Gdje započeti razgovor o spolnom zdravlju?

@lelohex

Na svakih 20 članaka o dijetama, tjelovježbi i beauty ritualima dolazi samo jedan posvećen spolnom zdravlju. Zvuči dosta loše, nije li tako? Ne znamo koliko je to istinito budući da smo brojke izmislili radi dramatičnog efekta, ali recimo da barem imamo takav osjećaj. Čitati o spolnom zdravlju nije ni približno zabavno koliko je čitanje paprenih članaka o top pozicijama u seksu, loših priča s prvih spojeva i najnovijih recenzija high-tech seks igračaka.

Totalno razumijemo, ali isto tako, gdje bismo došli kada bismo ignorirali sve što nam nije zanimljivo ili nam je neugodno? Stvara li nam razgovor o seksu i seksualnom zdravlju zaista nelagodu? Ne bi trebao – ako smo dovoljno odrasli da to radimo, dovoljno smo odrasli da pričamo o svim aspektima seksa.

Dakle… Neugodnjak. Gdje započeti razgovor o sigurnom seksu i spolnom zdravlju? Kontracepcija se čini kao logičan prvi korak, ali to ne bi trebala biti prva stvar na dnevnom redu. Danas razgovor započinjemo malo drugačije:

Sram.

Čini se da seks oduvijek stoji u sjeni srama. Koliko god želimo tvrditi da je to apsolutno nerazumno, moramo to prihvatiti bez osude. Svatko ima pravo na vlastito mišljenje i na vlastite osjećaje. Ali sram ne može biti izlika za neodgovorno ponašanje. Sram ne može biti razlog zašto ne kupujemo kondome ili zašto izbjegavamo redovite preglede kod ginekologa ili urologa.

@lelohex

Sebičnost.

Sram neizbježno dolazi u pratnji sebičnosti, bez obzira na činjenicu smatramo li se sebičnim pojedincima ili ne. Jer zaista je sebično zanemarivati vlastito zdravlje zbog srama od vlastitog tijela ili srama od činjenice da se seksamo, ali usprkos tome i dalje svjesno biramo imati spolne odnose s partnerima koji najčešće nemaju pojma o našoj seksualnoj prošlosti. Jednako je sebično prisiljavati partnera da zanemari brigu o vlastitoj sigurnosti kako bi se “očuvala spontanost trenutka” ili zato što je “osjećaj bolji.”

Kontracepcija.

Osim apstinencije, kondomi su jedina preventivna metoda koja štiti i od spolno-prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće. Kontracepcijske pilule – odličan izum – ali ne zaustavljaju prijenos tjelesnih tekućina između dvoje partnera, nije li tako? Ne postoji sto posto siguran način kako se zaštititi od infekcije – neke se bolesti prenose već samim kontaktom kože na kožu. Da, da, kondomi pucaju, no s druge strane, umanjuju rizik od zaraze za cca. 99%. Nama se sviđaju ti izgledi, a vama?

@lelohex

LELO, vodeći svjetski brend u kategoriji luksuznih intimnih proizvoda, još 2016. godine na tržište je izbacio HEX, kondom koji adresira većinu problema koje korisnici imaju s kondomima – kližu, pucaju i umanjuju osjećaj užitka koji pruža kontakt kože na koži. Heksagonalne ćelije HEX kondoma dopuštaju korištenje tanjeg materijala kako bi se povećala osjetljivost bez gubitka prijanjajuće moći i čvrstoće. Štoviše, dogodi li se da HEX pukne, heksagonalne ćelije će spriječiti širenje pukotine.

@lelohex

Razgovor.

Realno, nije bilo potrebno elaborirati bilo koju od ovih točaka, ali naumili smo današnji dan začiniti s malo #osviještenosti. Razgovor i rasprava o spolnom i reproduktivnom zdravlju, odgovornosti te pristanku ne bi trebali biti rezervirani za određene dane u godini niti bismo o svemu ovome trebali čitati samo kada u javnost izađu senzacionalno užasavajuće statistike vezane za spolno-prenosive bolesti i maloljetničku trudnoću. Najvažnije od svega – ako imate spolno-prenosivu bolest, ona neće nestati ukoliko ju ignorirate. Testirajte se, potražite pomoć, pričajte o tome. Damo li tim stvarima Vlastito Ime, s njih ćemo skinuti svaki skloj srama i stigme.

0