Ovih 6 sastojaka bi trebali izbjegavati u kućnoj njezi kože – prema savjetima dermatologa

Nakon svih nedaća koje su nas zadesile, možda ste konačno donijeli odluku da pokušate smanjiti količinu stvari koje kupujete ili ste se možda u potpunosti odlučili riješiti gotovih proizvoda za njegu kože. S druge strane, možda ste samo u potrazi za nekim novim zabavnim beauty ritualom koji želite dodati u svoju rutinu. Niste jedini jer DIY njega postaje sve popularnija, posebice DIY njega kože. Mnogi više ne traže beauty proizvode u trgovinama i žele smanjiti potrošnju, pa se okreću namirnicama koje imaju kod kuće kako bi njima njegovali svoju kožu. To je priča koja često može završiti sretnim krajem, ali nažalost često može i pogoršati već postojeći problem ili uzrokovati neka nova i nepoželjna stanja kože te upale.

Postoje određeni sastojci koji koži vašeg lica mogu učiniti mnogo više štete nego koristi. Vaša DIY njega kože nikad ne bi trebala uključivati neke određene sastojke, a u nastavku možete vidjeti koje od njih dermatolozi definitivno ne odobravaju, a s kojima bi trebali postupati vrlo oprezno.

Limun i drugo voće

Iako će vam mnogi reći da je limun sjajan sastojak za njegu kože kod kuće, stručnjaci bi limun radije ostavili točno tamo gdje mu je mjesto – u kuhinji, a ne na vašoj koži. Limun je kiseo i može spaliti kožu i uzrokovati mrlje. Može čak izazvati nešto što se zove fitofotodermatitis. Radi se o upalnoj, kožnoj reakciji. A ako se koristi na koži izloženoj suncu, prema riječima stručnjaka, limun može izazvati pojavu plikova i hiperpigmentaciju. Većina drugog voća ne bi trebala izazvati ozbiljnu reakciju ako ne patite od alergije na to voće. Dermatolozi savjetuju patch test prije nego što cijelo lice namažete s odabranim voćem.

Zubna pasta i soda bikarbona

Iako bi pasta za zube mogla pomoći u liječenju akni zbog antimikrobnog triklosana, dermatolozi bi radije izbjegavali korištenje paste za zube umjesto tretmana koji su kreirani da ciljano djeluju protiv akni. Isto vrijedi i za sodu bikarbonu, koji je često na popisu DIY tretmana protiv akni. Pasta za zube i soda bikarbona mogu nadražiti kožu ili uzrokovati upalu.

Sirovo jaje

Jaja se često nađu među sastojcima u nekim K-beauty proizvodima, ali ako se nanose izravno na kožu, može doći do nepoželjnih posljedica ako niste pažljivi. Sirovo jaje može uzrokovati bakterijsku infekciju koja se zove salmonela. Istraživanja tvrde da je salmonela na koži rijetka pojava, ali ipak vjerujemo da nitko ne bi volio riskirati.

Ocat

Neki koriste tonik za lice na bazi octa zbog njegovih svojstva koja pogodno djeluju na uspostavu pH ravnoteže kože, ali to definitivno nije trik odobren od strane dermatologa. Prema njima bi trebali izbjegavati nanošenje octa na kožu lica, bez obzira na koristi koje vam može donijeti. Potencijalno štetni učinci kreću se od iritacije, površnih kemijskih opeklina uzrokovanih opetovanom primjenom i depigmentacije kao posljedice početne iritacije. Ocat ipak sačuvajte za salatu.

Začini

Stručnjaci upozoravaju na to da kurkuma može obojati kožu, međutim, to ne znači da ju ne biste nikad smjeli nanositi na lice. Ipak, kurkuma ima učinkovita protuupalna svojstva. S druge strane, cimet bi trebali u potpunosti izbjegavati, prema savjetima stručnjaka. Općenito, sa začinima se treba postupati oprezno. Određeni začini kod nekih mogu izazvati iritacije, stoga je preporučljivo da ih se klonite ili prvo napravite patch test. Usprkos tome što neke DIY mješavine sastojaka mogu biti korisne za kožu, nemojte ih tretirati isto kao gotovi proizvod koji kupite u trgovini. Također, DIY maske za lice nemojte raditi prečesto i nemojte ih štedjeti da biste ih ponovno koristili. Bez konzervansa ili stabilizatora, koji se inače nalaze u proizvodima kupljenima u trgovini, DIY proizvode je najbolje koristiti jednom. Stoga, napravite dovoljno smjese za samo jednu upotrebu, a ako vam ostane neki višak, obavezno ga se riješite.

Foto: Pexels, Freepik

1