Vodič za mršavljenje za sve koji su lijeni vježbati

mrsavljenje2

Znamo da nisu svi ljubitelji teretane i vježbanja nekoliko puta tjedno. Znamo i da je nekad najlakše doći kući nakon posla, zavaliti se ispred televizora s dekicom i grickati neki ‘junk’, i to itekako razumijemo. No iako redovitu tjelesnu aktivnost ne smijemo nikako zanemarivati, postoji nekoliko stvari na koje možete obraćati pozornost kako se suvišni kilogrami ne bi rapidno nakupljali, a da ipak dane ne morate provoditi u dvorani.

Čak i ako ste nakon zimskih praznika čvrsto odlučili da pazite na prehranu i vježbate, Uskrs i sve delicije na stolu su vas vjerojatno malo izbacili iz tračnica. U nastavku pročitajte kako svaki dan pomalo možete doprinositi ravnoteži u zdravlju.

spavanje1

1. Naspavajte se

Iako možda zvuči trivijalno, dovoljne količine sna reguliraju cjelokupno stanje organizma. Nećete biti toliko podložni hormonskim fluktuacijama, a onda niti stresu, što znači da nećete ni posezati za čokoladicom na radnom mjestu da se prividno usrećite.

2. Pijte puno vode

Ovo s razlogom slušamo stalno – kako bi se misao zapekla u našim mislima. Jedna čaša vode više prije obroka smanjit će želju da smažete baš sve pred sobom, a ujedno voda čisti otrove iz tijela i hidratizira kožu, između ostalog.

voda s limunom

3. Rastežite se

Dugo sjedenje za kompjuterom šteti cirkulaciji – ustanite od stola, progibajte se, rastegnite. Ako uhvatite trenutak za odlazak po gablec i kratku šetnju, tijelo će vam biti zahvalno.

4. Pripremajte obroke dan prije

Osmislite jelovnik za cijeli tjedan, otiđite u kupovinu i svaku večer pripremajte obrok za sljedeći dan. Tako ćete biti sigurni da je porcija odgovarajuća i sastojci zdravi te nećete u napadu gladi trčati u najbližu pekarnicu.

mrsavljenje3

5. Jedite dovoljno proteina

Proteini pojačavaju osjećaj sitosti i uravnotežuju metabolizam. Svaki obrok trebao biti balansiran s prevladavajućom količinom proteina za minimalno ‘pospremanje’ zaliha.

6. Uvijek imajte zdravi snack u blizini

Kako ne bi posegnuli za čokoladom, na stolu uvijek imajte neke sjemenke, orašaste plodove ili voćku. Tako ćete zadovoljiti potrebu za grickanjem ili šećerom te nećete zgriješiti sa slatkišima.

mrsavljenje4

7. Hodajte

Hodajte koliko god možete, prošećite nakon posla umjesto vožnje tramvajem, popnite se uz stepenice umjesto korištenja lifta… Bitno je da se krećete.

Foto: Under Armour, Shutterstock

0