Danas su s radom započeli frizeri, brijači, kozmetičari, pedikeri… Evo što vas očekuje

Hrvatska je danas ušla u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera, što znači da od danas kreće postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava i početak rada djelatnosti koje su nam svima nedostajale, a u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, brijača i pedikera.

Osim toga, druga faza podrazumijeva i postupno normaliziranje rada javnog zdravstvenog sustava, kao i privatnog zdravstvenog sustava, no uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.

Što vas od danas nadalje očekuje kod frizera, kozmetičara i pedikera?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) uoči druge faze relaksacije donio je preporuke usmjerene na sprječavanje i suzbijanje epidemije kojima se detaljno uređuje rad frizerskih i kozmetičkih salona, brijačnica, kao i salona koji se bave tetoviranjem, manikurom i pedikurom. Uz ove uslužne djelatnosti, mjere se odnose i na salone na masažu i usluge fizioterapije izvan bolnica, koje se mogu koristiti već danas, iako je prvotno najavljeno kako će biti obuhvaćene tek trećim valom popuštanja mjera, koji nastupa idući ponedjeljak, 11. svibnja.

Kako će u stvarnosti izgledati naše iskustvo pri beauty tretmanima, daje naslutiti popis preporuka za organizaciju rada frizerskih salona i brijačnica, koji je napokon službeno objavljen, a samo neke od mjera su: isticanje vidljivih obavijesti za sve djelatnike i klijente, postavljanje dozatora s dezinficijensima i raspoređivanje sjedećih mjesta u čekaonicama tako da zadovoljavaju mjere fizičke udaljenosti za klijente koji ne mogu čekati izvan prostora salona, dok ostali svoj red čekaju vani.

Osim toga, stvarnost postaju i zaštitne pregrade u dijelovima salona gdje se plaćaju usluge, kao i ondje gdje je djelatnik u kontaktu s klijentom, poput usluge manikure. U to smo se i same uvjerile ovog jutra, kada smo bile naručene na manikuru, i u salonu su osim poštivanja svih gore navedenih preporuka također osvanule i zaštitne pregrade gdje god je to moguće u kontaktu s klijentima.

Ovdje možete pročitati sve donesene mjere za salone poput frizera i brijačnica.

Što nam donosi treća faza?

Treća faza kreće 11. svibnja, a njome će biti moguća okupljanja do 10 osoba na jednom mjestu te rad trgovačkih centara, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera.

Bit će omogućen i rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi.

Očekuje nas i ponovno uvođenje međužupanijskih prijevoznih linija i linija domaćeg zračnog prijevoza te otvaranje ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama. Ugostiteljski objekti u smještajnim kapacitetima bili bi otvoreni samo za korisnike usluga smještaja, otvorili bi se nacionalni parkovi i parkovi prirode i proširile mogućnosti za izdavanje e-propusnica.

Foto: Unsplash

0