Beauty talk s Anom Volk: Je li sperma lososa nova tajna savršenog tena?
Beauty talk s Anom Volk: Je li sperma lososa nova tajna savršenog tena?

Beauty talk s Anom Volk: Je li sperma
lososa nova tajna savršenog tena?

Jennifer Aniston nedavno je za Wall Street Journal rekla kako je nova obožavateljica injektibilnih tretmana za lice koji uključuje spermu lososa za blistav i zdrav ten.

Koliko god ovo zvučalo ekstremno, ipak se čini podnošljivijim od nekih stvari kojima su kroz povijest ljudi pribjegavali u potrazi za ljepotom. Japanske gejše nanosile su piling pastu napravljenu od izmeta slavuja kako bi održale svijetli ten, dok su stari Rimljani pravili tekućinu za ispiranje usta koja je sadržavala urin vjerujući kako time štite zube od karijesa.

 

Jennifer Aniston
Jennifer Aniston

Koliko daleko idemo za ljepotu?

Bizarnih tretmana za ljepotu ima, čini se oduvijek. U novijoj povijesti pamtimo Kim Kardashian koja je proslavila tzv. vampirski facelift ili PRP tretman za lice gdje se plazma bogata trombocitima izdvaja iz vaše vlastite krvi i ponovno ubrizgava kako bi se potaknula proizvodnja kolagena i tako zategla koža i dao mladenački sjaj. Nikada nisam bila previše impresionirana rezultatima koje sam imala nakon PRP dok nisam probala PRP za podočnjake koji je za mene bio game changer u borbi protiv podočnjaka i laganog liftinga u okoloočnom području.

Sperma lososa za savršen ten

No, vratimo se mi na spermu od lososa. Ovaj tretman zvuči puno čudnije nego što u stvarnosti jest, a zbog svoje učinkovitosti i jednostavnosti primjene, ako ga probate sigurno ćete ga ponoviti. O čemu se zapravo radi? Ponavljam, tretman nije bizaran kako zvuči. Radi se o tretmanu u kojem su glavni sastojci polinukleotidi. Zapamtite polinukleotide jer se čini da će upravo oni biti novi skincare heroes.

Podizanje kvalitete kože trenutno je nešto što žene najviše traže, od mladih žena u dvadesetima pa do žena u zrelim godinama. Popularnost skin boostera, tj. tretmana koji pojačavaju ili podižu kvalitetu, čitaj zdravlje kože, sve je veća, stoga sam uvjerena da će injekcije polinukleotida osvojiti beauty scenu prije nego stignete izgovoriti polinukleotid.

njega lica

Što su polinukleotidi?

Polinukleotidi postaju poznati kao novi sastojci koji pokreću regeneraciju kože. To je prirodan način za poboljšanje kvalitete kože i tkiva na staničnoj razini. Svrha ubrizgavanja proizvoda je potaknuti vlastite stanice da proizvode neke od tvari koje gubimo starenjem. Potiču kolagen i elastin reguliranjem stanica fibroblasta, kao i poboljšavanjem regeneracije tkiva i obnavljanjem tonusa i elastičnosti kože.

O čemu se zapravo radi i zašto je u naslovu sperma lososa? Polinukleotidi se izrađuju od fragmenata sperme lososa. Inače sam alergična na losos, pa me bilo strah da ovo neće biti za mene, ali mi je dermatologinja, dr. Maja Kolić, objasnila da nemam razloga za brigu jer ne sadrže cijeli proteinski kompleks.

Kako izgleda tretman?

Postoje više načina terapije polinukleotida. Prvi je onaj za kojim poseže Jennifer Aniston – injektibilno. Ovisno o doktoru i vašim potrebama, proizvod se može ubrizgati iglom ili kanilom. Prije tretmana dobit ćete anestetsku kremu kako bi tretman bio ugodniji. Tretman traje 40-tak minuta.

Osim injektibilno, polinukleotidi se mogu aplicirati uz pomoć microneedlinga. To može biti nakon jednostavnog microneedlinga s Dermapenom ili Skinpenom. Također, može se aplicirati i u kombinaciji s radiofrekvencijskim microneedlingom.

njega lica

Isprobano i odobreno

Osobno sam prvo probala polinukleotide injektibilno, a nakon dva mjeseca u kombinaciji sa radiofrekvencijskim microneedlingom. Injektibilno su rezultati snažniji osobito oko područja oko očiju, podočnjaci su bitno manji, pogled je otvoreniji, koža hidratizirana.

Drugi način tretmana s polinukleotidima ja bih opisala kao high tech facial. Dobila sam anestetsku kremu, nakon čega kreće radiofrekvencijski microneedling, potom se nanose polinukleotidi i naposljetku maska za lice. Drugi dan koža je baršunasta i svakako se rezultat brže vide. I jedno i drugo ima svoje prednosti, a smatram da je upravo kombinacija oba načina apliciranja dobitna kombinacija.

„Svrha ubrizgavanja proizvoda je stimulirati naše vlastite stanice da proizvode neke od stvari koje gubimo starenjem. Polinukleotidi jačaju kolagen i elastin pojačanom regulacijom stanica fibroblasta, kao i poboljšanjem regeneracije tkiva i obnavljanjem tonusa i elastičnosti kože. Ima antioksidativni i hidratantni učinak uz bioremodeliranje, što rezultira kožom koja izgleda i osjeća se zdravije.” objašnjava dr. Maja Kolić.

Mogu li se polinukleotidi kombinirati s drugim kozmetičkim tretmanima?

Dr. Maja Kolić u Poliklinici Estera provodi tretmane polinukleotidima kao monoterapiju i u kombinaciji s drugim tretmanima. Spomenula sam već kombinaciju Vivace radiofrekvencijskog microneedlinga za zatezanje kože i tretmana polinukleotidima. Dermatologinja Kolić ističe kako uglavnom polinukleotide kombinira sa drugim skin boosterima kao što su Belotero Revive ili Profhilo. Koji će odabrati i koliko ponavljanja će preporučiti ovisi o koži pacijenta individualno.

Zdraviji i blistav izgled kože

Na vlastitoj sam koži probala ovaj tretman i došla sam po još i još. Razlika je neusporediva s bilo čim što je do sada bilo na tržištu. Moram odmah napomenuti da nema dramatične razlike, izgledate ćete isto, injekcije ne uklanjaju bore kao botoks i ne daju volumen kao hijaluron. Ništa od toga ne treba očekivati. Izgledat ćete jednako kao do sada samo zdravije – koža će blistati. Koža će biti hidratizirana, osjećaj je fenomenalan, a neće vam biti potreban ni puder.

Kada smo kod kombinacije tretmana, polinukleotidi kao i spomenuti PRP podočnjaka rješavaju probleme okoloočnog područja. Dr. Kolić određenim pacijentima preporuča kombinaciju ova dva tretmana.

blistav ten

Koje rezultate dobivate?

Rezultate počinjete primjećivati vrlo brzo nakon prvog tretmana, a nakon drugog ćete primijetiti da vam je koža drugačija. Bitno drugačija u pozitivnom smislu. Dr. Kolić kaže da tu počinje proces remodeliranja te se stvara kolagen i elastin. Proizvod nastavlja djelovati prvih 12 tjedana, tako da se s vremenom nastavlja poboljšavati. Rezultati u prosjeku traju oko šest mjeseci, a pacijentu je nakon tog perioda potrebna jedna terapija održavanja. Međutim, možete održavati takav ten tako da idete redovito svakih 5-6 tjedana na jedan tretman.

Injekcije polinukleotida dat će nam prednosti koje su i kratkoročne i dugoročne. Kratkoročne su blistav ten, a dugoročne proizvodnja kolagena i elastina te dubinska hidratacija kože.

Što uključuje liječenje polinukleotidima?

Terapija zahtijeva dva do tri dolaska, ovisno o pacijentu, u razmaku od otprilike dva tjedna. Prvi puta sam radila set od dva tretmana polinukleotida, a između jedan Profhilo. Iskreno, nakon svakog tretmana poželjela sam još. Zatim sam nakon nekoliko mjeseci napravila radiofrekvencijski microneedling Vivace s polinukleotidima. Planiram na ovaj način održavati kožu zdravom i hidtratiziranom. Za područje oko očiju doktorica nije koristila iglu već kanilu i to me uistinu ništa nije boljelo. Jednom sam imala sitan hematom, ali inače je vrijeme oporavka minimalno.

Koje su mane i nuspojave?

Ono što je eventualna mana ovog tretmana su iglice – svi oni koji se boje ili ne vole igle morat će stisnuti zube ili bolje lopticu koju će vam dati u Poliklinici Estera nakon što vam namažu područje koje će biti tretirano anestetskom kremom. Odlučila sam se tretman isprobati bez anestetske kreme. Nije ugodno, ali nije ni jako bolno.

Kao i kod svakog estetskog tretmana injekcijama, morate biti svjesni rizika. “Mnogi su pružatelji usluga na svojim društvenim mrežama koji govore da nema rizika povezanih s polinukleotidima, ali to nije istina”, potvrđuje dr. Kolić. “Rizici mogu biti puno manji od onih koje nose drugi injekcijski postupci, no sve ovisi o pružatelju usluga, njihovom iskustvu i tehnici. “

Koji su polinukleotidi najbolji?

Najčešći rizici kod injektibilnih tretmana kao što su tretmani polinukleotidima uključuju modrice i otekline te alergijske reakcije.

U Hrvatskoj se trenutno možete pronaći više vrsta proizvođača polinukleotida, a u poliklinici Estera koriste korejske jer su Korejanci prvi počeli primjenjivati ovaj način terapije. Koriste već treću generaciju polinukleotida, dok su ih u Europi počeli proizvoditi tek ove ili prošle godine radi čega su korejski polinukleotidi superiorne kvalitete.

Ana Volk
Ana Volk

Vlasnica Poliklinike EsteraAna Volk, za Journal će se dotaknuti aktualnih tema iz beauty svijeta i uz pomoć stručnjakinja iz područja zdravlja i ljepote kože s nama podijeliti vrijedne informacije i korisne savjete za očuvanje njezine ljepote.

Foto: Sanja Tušek, Unsplash, iStock, Profimedia

Učitati još
Zatvori