Vrijeme je za planinarenje

Planinarenje nije samo naporno hodanje po brdima (kako nekima izgleda) ili “osvajanje” vrhova. Planinarenje je i način i stil života, čitav niz aktivnosti koje nam omogućavaju ljepši, zdraviji i ispunjeniji život. Potrebno je samo promijeniti navike i odreći se bar na kratko neprirodnog načina života uz kompjuter i TV – i vratiti se prirodi i planini.

julijske alpe

Julijske Alpe

Zauzvrat dobivate dinamične vikende, kretanje na svježem zraku, “vikend punjenje baterija”, bolju zdravstvenu kondiciju, nova poznanstva i planinarska druženja, rekreaciju u ugodnom društvu, slikovite izlete s upoznavanjem mnogih nepoznatih kutaka domovine, a i drugih država, prelijepe gorske vizualne doživljaje, slikovite motive za fotografiranje, ali i mnoge druge stvari.

Ako ste spremni na ozbiljnije shvaćanje ovog prijedloga od puste šetnje po brežuljcima, možda je vrijeme za učlanjenje u planinarsku školu, kako biste pravilno svladali planinarenje i njegove metode. Planinarske škole uglavnom se organiziraju u proljeće i jesen, a upravo je sad trenutak za proljetnu varijantu. Naš je prijedlog planinarsko društvo Zagreb-Matica koje organizira svoju školu s početkom 8. travnja i u trajanju do 3. lipnja za sadašnje i buduće planinare te sve ostale ljubitelje prirode i planina.

planinarenje

Članovi planinarskog društva Zagreb-Matica na jednom od izleta

Za bolje upoznavanje s brdima, gorama i planinama predviđena su odabrana tematska predavanja srijedom, vikendom planinarski izleti (s terenskom obukom) po hrvatskim planinama, uključujući i jedan dvodnevni izlet u slovensko visokogorje na vrh iznad 2000 metara u Julijskim Alpama, te pokazne vježbe iz orijentacije, alpinizma i speleologije. Veliki završni četverodnevni izlet organizirat će se u BiH u Livanjskom kraju – s usponima na Cincar (2006 m), Troglav i Šator planinu.

planinarenje

Ako ste tražili neku aktivnost kojoj bi se mogli posvetiti, razmislite o ovom prijedlogu, no nemojte ga shvatiti olako jer planinarske škole zahtijevaju predanost i trud te polaganje završnog ispita. No jednako tako, radi se o vrijednom iskustvu s kojim ćete napraviti puno za sebe i svoje fizičko, ali i psihičko stanje. Sve informacije o upisu u planinarsku školu pronađite ovdje.

0