Margarin sadrži dobre masti?

Iako se masti oduvijek povezuju s viškom kilograma i pretilošću, masti, same po sebi, nisu loše za organizam. Ljudskom tijelu neophodne su zbog esencijalnih masnih kiselina koje imaju bitnu ulogu u našem tijelu.

margarin

No, nisu sve masti zdrave. Upravo zbog toga ih dijelimo na dobre i loše masti. Nezasićene masne kiseline nazivaju se i dobrim mastima jer imaju povoljan učinak na razinu kolesterola smanjujući na taj način rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Margarin je jedna od namirnica koja sadrži nezasićene masne kiseline te ne sadrži kolesterol zbog čega je prikladan i za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti.

U loše masti se ubrajaju zasićene masne kiseline i transmasne kiseline. One djeluju negativno na zdravlje povećavajući razinu lošeg kolesterola, što povećava rizik od bolesti srca i krvnih žila. Štetne transmasne kiseline uglavnom se nalaze u prženoj, prerađenoj hrani poput kokica ili čipsa. U svakodnevnoj prehrani ukupne masti trebale bi osigurati 30% ukupne energije, od čega zasićene masti ne bi smjele činiti više od 10%, a transmasne kiseline više od 1% ukupnog dnevnog energetskog unosa. To dovoljno govori o opasnosti zasićenih i transmasnih kiselina te bi se trebale zamijeniti zdravijom alternativom – nezasićenim masnim kiselinama koje imaju pozitivan učinak na zdravlje.

0