Trebamo li ljeti izbjegavati neke sastojke u kozmetici? Pitale smo Jelenu iz Skintegre

Jelena Skendžić

Kako temperature počnu skakati u visine, sve više se počinje pričati o ljetnoj njezi kože; proizvodima koje obavezno moramo ubaciti u svoju svakodnevnu beauty rutinu i onima na koje bismo obavezno trebali zaboraviti sve do jeseni… No, je li tome tako, trebamo li ljeti izbjegavati određene sastojke u kozmetici i kakve točno učinke ti sastojci mogu imati na našu kožu za ljetnih vrućina, odlučile smo pitati Jelenu Skendžić, osnivačicu i CEO našeg poznatog beauty brenda Skintegra.

Nije tajna da Jelenu već godinama volimo pratiti na Instagramu, a naročito pročitati njene skincare savjete. Zato nas je razveselila i novost koju je prije nekoliko tjedana predstavila na ovoj društvenoj mreži, a to je jedan sasvim novi Instagram profil imena @the_skincare_ceo iza kojeg stoji upravo ona. Na ovom profilu, ona nas u ulozi skinstruktorice educira o njezi kože, njenim stanjima, o kozmetičkim proizvodima, sastojcima koje vrijedi bolje upoznati, kao i njihovim učincima na kožu. Baš zato zaključile smo da je izvrsna sugovornica za prokomentirati neke uvriježene pretpostavke koje se tiču ljetne njege kože i sastojaka u kozmetici.1. Koje je sastojke ljeti najbolje izbjegavati kada je riječ o njezi kože?

Nijedan sastojak se ne mora apriori izbjegavati ako tijekom dana prakticiramo urednu zaštitu od sunca i općenito odgovorno se ponašamo prema koži. To uključuje izbjegavanje aktivnog sunčanja, reaplikaciju visokog zaštitnog faktora, nošenje UV-zaštitnih šešira i sunčanih naočala.

Ako smo prilično sigurni da ćemo se tijekom ljeta ponašati nonšalantno prema vlastitoj koži i ne paziti da ju zaštitimo, onda svakako preporučujem izbjegavanje kiselina poput onih iz alfa i beta hidroksilne skupine, azelaične kiseline i preparata na bazi retinoične kiseline – u prvome redu retinola jer nam je on lako dostupan i nerijetko nismo niti svjesni da ga koristimo u proizvodima za njegu. Poseban oprez preporučujem i ako ste na terapiji topikalnim lijekovima. U tom slučaju je bitno posavjetovati se s liječnikom koji je propisao terapiju.

2. Zašto ih izbjegavamo – kakav učinak, odnosno nuspojavu mogu imati na kožu?

Obično govorimo o procesu ubrzanja stanične izmjene kiselinama i retinoidima. To je poželjan učinak kod kože sklone aknama, umorne i površinski suhe kože s nagomilanim slojevima odumrlih stanica. Ti sastojci potiču izmjenu odumrlih stanica površinskog sloja kože, međutim te odumrle stanice istovremeno imaju i donekle protektivnu ulogu protiv sunčevih zraka što znači da je koža sklonija “izgorjeti” na suncu kad ih odstranimo.

Da se razumijemo, svaka koža će prije ili kasnije pocrveniti na suncu ako nije zaštićena visokim faktorom te je UV zaštita preporučljiva svakome i svaki dan, neovisno koristimo li kiseline i retinoide u njezi. To crvenilo (koje često zovemo “dobivanjem boje”) je znak oštećene kože, a u posljednje vrijeme česte su i fotodermatoze zbog čega je još bitnije štititi kožu od sunca.

3. Postoji li neka ljetna zamjena za te sastojke? Npr. u situaciji kada je ženama teško odreći se nekih provjereno dobrih i učinkovitih proizvoda?

Što se tiče keratolitičkog djelovanja kiselina i retinoida, teško da postoji direktna zamjena, ali postoje “dovoljno dobre” prakse kojima možemo smanjiti eventualne negativne učinke tih sastojaka na podnošenje UV zračenja.

Prvo i osnovno, možemo prorijediti nanošenje fotosenzitizirajućih aktivnih komponenti sa svake večeri na jednu ili dvije večeri tjedno. Time smanjujemo rizik, a ne gubimo pozitivne učinke ovih potentnih tvari.

Sekundardno, možemo potražiti fotozaštitne proizvode koji već imaju integrirane sastojke s keratolitičkim djelovanjem.

Treće, možemo potražiti proizvode sa sastojcima koji možda nemaju identičan mehanizam djelovanja kao i ranije spomenuti keratolitici, ali imaju usporediv učinak na kožu i time čine odličnu alternativu. Bakuchiol iz Skintegrinog Architecta je obećavajuća zamjena za retinol jer se radi o funkcionalnom analogu koji ne čini kožu osjetljivom na sunce.

4. Koje sastojke Skintegra propagira u prvi plan kao najbolje za ljetnu njegu kože?

Osobno smatram da je sva njega uzaludna ako ne štitimo kožu od sunca tijekom dana, a izloženi smo njegovom štetnom djelovanju. Mislim da kvalitetna UV zaštitna formulacija mora biti prioritet u ljetnoj njezi lica, a preporučila bih i fokus na hidrataciju (naspram masnijih tekstura) te nanošenje vitamin C seruma koji će lijepo napuniti kožu antioksidansima. Postoji razlog zašto su jednostavne formulacije s vitaminom C (poput Skintegrine Superbe C) tako popularne – one jednostavno funkcioniraju, daju prekrasan sjaj i ujednačenost te štite kožu od slobodnih radikala, a sve to u vrlo laganim formulacijama koje neće stvarati neugodan film na koži ljeti.

Foto: Skintegra, Sanja Jagatić

3