Vrijeme je za trčanje

Vrijeme je za
trčanje

reebok-opet-2

Sezona trčanja već je počela, ali nikad nije kasno priključiti se. Prve zrake sunca i više temperature na zelene površine gradova izvlače sve rekreativce koji se bude nakon zimskog sna željni svježeg zraka i promjene. Oni najzagriženiji, naravno, trče cijele godine, a među njima je i Martina Ostojić koja stoji iza bloga i Instagram profila @frecklesinmymind, odnedavno i Reebok ambasadorica.

S Martinom smo proveli dva dana i doznali zašto i kako se pokrenuti, gdje trčati, kakve tenisice odabrati… Podsjetili smo se zašto su ove odluke važne iz godine u godinu, pa čak i ako preskočite koju sezonu. Pročitajte Martininu priču o počecima – da bi krenuli zaista vam samo treba dobra volja, želja za promjenom ustajalih navika i kvalitetan par tenisica.

reebok-2

Trčanje je oduvijek bio dio sporta s kojim sam se bavila (rukomet, tenis) ili zaseban način da se pokrenem svako toliko kada bi me sedimentarni način života iscrpio. Trčanje mi je oduvijek davalo polet energije, dobro rasploženje i želju da tjelesnu aktivnost ukomponiram u svoj raspored.

Stvaranje novih navika je teško i zahtijeva vrijeme, te sam nakon par treninga često znala odustati i prepustiti se dotadašnjem načinu života. Međutim manjak energije, česte glavobolje, problemi s imunitetom, stres oko posla, anksioznost… sve su to bili znakovi koje mi je vlastito tijelo davalo u nadi da ću se pokrenuti, staviti zdravlje na prvo mjesto i promijeniti svoje navike.

reebok-9

U ljeto 2015. odlučila sam da mi je dosta – dosta loše prehrane, umora, isrpljenosti i nezadovoljstva s vlastitim načinom provođenja slobodnog vremena. Odlučila sam da ću u svoj raspored ukomponirati 30 minuta vježbanja svaki dan. U moru internet informacija kako promijeniti navike, isklesati tijelo, zdravije se hraniti, našla sam program vježbanja koji mi je osobno odgovarao te sam krenula s njim. Program je trajao 3 mjeseca što je bilo dovoljno vremena da mi vježbanje postane rutina.

Tri dana u tjednu posvetila sam vježbama snage, a između toga krenula sam s trčanjem. Ta 2-3 treninga trčanja tjedno, omogućila su mi da mi i ostali treninzi postanu dio svakodnevne rutine. Uz lijepo vrijeme, izaći na nasip i provesti 30-40 minuta u šetnji ili laganom joggingu nije bilo problem, jer osim što bi me ispunilo energijom, potaklo me da više vremena provodim na zraku.

reebok-7

Shvatila sam da su moje isprike da nemam vremena bile upravo to – samo opravdanja kojima sam sama sebi davala razloge zašto ne promijeniti stare navike kojima sam bila nezadovoljna. Promjene mogu biti zastrašujuće, jer smo svi mi bića navika. Unatoč tome što nam se ponekad ne sviđa gdje se nalazimo u životu, vrlo često oklijevamo nešto promijeniti – stare navike su nam poznate i ne zahtijevaju nikakav napor već pružaju osjećaj utjehe u poznatom bez obzira jesmo li smo zadovoljni situacijom ili ne. Nove navike zahtijevaju trud, mijenjanje poznatog i upravo zbog toga često odustanemo prije nego ih uspijemo ukomponirati u svoj život.

reebok-6

S tjelesnom aktivnošću je također bilo tako. Na kraju se svelo na način razmišljanja i vlastitu želju za promjenom. Nisam više razmišljala gdje ću biti za mjesec dana ili dva, već sam napravila sve u svojoj mogućnosti da iz dana u dan oslobodim pola sata vremena za sebe i svoje zdravlje. Nisam bila motivirana svaki dan i upravo zato bilo je važno izgraditi navike i biti posvećen odluci za promjenom – kako bi i one dane kad mi se nije dalo ići trčati, svejedno otišla.

reebok

Kad sam počela trčati – koristila sam ono što mi je bilo dostupno – trenirku, tenisice i majice koje sam imala. S vremenom, kako mi je trening postajao rutina, nagradila bih se novom opremom – tenisicama, tajicama i majicama prilagođenim baš za tip treninga koji bi radila i shvatila sam koliko zapravo takve stvari čine razliku. Kvalitetne i udobne tenisice koje pružaju pravu potporu stopalu, neće izazvati iritacije ili žuljeve tijekom trčanja. Tajice i majice koje propuštaju vlagu neće smetati tokom treninga i nećeš razmišljati o tome kako majica izgleda, osjećati leđa mokra od znoja i slično.

Dobra oprema pomaže da tokom treninga daš sve od sebe!

reebok-4

Reebok Print Smooth tenisice su odlične ukoliko počinjete s trčanjem jer su izrazito udobne i pružaju potporu stopalu tokom trčanja. Budući da su namijenjene trčanju na relacijama od 5 do 10 kilometara odlične su i za početnike i za one koji se spremaju trčanje učiniti svojom svakodnevnom rutinom i postepeno podizati duljinu dionica koje žele savladati.

Treninzi trčanja zajedno s ostalim treninzima snage, omogućili su mi promjenu životnog stila na bolje. Potaknuli su me na bolju i zdraviju prehranu, smanjili razinu stresa, riješili me problema sa zdravljem. Sve je to započelo sa samo 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno. Nakon određenog vremena, nakon što sam uočila prva poboljšanja i osjetila prednosti novih navika u svakom području svog života, znala sam da ne želim odustati.

reebok-3

Pronađite tip treninga koji vam odgovara. Krenite lagano. Okružite se ljudima koji dijele vaše interese, koji će vas motivirati i koji će vas poticati u pravom smjeru. Dan po dan, stavite svoje zdravlje na prvo mjesto i budite sebi prioritet barem pola sata u danu. Izađite na nasip, na Jarun, oko Bundeka, bilo koju zelenu površinu u vašem gradu, otrčite krug i napunite svoje tijelo i um pozitivnom energijom.

reebok-1

Po dozu dodatne inspiracije zavirite na Freckles In My Mind blog i Instagram profil, a više o Reebok Print Smooth tenisicama doznajte ovdje.

Foto: Sanja Jagatić

Preporuka

Zatvori