Evo zašto nemojte preskakati večeru

zdravavecera1
@localmilk

Ako prije spavanja ne pojedete kvalitetnu večeru, ujutro ćete se probuditi ‘slomljeni’. Kvalitetnim obrokom u večernjim satima pomoći ćemo tijelu da se regererira, no što i kako jesti prije spavanja? Sporo probavljivu hranu i bjelančevine! Naime, bjelančevine opskrbljuju organizam aminokiselinama, tj. tvarima koje su najvažnije za izgradnju tkiva, dok će spora probava dopustiti unesenim kalorijama da se prerađuju tijekom noći, a ne odjednom.

zdravavecera3
@localmilk

NAJBOLJI IZBOR NAMIRNICA:
Najbolji izbor za hranu prije spavanja je zobena kaša s mlijekom. Da, možda ne zvuči previše privlačno, ali brzo će vas zasititi, a ima dovoljno ugljikohidrata da se oslobodi serotonin koji će smiriti vaš mozak i uspavati vas. Vrlo sličan učinak imaju i orašasti plodovi. Nadalje, kravlji sir stimulira izlučivanje hormona glukagona, koji pomaže sagorijevanju masnih naslaga dok spavate.

Magnezij iz sira ujedno će umiriti vaš mozak i poboljšati kvalitetu sna. Ako ste navečer jako gladni, pojedite neko zeleno povrće i glad će nestati. Pritom imajte na umu da je povrće poput luka, brokule i kupusa teško probavljivo, pa može uzrokovati nadutost. Ove namirnice radije odaberite za dan, jer sadrže velike količine netopivih vlakana, pa će vas dulje držati sitima. Najstariji recept na svijetu za dobar san je čaša toplog mlijeka, koju možete dodatno začiniti s malo cimeta. Mlijeko sadrži aminokiselinu triptofan koja poboljšava san.

zdravavecera
@localmilk

ŠTO SVE REMETI SAN:
Ugljikohidrati poput tjestenine ili pizze, crvenog mesa ili slatkiša nisu dobar izbor za posljednji obrok tijekom dana. Večeru je najbolje konzumirati 3-4 sata prije spavanja kako bismo što manje opteretili organizam. Čašica alkohola može vam pomoći da se navečer opustite ili lakše zaspite, ali ćete se tijekom noći vjerojatno više puta probuditi. Nikotin je stimulans koji inače ometa san, baš kao i kava koja može utjecati na san čak i 12 sati nakon konzumiranja.

3 NAMIRNICE KOJE MOŽETE JESTI I ZA DORUČAK I ZA VEČERU:
Voće, kao samostalan obrok, uvijek možemo jesti, međutim vrijedi pripaziti da ga unosimo pola sata do sat vremena prije glavnog obroka ili tri do četiri sata nakon ručka.

ombresmoothie6
@alison__wu

BANANA
Bolje ju je pojesti za doručak nego za večeru jer brzo diže razinu energije. Dobra je u borbi protiv stresa jer vraća razinu kalija u ravnotežu i regulira otkucaje srca. U usporedbi s jabukom ima 4 puta više bjelančevina, 2 puta više ugljikohidrata, 3 puta više fosfora, 5 puta više vitamina A i željeza.

JABUKA
Poboljšava rad metabolizma, pomaže pri mršavljenju i daje miran san. Nema veliku energetsku vrijednost jer najveći njezin dio čini voda u kojoj su otopljene hranjive tvari, pa kroz želudac prolazi za 20 min. Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin) koje smanjuju kolesterol koji nastaje u jetrima.

SMOOTHIE
Gust i kremast napitak, od zdravih i svježih namirnica koje se lako probavljaju, može biti odličan samostalni obrok (doručak, večera ili međuobrok). Za razliku od voćnog soka, u voćnom smooothieju koriste se svi dijelovi voća i kora, pa kao njegova baza nastaje voćni pire bogat vlaknima i sok.

Preuzeto s: www.kuhaj.hr

0