiti uređaji za ravnanje ili kovrčanje kose, pa čak i vaše sušilo za kosu. Zato je važno pružiti svojoj kosi što bolju zaštitu. Tijekom sušenja budite sigurne da ne držite sušilo preblizu svojoj kosi kako biste spriječili pucanje vrhova. Zdrava kosa će ostati zdrava ako ju se pravilnim koracima zaštiti.

Postanite profesionalke u feniranju

Dobra fen frizura bi trebala trajati najmanje nekoliko dana, ovisno o vrsti kose. Također, postoji nekoliko proizvoda koji će vam pomoći produžiti trajanje frizure. Stajling ne mora uvijek uključivati ​​uređaje za oblikovanje kose. Nije toliko teško postići savršenu fen frizuru kod kuće iako tako možda zvuči. Započnite s okretanjem glave naopako i protresite kosu dok ju sušite sušilom. Tako ćete dobiti više volumena. Nakon što posušite oko 80 posto kose, uspravite se i osušite ju do kraja, dio po dio. Posebno se fokusirajte na vrhove i njima posvetite malo više pozornosti jer će to vašu frizuru učiniti ljepšom i dugotrajnijom.

Zdrava kosa zahvaljujući kvalitetnom alatu

Mislite na svoju kosu kao što mislite i na svoju kožu – ono što stavite na nju će sigurno na nju i utjecati. Ulaganjem u kvalitetne proizvode i alate održavat ćete kosu na najbolji mogući način i ona će biti jaka. Kod kuće biste trebale imati okruglu četku za feniranje, četku za oblikovanje i češalj sa špicom kako biste lakše podijelili kosu i pomicali ju s jedne strane na drugu. Također, nemojte zaboraviti voditi brigu o svojim četkama. I njih treba očistiti s vremena na vrijeme.

Ispravno koristite regenerator

Dobar regenerator je presudan kada je u pitanju bilo koji tip kose. Da bi vaša kosa stvarno upijala proizvod, kosu osušite ručnikom nakon šamponiranja i prije nanošenja regeneratora. U suprotnom bi voda mogla spriječiti regenerator da se upije i pruži joj potrebnu vlagu. Važno je i gdje na kosu nanosite svoj regenerator. On mora ići samo na njezinu donju polovicu. Pokušajte ne stavljati regenerator na korijen kose jer će to uzrokovati da se vlasište brže masti.

Usavršite tehniku ​​češljanja

Nitko ne želi imati zbrku na glavi, stoga je češljanje uvijek potrebno, ali nemojte prolaziti četkom kroz svoju kosu na bilo koji način. Preagresivno češljanje će samo nanijeti štetu. Za savršeno sjajnu, zdravu i nezapetljanu kosu biste ju trebale češljati dva puta dnevno – jednom ujutro i jednom prije spavanja, otprilike minutu svaki put. Također, uvijek ju češljajte od dna prema gore, pogotovo ako imate dugu kosu.

Opremite se proizvodima za njegu kose

Ljudi s tankom kosom moraju biti oprezni kada je u pitanju bilo koji proizvod koji sadrži ulje poput arganovog, kokosovog ili maslinovog. Ta ulja su nevjerojatno hidratizirajuća, ali mogu biti preteška za tanku kosu. Ulje aloe vere je sjajna alternativa.

S druge strane, gusta kosa treba više hidratacije od tanke kose, dok kovrčava kosa često može biti dehidrirana jer je prirodnim uljima teže putovati niz dlaku i prekriti cijeli pramen kose. Ulje jojobe i shea maslac su najbolji izbor za ovu vrstu kose jer su slični našim vlastitim, prirodnim uljima. Oni s obojenom kosom trebali bi izbjegavati šampone koji sadrže sulfate i silikone jer bi mogli uzrokovati brzo ispiranje boje pa će vaša kosa izgledati beživotno.

Foto: Instagram

0