Što su to dobre bakterije i kako utječu na naš organizam i imunitet?

JGL Prolife

Probiotički proizvodi u posljednje su vrijeme sve popularniji u svijetu. Oni se brzo razvijaju jer iz godine u godinu znanost dobiva sve veći uvid u to koliko je važno zdravlje naših crijeva i koliko je ono povezano sa zdravljem ostatka našeg organizma. Tako sve češće možemo čuti o probioticima, njihovim dobrobitima i važnostima toga da ga ih uključimo u svoju prehranu kako bi pomogli povećati broj onih ‘dobrih’ bakterija koje igraju vitalnu ulogu u našem tijelu. No, što su zapravo ‘dobre’ bakterije, kako one utječu na naše zdravlje i koje koristi uistinu imamo od pijenja probiotika, donosimo u nastavku.

Koje su to ‘dobre’ bakterije?

Postoji jako velik broj različitih vrsta bakterija na svijetu. Neke od njih se smatraju korisnima, dok druge štete našem zdravlju. Dvije najčešće vrste korisnih bakterija koje se nalaze u našem crijevnom mikrobiomu su Lactobacillus i Bifidobacteria. Održavanje ravnoteže između korisnih (dobrih) bakterija i nepotrebnijih (loših) vrsta pokazalo se ključnim za pružanje podrške zdravom probavnom sustavu. Budući da se crijeva smatraju okosnicom našeg zdravlja jer sadrže više od 70% našeg imunološkog sustava, još je veći fokus stavljen na različite metode za održavanje njihovog zdravlja.

O čemu ovisi sastav naših crijevnih bakterija?

Dobre bakterije su one koje imaju pozitivan utjecaj na naš organizam. One žive u probavnom sustavu gdje čine zajednicu mikroorganizama – crijevnu mikrobiotu. Sastav naših crijevnih bakterija započinje kad se rodimo i razvija se u prvih nekoliko godina našeg života. Temelji se na bakterijama kojima smo izloženi pri rođenju, na našoj prehrani i iskustvima od rođenja do otprilike treće godine života. Nakon toga, sastav naših crijeva više se ne mijenja tijekom života. No, njihovu ravnotežu, ravnotežu između dobrih i loših bakterija, u našim crijevima mogu poremetiti mnogi faktori. U njih spada ono što jedemo i pijemo, lijekovi koje uzimamo (posebno antibiotici), okoliš u kojem živimo, toksini s kojima se susrećemo i količina stresa koju doživljavamo.

Ako živite stresan život u gradu, jedete hranu s puno šećera te konzumirate velike količine prerađene hrane i alkohola, a uz to redovito uzimate antibiotike, to može smanjiti razinu dobrih bakterija u vašim crijevima i stvoriti neravnotežu. Tada prevladaju loše bakterije i stanice imunološkog sustava izgube kontrolu. Stanice imunološkog sustava onda ne prepoznaju dobre i loše stanice pa mogu početi napadati same sebe. Tako može doći do razvoja nekih autoimunih poremećaja i kroničnih upalnih bolesti poput dijabetesa tipa I ili reumatoidnog artritisa. Ovome doprinosi i široka rasprostranjenost antibiotika i dezinficijensa koji smanjuju raznolikost bakterija, ne samo loših, nego i onih dobrih.

Da bi se izbjegla neravnoteža, korisno je uvijek održavati zdravu razinu dobrih bakterija. Dva su načina na koja to možete napraviti. Prvi uključuje konzumiranje vlakana, nezasićenih masnih kiselina, voća, povrća, kefira i fermentirane hrane kao što je kiseli kupus. No, ako tražite brzu i jednostavnu zamjenu za dobre bakterije, prijateljski dodaci bakterijama, poput Prolife VIS suspenzija, vrlo su korisna opcija.

Kako nadopunom dobrih bakterija možemo postići jačanje imuniteta?

Brojni su ključni čimbenici koje treba uzeti u obzir prilikom odabira prijateljskog dodatka bakterija koji ćete svakodnevno uzimati. Važno je odabrati kvalitetan proizvod s jasno definiranim sojevima bakterija, dovoljnom količinom bakterija u svakoj dozi (minimalno 1 milijarda), kao i to da su bakterije žive prilikom uzimanja. Jedna Prolife VIS suspenzija sadrži više od 20 milijardi dobrih bakterija u balansiranoj kombinaciji pet pomno izabranih sojeva. Radi se o bočicama koje osiguravaju da su sve bakterije žive tijekom cijelog roka trajanja proizvoda. Naime, samo žive bakterije imaju učinak. Uz to, sadrži i koenzim Q10 koji vam daje snagu i otpornost te vitamine B6 i B12 koji pridonose normalnom funkcioniranju imunološkog sustava i smanjuju umor, pogotovo u periodima intenzivne fizičke i mentalne aktivnosti. Jedna Prolife VIS suspenzija sadrži i vitamine B1 i B2 koji doprinose normalnom stvaranju energije. Važno je istaknuti to da one ne sadrže gluten, kao ni laktozu.

Dobre bakterije pomažu probavi, boljoj razgradnji i iskoristivosti nutrijenata iz hrane. Važno je znati da čak i same bakterije sintetiziraju neke nutrijente i molekule koje imaju utjecaj na naš organizam. Primjerice, gut-brain axis ističe ulogu crijevne flore u biokemijskim signalnim događajima koji se odvijaju između gastrointestinalnog trakta i središnjeg živčanog sustava. Možemo zaključiti da je uloga dobrih bakterija u našem organizmu iznimno važna za zdravlje cijelog tijela. Stoga bi bilo mudro uvijek paziti na očuvanje ravnoteže između dobrih i loših bakterija, zdravim stilom života i dodacima prehrani.

Foto: Pexels

0