Istražili smo sve o tradicionalnim vs. modernim načinima za jačanje imuniteta

Jesen i zima sa sobom donose mnoge promjene. Osim o preobrazbi ormara i svojih skincare te make up rutina, savršeno je vrijeme za poraditi na jačanju našeg imuniteta. Sada je taj korak možda važniji nego ikad prije, stoga bi bilo dobro poduzeti sve kako bi se zaštitili od raznih bolesti i virusa. Naš imunološki sustav nas zapravo izvrsno brani od mikroorganizama koji uzrokuju bolesti. No, ponekad ne uspije ispuniti svoju zadaću pa se kao rezultat toga razbolimo. Važno je znati da je moguće intervenirati i ojačati imunitet uz neke male promjene i dodatke koji bi mogli učiniti veliku razliku.

Zdrav način života je na prvom mjestu

Organizmi u prirodi podupiru svoje unutarnje obrambene mehanizme i upravo je tako naš prirodni ili urođeni imunitet prva obrambena linija našeg tijela koja započinje prije nego što naiđe na prijetnju poput bakterija i virusa. Jedna od stvari koju možete poduzeti kako bi vaša prva linija obrane ostala jaka, svakako je odabir zdravog načina života. Svaki dio našeg tijela, uključujući imunološki sustav, funkcionira bolje kad je zaštićen od napada iz okoline i potpomognut strategijama zdravog života. Zato bi se trebali odreći poroka, jesti puno voća i povrća, redovito vježbati i održavati zdravu tjelesnu težinu. Ako pijete alkohol, konzumaciju bi trebali svesti na minimum, a važna je i optimalna količina sna te smanjenje stresa. Uz to, poduzmite sve korake kako biste izbjegli infekciju – poput čestog pranja ruku.[1] Uz zdravi način života postoje mnogi tradicionalni, ali i moderniji načini uz koje možemo raditi na jačanju imuniteta, a u nastavku doznajte koji su.

Kako su naše bake jačale imunitet?

Vjerujemo da su i vama bake oduvijek govorile da je dobro pojesti žličicu meda za imunitet ili jesti puno naranči čim vani malo zahladi. Mnogo je tradicionalnih metoda pomoću kojih su naši preci radili na jačanju imuniteta. Te metode su najčešće podrazumijevale određene sastojke iz prirode. Tako je med jedan od najcjenjenijih prirodnih proizvoda koji se ne koristi samo kao prehrambeni proizvod, već i kao proizvod za preveniranje bolesti ili kao tradicionalni, alternativni lijek. On sadrži širok spektar vitamina, minerala, aminokiselina i antioksidans. Flavonoidi i fenolne kiseline, koji djeluju kao antioksidansi, nalaze se u medu, iako količina i vrsta tih spojeva uvelike ovisi o vrsti cvjetnog izvora.[2]

Uz med, đumbir je također jedan od sastojaka koji ima snažna protuupalna i antioksidativna svojstva koja kontroliraju proces starenja. Uz to, njegov antimikrobni potencijal mogao bi pomoći i u liječenju zaraznih bolesti. Ako napravite čaj od đumbira i njemu dodate žličicu meda i limuna, imat ćete čaj obogaćen dodatnim okusima, ali i blagotvornim svojstvima koja bi mogla pridonijeti jačanju vašeg imuniteta.[3]

Spominjanje ljekovitih sastojaka nepotpuno je bez kurkume. Kurkuma sadrži aktivni spoj kojem se tradicionalno pripisuju protuupalna i antibakterijska svojstva te potencijalni doprinos jačanju imuniteta. Šalica mlijeka s kurkumom prije spavanja mogla bi isto tako pridonijeti snažnijem imunitetu koji će uspješno odbijati viruse.[4]

Dnevnu dozu imuniteta biste si mogli priuštiti i uz voće poput grejpa, naranči i sličnih citrusa. Limun je najpopularniji citrus koje je izvrstan izvor vitamina C. 100 g limuna ekvivalent je 53 mg vitamina C što čini više vitamina C u usporedbi s drugim voćem koje pripada obitelji citrusa. Istraživanje je pokazalo da uz limun sadrži i vitamin B, kalcij, bakar, željezo te kalij. Ipak, vitamin C je onaj koji najviše pridonosi zdravlju imuniteta u ovom voću. Međutim, vitamin C možemo naći i u dodacima prehrani koji čine moderne načine jačanja imuniteta. Više o tome doznajte u nastavku.

Supradyn Imuno – moderan pristup jačanju imuniteta

Vitamin C je uspješno smanjuje trajanje epizoda i težinu simptoma prehlade u prosjeku za 23 posto.[5] Ono što možda niste znali je to da sintetski proizvedeni vitamin C ima jednake fiziološke učinke kao vitamin C koji je izoliran iz prirodnih izvora poput, primjerice, hrane.[6] Nedostatak vitamina C rezultira oslabljenim imunitetom i povećanom osjetljivošću na infekcije.[7] Upravo zato bi bilo korisno kad bi svi vodili računa o tome da unosimo dovoljnu količinu vitamina C kako bi ojačali svoj imunitet, međutim to nije uvijek moguće putem hrane.

U današnje vrijeme rijetko kad se stignemo posvetiti sebi. Sve oko nas je užurbano, a tako smo i u potrazi za brzim rješenjem koje bi nam moglo pomoći u jačanju imuniteta. Dodaci za jačanje imuniteta su ti koje najčešće uključujemo u svoju dnevnu rutinu. Supradyn Imuno je dodatak prehrani koji sadrži vitamin C i ekstrakt citrusa. Za obranu i kod povećane potrebe imunološkog sustava u onim trenucima kad patite od stresa, nepravilno se hranite ili se ne stignete baviti tjelovježbom. U jednoj šumećoj tableti Supradyna Imuno nalazi se 500 mg vitamina C. Uz to, sadrži i 50 mg ekstrakta citrusa. Odraslima i djeci starijoj od 14 godina, preporučeno je uzeti jednu šumeću tabletu dnevno tako da ju rastopite u 2 dcl vode i popijete.

Supradyn® je dostupan bez recepta u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Preporučuje se uzimanje dodatka prehrani u okviru raznovrsne i uravnotežene prehrane te zdravog načina života.

Foto: Pexels, Supradyn


[1] https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
[4] https://www.researchgate.net/publication/6589131_Spicing_Up_of_the_Immune_System_by_Curcumin
[5] Hemilä, Scand J Infect Dis 1994;26(1):1-6.
[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19579835/
[7] Carr C. Anita, Maggini Silvia. Vitamin C and Immune Function. Nutrients2017,9, 1211; doi:10.3390/nu9111211

L.HR.MKT.11.2020.3694

0