Maskare kao što su nekoć bile – cake maskare

maskara

1917. godine na tržište je stigao prvi moderan make up proizvod za oči – takozvana ‘cake’ maskara, koju je u prodaju pustio Thomas Williams, utemeljitelj brenda i današnjeg beauty carstva Maybelline. Prvu maskaru napravio je za svoju sestru Maybel i u formulu s vazelinom dodao je ugljenu prašinu, kako bi Maybel potamnila trepavice i obrve, a uskoro je s maskarom izašao i na tržište.

Prve ‘cake’ maskare pojavljivalje su se u malenim kartonskim ili metalnim kutijicama, s tankim četkicama koje su izgledale kao četkice za definiranje brkova ili četkice za zube. U kompaktu se krio utisnuti crni puder koji bi se pokupio vlažnom četkicom i potom nanosio na trepavice. Prvi rezultati nisu bili pretjerano uredni, no s godinama su se mijenjale formule, kao i četkice, koje su postajale sve praktičnije i preciznije.

Sve do 60-ih, ovo je bila uvjerljivo najpopularnija forma maskare, koja je s nekim novim patentima polako pala u zaborav. Tržište je danas zasićeno revolucionarnim maskarama koje garantiraju čarobne rezultate na trepavicama, no ‘cake’ maskare još uvijek postoje i čekaju na neke nostalgične obožavateljice.

Arcancil Paris, koji je prvu ‘cake’ maskaru u kompaktu stvorio 1935. godine, proizvodi ju još i danas, a formula s pčelinjim voskom produljuje trepavice i lagano ih podebljava. Najpopularniji brend ‘cake’ maskara danas je Besame Cosmetics, čiji proizvodi uljepšavaju trepavice i čine ih duljim, tamnijim i izraženijim. Može se koristiti i za obrve ili kao eyeliner za cat eye efekt. U svojoj ponudi ‘cake’ maskare imaju i Kryolan i Longcils, a vegani će doći na svoje uz KeepingItNatural vegansku inačicu.

 

Foto: IMaxTree

0