Pružite koži lica savršenu dozu kolagena i premotajte vrijeme uz ovih 10 proizvoda

Kolagen je jedan od najpopularnijih sastojaka u njezi kože u posljednje vrijeme. No, postoje i određene kontroverze o tome što ovaj sastojak, može učiniti kad se nalazi u topikalnim proizvodima. Kolagen je protein koji vašoj koži daje strukturu, elastičnost i snagu. Prema stručnjacima, mi gubimo otprilike jedan posto kolagena iz naše kože, svake godine, počevši u 20-ima. To može uzrokovati izgled opuštene kože, finih linija, bora i druge znakove starenja. Ipak, taj neizbježni gubitak kolagena mogu nam nadoknatiti proizvodi koji sadrže ovaj anti-age sastojak.

Proizvodi za njegu lica, koji sadrže kolagen, pomažu koži da izgleda glatkije jer joj pomažu zadržati vodu. Kad su stanice kože popunjene i potpuno hidratizirane, koža djeluje podatnije i blistavije. Osim toga, proizvodi za obnovu kolagena pomažu koži da izgleda mladolikije jer, što više kolagena imamo u našoj koži, manje je opuštenosti, finih linija i bora. No, prilikom kupovine proizvoda koji potiču stvaranje kolagena u koži, kao i onih koji sadrže kolagen u svojoj formuli, treba imati na umu nekoliko stvari.

Sastojci koji potiču stvaranje kolagena

Retinol [vitamin A] jedan je od takvih sastojaka koji sprječavaju razgradnju kolagena blokirajući aktivnost određenih enzima u koži, a k tome potiče proizvodnju kolagena. Vitamin C štiti kožu od slobodnih radikala, što sprječava razgradnju kolagena uzrokovanu stresorima iz okoliša. Ulje šafranike je bogato omega-6 masnim kiselinama te također pomaže u učvršćivanju kože, sprječavajući razgradnju kolagena. Peptidi, kao i ekstrakt Centelle Asiatice također se nalaze među onim sastojcima koji potiču proizvodnju kolagena u koži.

Proizvodi s kolagenom koje će vaša koža obožavati

Budući da je kolagen vrlo velika molekula, teško prodire kroz površinu kože kada se primjenjuje lokalno. Postoje i kreme koje u formuli sadrže sami kolagen, ali imajte na umu da stručnjaci kažu da samo zato što proizvod sadrži kolagen ne znači da će uistinu pomoći poboljšati vaš ten. Kolagen je strukturno vrlo velika molekula, stoga ako je molekula prevelika, neće prodrijeti u vašu kožu. Tako da nemojte zaboraviti provjeriti koje proizvode preporučuju dermatolozi ili je istraživanjem potvrđeno njihovo snti-age djelovanje, prije nego što odlučite kupiti određeni proizvod. No, kako ne biste morale nagađati koje su kolagenske kreme vrijedne ulaganja, sastavili smo popis najboljih, a možete ga naći u nastavku.

Sisley Night Cream s kolagenom
PCA Skin Collagen Hydrator
Elemis Pro-Collagen Marine Cream
Peter Thomas Roth FIRMx Collagen Moisturizer
LOUM Redefine Contour Firming Cream
Dr. Dennis Gross Skincare C + Collagen Deep Cream
Mario Badescu Collagen Moisturizer SPF 15

First Aid Beauty Ultra Repair Firming Collagen Cream
Derma E Advanced Peptides & Collagen Moisturizer

Foto: Instagram, Douglas, Nordstrom, Notino, Cult Beauty, Douglas, Beauty Bay, Feel Unique, iHerb

1