Rok trajanja: Kako znati je li šminka sigurna za korištenje ili ne?
Rok trajanja: Kako znati je li šminka sigurna za korištenje ili ne?

Rok trajanja: Kako znati je li šminka
sigurna za korištenje ili ne?

Rok trajanja kozmetike nije sugestija već datum kojeg se zaista treba držati jer ipak su to stvari koje nanosimo na lice i oči. Ipak, svi smo mi krivi za povremeno ignoriranje tog roka trajanja jer nikad se ne zna kada nam može zatrebati neki ruž ili olovka za oči. Ponekad ljudi idu toliko daleko da određene proizvode čuvaju godinama “jer što ako zatreba?”. Ako nešto niste koristili godinama, teško da će vam zatrebati sada kada je debelo prešlo svoj rok trajanja.

No koliki je zapravo taj rok i kako znati je li šminka sigurna za korištenje ili ne? Za razliku od nekih drugih proizvoda, kozmetika – dekorativna i preparativna, nemaju točno definiran rok trajanja. Na njima je vječito naznačeno koliko mjeseci nakon otvaranja se proizvod smije otvarati. Realno, to nije baš najtočnije i teško je voditi računa baš o svakom proizvodu koji koristimo. Srećom, postoje znakovi koji jasno daju do znanja je li neki proizvod siguran ili ne.

Kada ističe rok trajanja pudera i korektora?

Čak i najbolji i najskuplji puderi i korektori imaju svoj rok trajanja. Ako imate razrađenu skincare rutinu, ona postaje potpuno besmislena ako ćete nakon nje nanijeti puder kojem je istekao rok trajanja. To može poništiti sve dobro što ste postigli religioznom skincare rutinom. Uz to, ako koristite pudere i korektore sa skincare sastojcima, oni prestanu djelovati nakon isteka roka trajanja.

Životni vijek pudera i korektora ovisi o sastojcima koje sadrže. Oni na bazi vode traju do 12 mjeseci, a oni na bazi ulja i do 18 mjeseci. Ako vidite da se ulje odvojilo na vrhu, a da se tekstura proizvoda zgusnula, vrijeme je da ga bacite i kupite nov.  Kako bi vam puder trajao što dulje treba ga držati na hladnijem i svako malo protresti kako bi pomiješali sve sastojke. Osim toga, puder i korektor treba što manje direktno dirati kako biste spriječili unošenje bakterija.

Kada ističe rok praškastim i proizvodima u prahu?

Ovdje konkretno mislimo na puder u kamenu, bronzer i rumenilo. Oni obično traju 18 mjeseci. Ne sadrže vodu pa nisu pogodno tlo za rast bakterija. Ako vidite tvrdi film na rubu proizvoda to znači da su se minerali iz proizvoda pomiješali s uljem s vašeg lica i da bi bilo dobro da prestanete koristiti taj proizvod. Životni vijek ovih proizvoda produžit ćete tako što ćete ih svaki put dobro zatvoriti kako bi spriječili oksidaciju, te tako što ćete svaki puta koristiti čisti kist kojim nećete ulje s lica prenijeti na praškasti proizvod.

 

Kada ističe rok maskari?

Na rok trajanja maskare posebno je bitno obratiti pozornost jer se radi o proizvodu koji nanosimo na oči. Ako ju koristite svakodnevno, maskaru biste trebali mijenjati nakon tri mjeseca. Ako ju koristite povremeno, trebali bi je mijenjati svakih 6 mjeseci. Takav mokri okoliš, kakav je unutar tube maskare, pogodan je za rast bakterija i zato je njezin životni vijek toliko kratak. Uz to, bakterije se prirodno nalaze i na našim kapcima i trepavicama, a njih onda unosimo u maskaru. Redovitim mijenjanjem maskare sprječavate razne infekcije poput ječmenca i slično. Osim ovih 3 do 6 mjeseci, kada ju treba redovito mijenjati, ako vam maskara počne smrdjeti, bacite ju – pokvarila se.

Kada ističe rok ružu ili sjajilu?

Na kraju i proizvodi koje nekako najdulje čuvamo – ruževi i sjajila. S obzirom na to da ruž nije pogodan za razvoj bakterija, njega možete koristiti 12 do 18 mjeseci. Ovi proizvodi prepuni su sastojaka koji sprječavaju množenje bakterija, ali nakon godinu dana se jednostavno počnu raspadati. Ako na ovim proizvodima vidite kapljice vlage, osjetite čudan miris ili tekstura postane kredasta – bacite ih, prošao im je rok trajanja. Također, ako vidite tamne mrlje na ružu, vrijeme je da ga se riješite. Životni vijek ovih proizvoda možete produžiti tako što ćete ih držati u frižideru, to usporava raspadanje sastojaka.

Učitati još
Zatvori