Zdrave masti i zašto su dobre

Zdrava prehrana nije ono što većini ljudi prvo padne na pamet kada čuju riječ “masti” jer upravo je to ono od čega svatko tko pokušava izgubiti koji kilogram bježi. Međutim, nisu sve masti iste, pa tako postoje one dobre koje su nužne za zdravlje našeg organizma, ali i one loše čiju konzumaciju treba smanjiti.

masti1

Prva pogreška koju radimo je ta što mislimo da masti debljaju. Brojne masti od iznimne su važnosti za zdravu funkciju našeg organizma jer smanjuju razinu kolesterola u krvi i nužni su za apsorpciju brojnih vitamina, a kako ih naše tijelo ne proizvodi samo, moramo ih uzimati kroz prehranu. Namirnice koje sadrže takve masti često su visoko kalorične, ali kako se radi o kvalitetnim i dobrim kalorijama, s brojkama se ne trebamo zamarati.

masti2

Orašasti plodovi bogati su upravo dobrim mastima, stoga ih treba uključiti u prehranu jer osim što snižavaju kolesterol, poboljšavaju funkciju krvnih žila, a pomažu i u izgradnji imuniteta, što je u hladnijim danima uvijek poželjno. Bademe, orahe i druge orašaste plodove grickajte između obroka ili dok gledate omiljeni film, a možete ih i umiksati u smoothie ili potražite sve popularnije maslace koji će se svidjeti i najmlađima.

masti5

Pogodnosti za zdravlje koje donosi avokado nebrojene su, a još jedan razlog zašto ga trebate uvrstiti u prehranu su i zdrave masti koje sadrži. Avokado pomaže imunološkom sustavu, zdravlju srca, a dobar je i za zdrav izgled i sjaj kože. Stavite ga u sendvič za kremastu teksturu umjesto maslaca ili majoneze ili narežite na kockice i ubacite u salatu.

masti4

Zdrave masti u obliku ulja, koristimo i u kuhanju. Biljno ulje zamijenite kokosovim koje je izvrsno za kuhanje na visokim temperaturama, kao primjerice kod pripreme palačinki i raznih kolača. Za rad na srednjim temperaturama koristite maslinovo, bademovo ili ulje avokada. Bilo bi najbolje kada biste koristili nerafinirana ulja, jer osim što imaju bolji okus i miris, povoljno utječu i na zdravlje jer kontroliraju tjelesnu težinu i razinu kolesterola u krvi.

0