Top 10 odgovora na najčešća pitanja o botoksu

U modernoj estetskoj medicini i svijetu društvenih mreža i perfekcionizma, botoks je postao neizbježan dio svakodnevnice. Neki ga obožavaju, neki ga kritiziraju. Neki sve znaju o njemu i najbolji im je prijatelj, a neki pak žele znati puno više. Kad je riječ o botoksu nema boljeg sugovornika od dr. Nikole Milojevića kojem su britanski mediji dali nadimak ‘The botox king’. Sve što trebate znati o botoksu donosimo na jednom mjestu u 10 odgovora našeg poznatog doktora.

Što je Botoks i kako djeluje?

Botoks  je purificirani protein, nije otrov što je često krivo interpretirano, nego lijek koji se koristi u medicini preko stotinu godina. To je lijek koji može kontrolirati mišiće tako da ih uspava, uspori npr. da bi se drugi mišići ojačali.

Gdje se botoks koristi u medicini?

Koristi se u ortopediji, urologiji i svim drugim područjima gdje ima mišića, a to je skoro u cijeloj medicini. Botox je vrlo zahvalan protein, a konkretno u estetskoj medicini koristi se također da smiruje određene mišiće lica pa može preoblikovati lice, koristi se za uklanjanje bora, najčešće na čelu, mršteće bore i oko očiju. Koristi se za ljepši osmijeh, odnosno da se manje vide desni, za oblikovanje čeljusti, zatezanje brade… Učinkovit je i za reguliranje pretjeranog znojenja te u liječenju migrene.

Otkad se koristi u estetskoj medicini?

Dr Jean Carruthers okuloplastična kirurginja iz Kanade je ranih 90-ih otkrićem botoksa za uklanjanje bora stvorila modernu estetsku medicinu. Tretirala je tikove oko očiju botoxom i totalnom slučajnošću otkrila uspješno uklanjanje bora mrštilice i bora oko očiju. Čast mi je da sam Jean Carruthers upoznao dva puta, jednom prije 10 godina na Face kongresu u Londonu, a drugi puta u veljači ove godine na kongresu u Miamiu. Ona je čudesna žena i legenda estetske medicine. Nadamo se da ćemo ju ugostiti i na našem TAMC kongresu u Dubrovniku gdje radimo edukacije s najnovijim tehnikama tretmana botoksom.

Koliko traje učinak i koliko se zadržava u tijelu?

Botoks ostaje u tijelu samo tjedan dana i usporava mišiće tako što usporava vezu sa živcima koji ga pokreću. Zadržava se kratko i samo lokalno, a doze koje se koriste su u estetskoj medicini su i do 100 puta manje nego u klasičnoj medicini.  Ovisi od osobe do osobe i njihove građe lica i drugih faktora pa neki sretnici dolaze jednom godišnje i to je dovoljno, a neki moraju obnoviti stanje svaka tri mjeseca. Dobra vijest je da se sa svakim tretmanom produžuje vrijeme učinka.

Kakve su nuspojave botoksa i da li boli?

U 15 godina rada i gotovo 40 tisuća zahvata nisam nikada vidio alergijsku reakciju na botoks iako je u teoriji moguće jer je riječ o proteinu, ali to je iznimno rijetko. Ako se tretman obavlja u opremljenoj i stručnoj klinici te i dođe do reakcije liječnik može brzo i adekvatno reagirati. Nažalost, postoji crno tržište gdje se ilegalno daje botoks ili još gore lažni botoks. Samo doktori i zubari u zdravstvenim ustanovama s dozvolom da se bave estetskim zahvatim mogu davati botoks. Davanje botoksa od strane kozmetičara, medicinskih sestara i slično je nadriliječništvo i pacijenti time preuzimaju veliki rizik.

Koristim tanke igle, posebnu fiziološku otopinu, posebnu tehniku i jako bitno opustim svoje pacijente već od momenta kada uđu u moju sobu. Ovo je tretman kojeg se čak i oni koji se boje igle ne moraju plašiti.

Hoću li nakon botoksa izgledati neprirodno?

Zaleđeni izgled je stvar prošlosti jer moderne tehnike i manje doze botoksa sada mogu izbjeći ovu nuspojavu. Naravno, veliki faktor je znanje i iskustvo doktora te njegova odgovornost prema pacijentu. Nekada je potrebno i odbiti pacijenta. No često takvi završe kod nestručnih osoba koje ubrizgavaju sumnjive materijale i onda takvi slučajevi završe u novinama.

Kome je namijenjen botoks?

Zahvati botoksom namijenjeni su onima koji na bezbolan način žele zaustaviti kazaljke na satu. Onima koji žele izgledati mlađe i svježe bez nuspojava ili dugog oporavka.  Botoks je i cijenom pristupačniji pa postaje rutina za pacijente kao i posjet zubaru, frizeru ili kozmetičaru.

Koriste li Hrvati botoks?

Potražnja za tretmane botoksom je velika i to je uz dermalne filere najpopularniji zahvat u Hrvatskoj i to ne samo u estetskoj medicini nego i u estetskoj kirurgiji. Popularniji je od liposukcije, operacija grudi, faceliftinga, operacija noseva i dr.  Između 30 i 40 posto tretmana u našim poliklinikama u Engleskoj i Hrvatskoj čine tretmani botoksom.

Tko kod nas koristi botoks? Koriste li ga muškarci?

Sve je popularniji među muškarcima koji češće dolaze, ali još uvijek je najpopularniji među ženskom populacijom negdje u omjeru 80 prema 20 posto. Imamo pacijente već od 18-19 godina pa sve do osoba u kasnim 80-im. To su od spremačica, vozača autobusa do naravno poznatih javnih osoba, političara, celebrityja i sl.  Moderni milenijalsi pa i mlađa generacija Z odrasla na društvenim mrežama prepoznaju da su ovo lagani, brzi i efektni tretmani koji su bolji od bilo kojeg fotošopa.

Koji su tretmani najčešći?

Najčešći zahvat botoksom je uklanjanje mrštećih bora, općenito bora oko očiju i na čelu, a dolaze nam i zbog problem znojenja pazuha i dlanova. Nakon toga po popularnosti je zatezanje brade i vrata.

Foto: Poliklinika Milojević, Pexels, Unsplash

0