Znate li se hraniti u skladu sa svojim godinama?

Znate li se hraniti u skladu sa
svojim godinama?

Clean eating

@julieskitchen

U posljednjih nekoliko godina, zdrava prehrana postala je sve popularniji trend koji neprestano donosi nove supernamirnice, zelene sokove i smoothieje koji obećavaju detoksikaciju organizma. Iako je rastući zeleni trend još jednom skrenuo pažnju na važnost zdravih odabira, pozitivni utjecaj zdravog hranjenja oduvijek je poznat i nepobitan. Suvremeno doba vođeno trendovima s kojima se neprestano susrećemo potragu za savršeno uravnoteženom kombinacijom namirnica učinilo je mrvicu težim. Kako u sve većoj raznolikosti pronaći upravo ono što treba vašem organizmu? Osim neprestanih promjena u gastro i green trendovima, promjene u tijelu koje nam donose godine jedan su od važnih faktora koje treba uzeti u obzir želite li izvući najbolje iz svojih svakodnevnih odabira.

@madeleine_shaw_

@madeleine_shaw_

Iako bi jedan zdravi plan i program prilagodljiv svakoj osobi i njezinom životnom stilu uvelike olakšao cijeli proces, kreiranje zdrave prehrane svodi se na vrlo individualan pristup. Odrastanje i starenje donosi brojne promjene među kojima se, kad govorimo o prehrani, ističu one u mišićnoj masi i one vezane za promjene u metaboličkoj aktivnosti. Iako se zdrava prehrana u dvadesetima neće bitno razlikovati od one u tridesetima, postupne promjene najbolji su način kako u svakoj dobi izvući najbolje iz zdravih obroka.

ZDRAVA PREHRANA U DVADESETIMA I TRIDESETIMA

@deliciouslyella

@deliciouslyella

Dvadesete vrijeme kada će nam organizam oprostiti nekoliko posjeta restoranima brze hrane i slatki snack u kasnim noćnim satima. Istovremeno, dvadesete su savršeno vrijeme da počnete brinuti o sebi. Kombinacija zdrave prehrane i tjelovježbe donijet će ne samo trenutnu već dugoročnu razliku. Što za većinu dvadesetogodišnjaka podrazumijeva zdrava prehrana? Dvije do tri šalice povrća i jedno do dva serviranja voća dnevno temelji su zdravih obroka. Njima je potrebno svakodnevno dodati kombinacija proteina, cjelovitih žitarica i zdravih masti. Osim zdravih odabira, dvadesete su vrijeme kada usvajanje zdravih navika i dosljednost igraju važnu ulogu.

Iako tridesete ne donose drastične promjene, početak usporavanja metabolizma promjena je koja će tražiti prilagodbu u dnevnom unosu kalorija. Potrebe za opsesivnim brojanjem kalorija nema, ali prilagođavanje veličine obroka i smanjenje unosa hrana s visokim udjelom masti donijet će pozitivnu razliku. Dodatak orašastih plodova i sjemenki imat će pozitivno djelovanje na zdravlje vašeg mozga i plodnost.

PROMJENE KOJE DONOSE ČETRDESETE I PEDESETE

@madeleine_shaw_

@madeleine_shaw_

I dok je razlika između dvadesetih i tridesetih bila minimalna, četvrto i peto desetljeće tražit će veće promjene na našem tanjuru. Žene će u četrdesetim i pedesetim godinama proći put od pojave prvih simptoma predmenopauze do same menopauze. S obzirom da se metabolizam bitno usporava nakon menopauze, prehranu je bitno prilagoditi toj važnoj promjeni. Svakom je obroku poželjno dodati proteine i zdrave masti koji će, osim što će nas držati sitima, smanjiti opadanje mišićne mase.

Pedesete će osim usporavanja metabolizma donijeti i smanjenje sposobnosti metabolizma da apsorbira vitamine i druge hranjive tvari iz hrane zbog čega će mnogi morati posegnuti da različitim dodacima prehrani poput kapsula ili šumećih tableta. Osim dodataka prehrani, osobitu pozornost obratite na odabir namirnica i nedostatak određenog vitamina nadoknadite i pojačanim unosom namirnica koje su njime bogate.

ŠEZDESETE I SEDAMDESETE

Sezonsko voće i povrće

@sarahlemkus

U šestom desetljeću života prehrani iz prethodne desetice bogatoj proteina i vlaknastim povrće dodajte više cjelovitih žitarica i namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama i magnezijem. Česti problemi s probavom za mnoge će značiti unošenje probiotike i hrane bogate probioticima.

Dodatno drastično opadanje brzine metabolizma donosi sljedeće desetljeće. Kako bi održali svoju težinu, u sedamdesetima će većina zbog metaboličkih promjena morati prilagoditi smanjiti broj unesenih kalorija. Kako bi prijelaz na manji broj kalorija u svakodnevnoj prehrani bio što lakši, svoje obroke kreirajte oko mahunarki, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i povrća. S obzirom na visoki udi vlakana u tim grupama namirnica, one će vas duže držati sitima te istovremeno unijeti ravnotežu u vašu probavu i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

VAŽNOST MALIH OBROKA NAKON OSAMDESETE GODINE

@madeleine_shaw_

@madeleine_shaw_

Starenje donosi smanjenje potrebe za unosom hrane i vode. Nedostatak apetite ono je s čim će se mnogi sresti u svojim osamdesetim godinama i nakon. S obzirom na nedostatak želje za obrocima, iznimno je bitno izbjeći njihovo preskakanje i pripaziti na unos vode tijekom dana. Kako će obroci vrlo vjerojatno biti manji, važno je birati visoko nutritivne namirnice te pojačati unos antioksidansa.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori