Kako se riješiti milija, sitnih bijelih točkica na licu?

@fundachristophersen

Sigurno ste barem jednom na koži primijetili sitne male točkice koje s lica jednostavno ne nestaju – nije riječ o običnim prištićima, već o milijama koje se mogu pojaviti u različitoj dobi i kod različitih tipova kože. Iako su bezopasne, milije, koje se nazivaju još i mliječnim aknama, mnogima zadaju beauty probleme jer ne izgledaju lijepo – riječ je o minijaturnim cistama koje su napunjene keratinom, a nastaju kad se keratinski proteini nađu ispod kože i nemaju kamo. Najčešće se pojavljuju na području oko očiju, gdje je koža izrazito tanka i osjetljiva te ne sadrži uljne žlijezde koje, zapravo, pomažu ostatak lica održati zdravim.

Što uzrokuje milije?

@fundachristophersen

Milije se pojavljuju na različitim tipovima kože, no za to nema jedinstvenog i zajedničkog razloga, a stručnjaci kao potencijalni razlog navode oštećenje od sunca prilikom prekomjernog izlaganja, kao i nepravilno uklanjanje šminke. Najčešće se formiraju kad mrtva koža blokira pore te keratin ne može prodrijeti van iz kože. Vjeruje se kako se njihov nastanak ne može spriječiti, no može ih se “motriti” i riješiti u nekoliko koraka kad se pojave na licu. Govoreći o njihovom uklanjanju s lica, najvažnije je da milije ne dirate jer se, za razliku od prištića, one formiraju ispod kože i nemaju veze s površinom kože. Milije ponekad nestanu same po sebi zahvaljujući prirodnom procesu eksfolijacije kojim koža uklanja površinske slojeve kože. Ipak, ako ste nestrpljivi da priroda i tijelo “odrade” svoje, možete isprobati nekoliko proizvoda koji će pomoći u njihovom uklanjanju.

Čišćenje lica je prvi i neophodan korak u beauty rutini

Uklanjanje šminke i čiščenje lica najvažniji je korak večernje beauty rutine koji će pomoći porama da se očiste od “blokatora” kao što su šminka, krema sa zaštitnim faktorom i sebum. Počnite s micelarnom vodom, a zatim u rutinu ubacite čistač lica kao što je Holy Grail Calming Chamomile Skin Cleanser.

U beauty rutinu uklopite retinol

Retinol je savršen za borbu protiv milija jer pokreće stanice i tako omogućuje da milije izbiju na površinu, gdje ih je lakše ukloniti. Retinol je važan jer potiče stvaranje kolagena, smanjuje upale i uklanja pore, čime se sprječava nakupljanje mrtvih stanica kože u prvom redu. Ako još niste pronašli idealan proizvod s retinolom, u beauty rutinu možete uklopiti Instanatural Retinol.

Isprobajte kemijski piling

Nježan piling s blagom kiselinom, kao što je mandelinska, pomoći će uklanjanju mrtvih stanica kože i viška ulja, što će omogućiti hidratantnoj kremi da bolje prodre u kožu. Na taj način će pomoći i u uklanjanju milija, a jedan od proizvoda koji sadrži mandelinsku kiselinu je The Ordinary Mandelic Acid 10% + HA, kojeg je potrebno nanijeti dva do tri puta tjedno, osobito na područje gdje se pojavljuju milije.

Koristite laganiju kremu za okoloočno područje

Milije se najčešće pojavljuju na području oko očiju, a na tom tankom i osjetljivom dijelu najčešće koristimo kreme za okoloočno područje. Da se bijele točkice ne bi pojavljivale, umjesto gustih i teških krema, stručnjaci savjetuju korištenje laganijih formula kako bi se spriječilo nakupljanje kreme koja će začepiti pore. Možete isprobati Elemisov Absolute serum za oči čija će nježna tekstura pomoći i u sprječavanju natečenosti.

Izbjegavajte hidratantne proizvode na uljnoj bazi

Proizvodi na bazi ulja mogu biti teški za lice pa je, umjesto njih, bolje odabrati formule na bazi vode, kao i nekomedogene formule koje neće blokirati pore na mjestima gdje je koža tanka i osjetljiva. U posljednje vrijeme sve se više priča o NIODU, sestrinskom brendu The Ordinaryja, čije je proizvode sad moguće nabaviti i kod nas, a njihov Hydration Vaccine savršena je alternativa za bogate i guste kreme jer savršeno hidratiziraju kožu.

Ne zaboravite na zaštitni faktor

Budući da smo na početku spomenuli mišljenje stručnjaka prema kojem i prekomjerno izlaganje štetnom sunčevom zračenju može uzorkovati milije, krema sa zaštitnim faktorom je must have. Ona nije rezervirana samo za ljeto, već je neizostavna i u zimskim danima i svakodnevnoj rutini. Ako tražite laganu formulu s kojom ćete se osjećati ugodno, možete isprobavati Survival 20 s potpisom brenda NIOD.

Foto: Instagram, Beauty Bay

0