Sve što sam naučila o make upu: Tena Bašić

Listajući magazine ili gledajući kampanje domaćih dizajnera, zasigurno su vam za oko zapeli make up lookovi iza kojih stoji Tena Bašić. Tena se ovim poslom počela baviti još prije 10 godina, a u međuvremenu je surađivala i s poznatim domaćim fotografima kao što su Mare Milin, Jelena Balić, Mladen Šarić, Karmen Poznić, a zadužena je i za make up lookove Severine Kojić na turneji te Lidije Bačić.

Tena Bašić nova je zvijezda naše rubrike Sve što sam naučila o make upu, u razgovoru nam je, između ostalog, otkrila sve o počecima svoje karijere profesionalnog vizažista, uzorima u poslu i svojoj svakodnevici, ali i podijelila s nama nekoliko beauty savjeta i trikova.

Kad se točno rodila ljubav prema make upu i kako su izgledali tvoji prvi susreti s make upom?

Ljubav prema šminkanju rodila se zapravo dosta rano, krajem osnovne škole. Tada sam počela sve češće zavirivati u maminu kozmetičku torbicu i isprobavati olovke i ruževe. Crna ili plava olovka unutar oka na donjem kapku je tada bilo nešto što se nerijetko viđalo, pa je to vjerojatno bio i prvi look koji sam ikada napravila na sebi. U to vrijeme sam prvi put i počupala obrve, naravno potpuno pogrešno. No, tada se nisam još šminkala svaki dan – to je došlo na red u srednjoj školi, a omiljeni look bio mi je smokey eyes.

Kako su izgledali tvoji profesionalni počeci?

Voljela sam šminkanje, ali nisam tada na to gledala kao na svoju buduću profesiju. Ideja o profesionalnom bavljenju šminkom došla je spontano, kad sam provodila sate i sate za knjigom dok sam studirala, samo što je dosta tih sati bilo ispunjeno crtanjem koječega po papiru i licu. Često sam kreirala razne make up lookove na sebi i prijateljicama.

Nakon nekog vremena jednostavno sam se odvažila na taj riskantan korak i odlučila da ću postati make up artist.

Upisala sam školu Callegari, talijansku školu mode i dizajna u kojoj je tada predavala Kristina Hošnjak, koju smatram izvrsnim predavačem. Već za školovanja sam dobila priliku asistirati Kristini i Ani Rajić na modnim revijama i tako je sve krenulo. Moj rad je brzo primijećen i počele su stizati ponude za samostalne angažmane. Ubrzo me Saša Joković pozvao u svoj tim make up artista za modne revije, u kojem sam i danas. Uvijek rado radim sa Sašom i od njega sam puno naučila o fashion make up-u.

Tko su ti uzori u poslu i čije ideje voliš uvažavati, čime se inspiriraš?

Inspiraciju pronalazim u licu i karakteru osobe koju šminkam, prirodi, glazbi, nekim prošlim vremenima, emocijama koje osjećam, bojama i oblicima oko sebe. Kad imam slobodan dan, često doma radim make up na sebi jer se stvarno volim na taj način kreativno izraziti i “izbaciti” iz sebe ono što možda i ne mogu na konkretnim poslovima zbog, ponekad, ograničavajućih okolnosti modnih i beauty priča na kojima radim. Omiljena make up artistica mi je Alex Box, volim njezin rad i smatram je pravim umjetnikom.

Najdraži dio posla mi je upravo kreativno izražavanje, a jednako dragi su mi i izrazi lica zadovoljnih klijenata.

Volim i dinamiku i nepredvidljivost posla – koliko god to nekada bila mana, jer ne mogu potpuno isplanirati svoj život, toliko ima i nešto uzbudljivo u tome. Upoznajem puno ljudi i putujem na razne lokacije zbog posla, što me veseli i donosi uvijek nova i zanimljiva iskustva.

Kako izgleda jedan “klasičan” dan profesionalnog vizažista?

Teško je reći kako izgleda klasičan dan profesionalnog vizažista jer mi je svaki dan drugačiji, ali u pravilu ujutro izlazim iz stana s koferom punim šminke, sjedam u auto i krećem na snimanje ili nekome doma da ga našminkam za privatne potrebe. U međuvremenu, mobitel zvoni nekoliko puta s upitima i dogovorima za neke buduće poslove. Radni dan mi često traje i po 14-15 sati, ali uz dobru ekipu i ugodnu atmosferu, na snimanju vrijeme brzo proleti. Sretna sam jer stvarno radim ono što volim pa mi ni dugi dani ni težak kofer nisu problem. Dobro, kofer je možda s vremenom postao malo težak mojim leđima, hahaha, ali zato valja biti i u dobroj fizičkoj spremi za ovaj posao.

Što te najviše ispunjava u ovom poslu?

Ispunjava me već spomenuto kreativno izražavanje, zadovoljstvo klijenata, sklapanje novih poznanstava i prijateljstava, dobra zezancija na snimanjima, kada netko čije mišljenje cijenim pohvali moj rad, kad mi mlađi kolege koji tek počinju s ovim poslom kažu da sam im uzor… Puno je toga.

Svaki angažman je poseban, no postoji li ipak neki koji je teži i izazovniji od ostalih?

Nešto zahtjevniji su poslovi gdje imam puno modela za šminkanje pa imam i asistente, što znači da paralelno sa šminkanjem pratim i kako oni rade. Također, snimanja na vanjskim lokacijama su nešto teža od onih u studiju jer uključuju razne vremenske prilike i neprilike, seljenja s lokacije na lokaciju, neadekvatne svjetlosne uvjete i sl. Često radim make up dok se istovremeno radi i frizura, što je prilično otegotna okolnost, ali sve se može kad se hoće

Bliže nam se blagdani… Koji su tvoji savjeti za božićne make up lookove, što je u trendu?

Za blagdanske make up lookove možemo si dati oduška sa puno shimmera i šljokica koje su, baš zgodno, upravo i u trendu. Topli smeđi smokey eyes sa zlatnim šljokicama, sivi smokey sa srebrnim šljokicama, ili metalik brončano sjenilo, tuš i klasičan crveni ruž, uvijek su lijepi božićni lookovi.

Od kojih se beauty proizvoda ne odvajaš?

Osobno se ne odvajam od dobrog korektora za podočnjake, breskvastog nude ruža i tuša za oči. Tuš nosim gotovo svaki dan, a nude ruž nekad zamijenim onim crvenim. Za večernje izlaske preferiram smokey eyes, kojemu za posebne prilike dodam i umjetne trepavice. Kod mene ne vrijedi ona “u postolara su najgore cipele” – volim se šminkati i uvijek sam našminkana. Uz moj stil oblačenja i boju kose ionako ne ide no make up look.

Ima li neki trik ili beauty savjet koji bi podijelila s nama i koji je najbolji savjet koji si dobila?

Savjet koji bih dala svakako je “manje je više”, barem što se tiče količine podloge koju stavljate. Prozračan, ujednačen i blistav ten je najbolja podloga za bilo koji make up look koji nosite. Ne bojte se nositi crveni ruž, za svakoga postoji odgovarajuća nijansa. Također, ne bojte se nositi make up općenito – to je samo make up, možete ga skinuti, eksperimentirajte, zabavite se. Najbolje životne pa i poslovne savjete sam uvijek dobivala od svoje obitelji i prijatelja, a iskreno, njihove sam jedino i poslušala. važno je ostati svoj i biti iskren u svemu što radiš.

Zahvaljujemo BIPA Backstage na ustupljenom prostoru za snimanje

Foto: Marija Laća

0