Znate li koji je vaš tip kože, u kakvom je stanju i kako najbolje pristupiti njezi?

Znate li koji je vaš tip kože, u kakvom je stanju i kako najbolje pristupiti njezi?

Poliklinika Bagatin VISIA uređaj za analizu kože

Ono što nam je svima zajedničko kada je riječ o beauty rutini jest da moramo prvenstveno prepoznati svoj tip kože kako bi mogli kupiti odgovarajuće proizvode, primijeniti odgovarajuća pravila njege ili odabrati idealni estetski tretman. Jer ako je vaša koža primjerice suhog tipa, pravila će biti dijametralno suprotna osobi koja ima masni tip kože.

Također je iznimno važno obratiti pozornost na stanje vaše kože, razinu osjetljivosti, dehidracije i znakova starenja jer se pristup pri rješavanju individualnih problema razlikuje od osobe do osobe – upravo imajući na umu sve navedene faktore.

I dok je na prvi pogled vrlo jednostavno odrediti kojem tipu pripadate, a možda ćete otprilike prepoznati i stanje, dubinskim slojevima kože, još neprimjetnim, ali i eventualno kompliciranijim problemima treba pristupiti studiozno – idealno uz pomoć tehnologije.

Kako odrediti koji tip kože imate?

Dermatologija prepoznaje četiri osnovna tipa kože: normalnu, suhu, masnu i kombiniranu. Ova kategorizacija dugo je predstavljala temelj za određivanje njege svakog tipa lica, a aktualna je i danas. Četiri osnovna tipa razlikuju se po tome koliko sebuma, odnosno kožne masnoće, koža proizvodi, a detektirati kojem tipu kože pripadate možete jednostavnim pregledom u ogledalu.  

Na primjer, normalna koža proizvodi dovoljno, ali ne i previše sebuma, ima fine pore, dobru cirkulaciju, baršunastu teksturu i svjež izgled, bez mrlja i oštećenja. 

Suha koža proizvodi manje sebuma što dovodi do većeg gubitak vlage, masna koža je karakterizirana povećanom proizvodnjom sebuma koji dovodi do proširenja bora, masnog sjaja, blijedog izgleda te formiranja akni i mitesera. Kombinirana, pak, koža ima obilježja suhe ili normalne kože na obrazima te masne na bradi, nosu i čelu. 

U kakvom je stanju vaša koža? 

Tipovi kože genetski su definirani i predstavljaju trajno stanje kože, dok su stanja kože posljedice izloženosti kože vanjskim faktorima, stupnja vlage kože ili starenja.  

 1. Dehidriranost je nedostatak vlage u koži koja može nastati uslijed korištenja određenih kozmetičkih proizvoda, nedovoljnog unosa tekućine ili dulje izloženosti suncu, vjetru ili hladnoći. Bitno je naglasiti da dehidrirana koža nije isto što i suha koža. Suha koža uvijek ostaje suha jer je njena suhoća posljedica slabijeg lučenja sebuma. U slučaju dehidrirane kože, riječ je o nedostatku vlage koja se može vratiti dubinskim hranjenjem neinvazivnim tretmanima ili kvalitetnim hijaluronskim filerima. 
 1. Starenje je prirodan proces koji neminovno donosi promjene u strukturi, hidriranosti, gustoći i elastičnosti kože. Kako stari, koža ima sve više bora, može razviti hiperpigmentacijske mrlje, gubi volumen i sjaj. Zato je u zreloj dobi iznimno bitno pratiti pojave znakova starenja i dobro odabranim tretmanima usporiti proces i omogućiti koži očuvanje vlage, elastina i kolagena.  
 1. Reaktivnost ili osjetljivost kože može pogoditi svaki tip kože, ali najčešće pogađa suhi tip kože. Kako suha koža luči manju količinu sebuma, izloženija je negativnom djelovanju sunca, vjetra i kemikalija iz nekvalitetne kozmetike, detergenata i okoliša. Reakcija kože može se očitovati kao žarenje, svrbež, osip ili neugodan osjećaj topline.  
Poliklinika Bagatin VISIA uređaj za analizu kože
VISIA uređaj za analizu kože u Poliklinici Bagatin

Kako izgleda profesionalna analiza kože lica?  

Za određivanje detaljnog stanja kože, a s ciljem postizanja maksimalnog učinka estetskih tretmana, ipak je potrebno upotrijebiti najsuvremeniju tehnologiju. Takav je uređaj VISIA profesionalna analiza kože lica koju koriste u Poliklinici Bagatin kako bi precizno saznali sve detalje o vašem tipu kože, načinu na koji koža stari i koje posljedice reaktivnosti i starenja je potrebno ukloniti – čak i prije nego postanu vidljive golim okom. 

Što je VISIA? 

VISIA će vašem timu stručnjaka za pomlađivanje dati detaljnu analizu tipa i stanja vaše kože, detektirati lokaciju, broj i izgled svake, pa i najmanje nesavršenosti, i ukazati na postojanje UV oštećenja. Što više znamo o koži, postići će se bolji rezultati i spriječiti daljnja oštećenja.  

Dok se prostim okom može vidjeti i procijeniti površina kože, VISIA omogućuje da se vide dublji slojevi što pomaže u određivanju budućih problema i sprječavanju istih, ali i stvaranju prilagođenog plana tretmana za svakog klijenta.  

VISIA uređaj za analizu kože u Poliklinici Bagatin
VISIA uređaj za analizu kože u Poliklinici Bagatin

VISIA je namijenjena svim klijentima

Prednost ove analize kože lica je što je namijenjena svim klijentima bez obzira na spol, dob i problematiku kože. Postupak je iznimno jednostavan, ne traje dugo, a nećete ga ni osjetiti.  

Nakon analize dobit će se detaljan pregled ključnih vizualnih informacija za sljedeće faktore koji utječu na zdravlje i izgled vašeg tena.

 • smještaj i dubinu bora (rezultat starenja, najčešće oko očiju i usana)
 • pigmentne promjene (gubitak boje kože uključujući lokaliziranu hiperpigmentaciju, osjenčanost ispod očiju i madeže)
 • širinu i stanje pora (mali otvori rašireni po cijeloj koži)
 • posljedice UV oštećenja (oštećenja i mrlje od sunca na površini i dubljim slojevima kože)
 • prisutnost porfirogenih bakterija (prirodna bakterija koja se može nastaniti u porama i uzrokovati oticanje)
 • vidljive točke (nepravilnosti koje se javljaju na površini kože – pjege, ožiljci, mrlje od starenja i druge mrlje)
 • teksturu (više i niže točke kože – plave točke ukazuju na uvučene dijelove, žuta područja na uzdignute točke)
 • crvena područja (crvenilo uzrokovano popucalim kapilarama, rozacejom, upalama ili kao posljedica oticanja)

Analizirani podaci tako će kreirati neprocjenjiv izvor informacija za dermatologa, kirurga ili medicinskog kozmetologa. Uzimajući u obzir sve te podatke, vaš tim stručnjaka može egzaktno odrediti što je koži doista potrebno.  

Poliklinika Bagatin VISIA uređaj za analizu kože

Osim toga, sustav pohranjuje fotografije pa nakon tretmana i ponovnog snimanja stručnjaci Poliklinike Bagatin mogu zajedno s vama jasno vidjeti promjene koje su nastale od prvog snimanja, preko odrađenih tretmana pa do konačnog rezultata. Sve dodatne informacije o profesionalnoj VISIA analizi kože lica pogledajte ovdje.

Do individualnog rješenja uz konzultacije i savjetovanja

Dugogodišnjim radom s klijentima u Poliklinici Bagatin uvjerili su se kako istinski djelotvoran pristup počinje s ljudskim faktorom, odnosno konzultacijama i savjetovanjima. Svaki je klijent individualan i kao takav treba imati i individualan pristup. Zato su osmislili ekskluzivno savjetovanje za pomlađivanje u kojem sudjeluju čak dva njihova stručnjaka istovremeno – liječnici specijalisti iz područja dermatologije, otorinolaringologije te plastične kirurgije uz medicinske kozmetologe. U intimnom razgovoru s najljepšim pogledom na Zagreb ili splitsku Dioklecijanovu palaču, ovi će stručnjaci osmisliti anti-age plan koji će osigurati rezultate kojima težite, bez da nepotrebno isprobavate silnu kozmetiku ili bacate novce na skupe tretmane.  

Poliklinika Bagatin VISIA uređaj za analizu kože
dr. med. Snježana Kramarić, specijalistica dermatovenerologije

Dobro odabrani tretmani i prilagođena njega usporavaju proces starenja, čuvaju dragocjeni kolagen i elastin, uklanjaju estetske posljedice suhoće ili masnoće kože i nepovoljnih stanja, čuvajući prirodnu ljepotu i sjaj kože.

Koji tretman je idealan za vašu kožu i problematiku, definirat će stručnjaci na temelju dobivene analize kože i vaših želja. O top anti-age tretmanima u Poliklinici Bagatin više možete saznati u besplatnom Vodiču za pomlađivanje koji možete preuzeti ovdje.

Foto: Poliklinika Bagatin, Pexels

Učitati još
Zatvori