Vježbanje u vodi

Na godišnjem odmoru često zanemarujemo tjelovježbu, a i velike ljetne vrućine nisu pogodne za teške aktivnosti i znojenje. Plivanje je samo jedno od rješenja, a ako tražite nešto drugačije aktivnosti, predlažemo nekoliko vježbi koje će vam pomoći da se i ljeti krećete i istovremeno borite protiv vrućine.

slide_1_19

Vježbanje u vodi, za razliku od onog na suhom, ne stavlja veliki pritisak na zglobove i mišiće te tako smanjuje rizik od ozljeda. Otpor vode veći je od otpora zraka, što kretanje u vodi čini težim i omogućava bolji tonus mišića. Voda također pomaže cirkulaciji krvi u tijelu, a za razliku od tjelovježbe u teretani, vježbanje u vodi ne povisuje krvni tlak.

slide_11_7

Aerobik u vodi relativno je nov i zabavan način da se pokrenete i ostanete u formi bez znojenja. Ako se nikada niste bavili sličnom aktivnosti, predlažemo da se pridružite grupi pod vodstvom trenera kako biste shvatili princip i usvojili osnovne pokrete i onda mogli vježbati i samostalno. Ako se nemate prilike priključiti takvoj grupi, u vježbanju u vodi možete se okušati i sami jer je rizik od ozljeda minimalan. U vodi dovoljno dubokoj da ne možete dotaknuti dno ispružite noge prema dolje i malim kružnim pokretima ruku održavajte se na površini. Zatim polako dignite nogu do visine struka, zadržite 5 sekundi i ponovite s drugom nogom. Nakon toga, podignite obje noge tako da vam prsti izvire na površinu, a tijelo bude u obliku slova V. Kružnim pokretima ruku održavajte se u toj poziciji 30 sekundi i vratite se u početni položaj. Uzmite loptu za plažu, plutajte na vodi tijelom okrenutim prema dnu i ispruženih ruku držite loptu. Brzim pokretima privlačite loptu bedrima i ponavljajte 30 sekundi.

slide_4_12

Hodanje ili trčanje u vodi još je jedna aktivnost koju s lakoćom možete izvoditi u moru ili bazenu, a zbog otpora koji pruža voda potrošit ćete više kalorija od klasičnog hodanja ili trčanja. Stanite u vodu dubine do prsa i krenite hodati, pazeći da ne hodate samo po prstima, već da dotaknete dno najprije petom a tek onda prstima. U početku ćete se morati fokusirati na pravilno držanje, ali s vremenom ćete se naviknuti. Kada se ispraksirate, možete početi s trčanjem, a za najbolji učinak predlažemo da kombinirate hodanje ili trčanje s aerobikom u vodi.

Foto: Billabong

0