Beauty talk s Anom Volk: Vrijeme je da napokon naučimo razliku između retinola i retinoida
Beauty talk s Anom Volk: Vrijeme je da napokon naučimo razliku između retinola i retinoida

Beauty talk s Anom Volk: Vrijeme je da napokon naučimo razliku između retinola i retinoida

O retinolu se puno govori, ali o retinoidima nešto manje. Pronašli smo odgovore na pitanja što su točno retinoidi, a što retinol, koja je razlika među njima i kako ih koristiti uz pomoć dermatologinja dr. Maje Kolić, dermatologinje iz Poliklinike Estera i dr. Dore Madiraca Glasović, dermatologinje uže specijalnosti pedijatrijske dermatologije iz KBC Sestre Milosrdnice.

Za početak “retinol” i “retinoid” nisu ista stvar, među njima postoje neke suptilne, ali ključne razlike. Oboje se povezuju s borbom protiv bora, akni i hiperpigmentacija. Nastavite čitati kako biste saznali što trebate znati o retinolu u odnosu na retinoide. Za laika je prva očita razlika ta da se retinoid izdaje na recept, a kreme i /ili serumi sa retinolom bez recepta, objašnjava dr. Maja Kolić. Iz toga odmah zaključujem da je retinoid snažniji i da s njim treba opreznije nego s retinolom.

retinol vs. retinoid

Aktivni sastojak – retinoična kiselina

Svi retinoidi i retinoli koje nanosimo na kožu prolaze u stanicama kože određeni biokemijski proces pretvaranja u retinoičnu kiselinu. Retinoide i retinole koristimo upravo radi aktivnog sastojka – retinoične kiseline. U odnosu na retinoide, retinoli u konačnici stvore manje retinoične kiseline u koži što je zapravo aktivan sastojak, kaže dr. Kolić. Kreme s retinolom koje možete kupiti bez recepta manje su intenzivne od proizvoda na recept i djeluju postupnije. Drugim riječima, da bismo došli do cilja s retinoidima treba manje vremena, nego s retinolom. S druge pak strane, s retionidima možete očekivati više neželjenih nuspojava kao što su suhoća i crvenilo kože.

“Jednostavan način razmišljanja o razlici između to dvoje: što je manje koraka potrebno da se ti proizvodi razgrade u retinoičnu kiselinu, to je proizvod jači.”, pojednostavljuje dr. Maja Kolić.

Što je retinoid?

Retinoidi su derivati vitamina A pretvoreni u retinoičnu kiselinu za upotrebu u njezi kože. U dermatologiji se primjenjuju i proučavaju desetljećima, tako da se ne radi o novitetu, iako im je popularnost i primjena snažno porasla posljednjih godina osobito u anti-age primjeni. Mnogi se retinoidi primjenjuju lokalno, ali neki, kao što je izotretinoin, koji se koristi za liječenje akni, su oralni lijekovi.

retinol vs. retinoid

Zaglađivanje bora

Dr. Madiraca Glasović ističe: „Retinoidi imaju višestruke mehanizme djelovanja i reputaciju kao najsnažniji borci protiv bora; oni potiču sintezu kolagena, ubrzavaju dijeljenje stanica kože, smanjujući vidljivost bora tijekom vremena. Ali zaglađivanje bora je samo jedan od najpopularnijih učinaka retinoida: dokazano je da poboljšavaju teksturu i tonus kože povećavajući izmjenu stanica i posvjetljujući tamne mrlje. Neki retinoidi, poput tretinoina, pomažu u liječenju akni djelujući na smanjenje lučenja sebuma i uklanjanje nečistoća iz pora. Retinoide koristimo i u liječenju brojnih dermatoloških bolesti, poput tazarotena kod psorijaze kod koje smiruje upalu i regulira rast stanica kože. Primjena je široka i važno je odabrati dermatologa koji je dobro upoznat s različitim retinoidima i njihovom bogatom primjenom.“

Što je retinol?

Retinol je vrsta retinoida koji se uglavnom koristi u proizvodima bez recepta. Iako je retinol super učinkovit, prema našim stručnjakinjama, razlikuje se od retinoida na molekularnoj razini. U kremama s retinolom koje možete kupiti u slobodnoj prodaji, retinol se često kombinira s drugim sastojcima koji uglavnom hidratiziraju kožu zbog čega su pretežno ugodni za nanošenje. Kako pravilno koristiti retinol pročitajte ovdje.

Tko bi trebao izbjegavati retinoide i retinol?

“Trenutno na tržištu postoje brojni preparati s različitim koncentracijama retinola koje trebamo odabrati ovisno o tipu kože, mit je da neke osobe ne mogu tolerirati retinol ili retinoid”, kaže dr. Dora Madiraca Glasović. “U dogovoru s dermatologom odaberite preparat ili lokalnu terapiju retinoidom te ga koristite kako je preporučeno. Najčešće u početku preporučujemo korištenje preparata s retinolom dva do tri puta tjedno navečer, kako bi izbjegli neželjene reakcije poput retinoidnog dermatitisa obilježenog izraženijom suhoćom, crvenilom i perutanjem kože. Također, važno je naglasiti da je potrebno dodatno hidratizirati kožu, te koristiti blage čistače kako ne biste oštetili osjetljivu kožnu barijeru.” Ako niste sigurni koji je najbolji za vas, porazgovarajte sa svojim dermatologom. A ako ste trudni ili dojite, u potpunosti izbjegavajte korištenje retinoida i retinola.

Iritacija – najčešća nuspojava retinoida i retinola

“Retinoidi i retinol mogu u početku uzrokovati neželjene reakcije kao što su crvenilo, suhoća i ljuštenje kože.”, kaže dr. Kolić. Radi toga uglavnom se preporuča postepeno uvođenje retinola i retinoida. Dr. Kolić i dr. Madiraca-Glasović su složne da ljudi sa suhom kožom mogu pokušati uzimati retinoide uz postupno uvođenje i svakako pojačanu njegu, odnosno hidrataciju kože.

retinol vs. retinoid

Kada koristiti retinoide?

Retinoide, dakle i retinole možete početi koristiti u dvadesetim godinama i nikada nije kasno početi, te ih je poželjno koristiti redovito. Dr. Dora Madiraca Glasović kaže kako se preporuča korištenje navečer, prije spavanja, jer koža postaje izrazito osjetljiva na UV zračenje. Naše stručnjakinje naglašavaju važnost svakodnevnog nanošenja SPF-a, bez obzira na to koristite li retinol ujutro ili navečer, uz obavezno obnavljanje tijekom dana, pogotovo ako boravite na otvorenom ili nakon pojačanog znojenja, kupanja i slično.

rutina, istock

Konačni zaključak

Izazivajući valove zabune, “retinol” se često pogrešno koristi umjesto “retinoida” i postao je donekle krovni pojam posljednjih godina, koji se koristi za označavanje cijelog niza oblika derivata vitamina A. Retinoidi i retinol su oblici vitamina A koji vašoj koži pružaju mnoštvo dobrobiti. Ono gdje se razlikuju svodi se na snagu, jer retinoli koji se izdaju bez recepta sadrže manje aktivnog sastojka od retinoida koji se izdaju na recept.

Prema našim stručnjakinjama, za većinu odraslih retinoidi su sigurni ako se koriste pod liječničkim nadzorom te su vrlo učinkoviti—a dobrobiti se samo povećavaju što ih dulje koristite.

Ana Volk
Ana Volk

Vlasnica Poliklinike EsteraAna Volk, za Journal će se dotaknuti aktualnih tema iz beauty svijeta i uz pomoć stručnjakinja iz područja zdravlja i ljepote kože s nama podijeliti vrijedne informacije i korisne savjete za očuvanje njezine ljepote.

Foto: Sanja Tušek, iStock

Učitati još
Zatvori