Sve što sam naučila o make upu: Žana Kožul

Sve što sam naučila o make
upu: Žana Kožul

Hrvatska beauty scena po pitanju vizažista ne bi bila potpuna bez Žane Kožul, profesionalne make up artistice kroz čije su talentirane ruke, ali i moćne make up kistove do danas prošle brojne Hrvatice, kako one poznate, tako i one relativno anonimne, no svejedno željne make up lookova koji će im zauvijek ostati u sjećanju. Sa Žanom smo se susreli u zagrebačkom salonu Franić, i to gotovo godinu dana nakon što je postala djevojčice Mare, kako bismo razgovarale o njenom poslu i karijeri, ali malo i o novoj i najljepšoj ulozi u kojoj se našla – onoj mame.

Budući da postao vizažistice rijetko kada ima neko pravilno radno vrijeme, već uglavnom ovisi o terminima dogovorenih snimanja i make up seansi, uklopiti u to i obiteljski život na prvu se čini kao velik izazov. No, Žana to svladava s lakoćom i rezonira: „Važno je dobro organizirati dan i onda se sve može realizirati. Također, uz dobru tetu čuvalicu i dobro dijete sve je lakše. Otkako sam postala mama, jedna od promjena svakako je bila kilaža (smijeh), a definitivno najljepša promjena je kada dođeš doma i ondje te dočeka malo biće s najvećim osmijehom“.

Danas je njeno ime itekako etablirano na sceni, no morali smo se zapitati kako je sve započelo. Kao i kod drugih vizažista koje smo ugostili u ovoj rubrici, ljubav prema make upu Žanu vraća u samo djetinjstvo i pritom nam otkriva kako je oduvijek voljela uljepšavati sestru, mamu i prijateljice. Prve profesionalne korake u svojoj karijeri napravila je za vrijeme studija, no tada još uvijek kao hobi. Malo po malo, počela je asistirati na modnim revijama koje su bile aktualne u to vrijeme i na kojima je uspjela upoznati mnogo fotografa i vizažista. Nakon par godina, njen hobi i službeno je postao njeno glavno zanimanje.

Čiji savjeti su joj najviše pomogli u počecima? „U suradnji s raznim fotografima i stilistima, upijala sam razne trikove i slušala njihove savjete, dok su savjeti moje obitelji uvijek bili ona nit vodilja“, otkriva nam Žana. Danas ju najviše veseli vidjeti osmijeh zadovoljne klijentice, a u omiljene make up artiste ubraja Maria Dedivanovica, omiljenog vizažista Kim Kardashian West, s kojim se susrela već dvaput na njegovim Master classovima u Dubaiju i Londonu, kao i kraljicu make upa – Pat McGrath.

Klijentice Žani poklanjaju povjerenje za razne događaje, evente, snimanja, koncerte, revije, svadbe i niz drugih prigoda. Otkriva kako Hrvatice ljeti preferiraju ‘manje je više’ look, brončan i prozračan, dok zimi dominiraju jači lookovi s tamnijim ruževima. Do danas je surađivala s mnogim poznatim osobama, a za žene s domaće društvene scene koje je šminkala ima samo riječi hvale, ističući kako svaka od njih ima svoju osobnost i ono nešto zbog čega je jedinstvena.

Upitali smo je za neke tajne i trikove koje je voljna podijeliti s našim čitateljicama: „Volim koristiti ampule na bazi kisika i hidratantne ampule umjesto silikonskih baza, jer omogućuju svježiji i postojaniji make up. Kremasto rumenilo je proizvod koji osobno obožavam, jer se može koristiti i kao rumenilo i kao ruž i kao sjenilo za oči. Kod olovaka za oči otopim vrh olovke prije nanošenja na kapke; tako olovka na očima traje dulje!“

Baza svakog dobrog beauty looka, za Žanu Kožul su uredne obrve, depilirane nadusnice i njegovan i čist ten, a ove sezone, s obzirom na popularnost ljubičaste boje, sugerira da se odvažimo i isprobamo tuš za oči u toj boji.

I za kraj, kako bi opisala svoj prosječan radni dan? „Nema uobičajenog radnog dana. Svaki dan je drugačiji. I to je nešto što me veseli“, zaključuje Žana naš razgovor, već spremna za idući radni izazov.

 

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori