Od stereotipa do osnaživanja: Kako su se kroz godine mijenjale parfemske kampanje?

Od stereotipa do osnaživanja: Kako su se kroz godine mijenjale parfemske kampanje?

Armani Beauty, My Way

Industrija parfema danas je življa i bogatija no ikad u povijesti. Parfeme svakodnevno koristimo, a inovacije na tržištu parfema konstantno nas potiču da isprobamo nešto novo i u postojeću mirisnu kolekciju dodamo svog najnovijeg favorita.

Nema sumnje da u kreiranju te želje u nama veliku ulogu igraju gigantske marketinške kampanje koje prate lansiranje određenog mirisa i koje za cilj imaju ne samo prodati tu bočicu parfema, već se i identificirati/povezati s brendom koji iza nje stoji. Baš zato, parfemske reklame koje viđamo na billboardima po gradu, na televiziji ili u modnim magazinima nisu nastale spontano i slučajno, već su predmet velikih ulaganja i metikuloznog osmišljavanja njihova koncepta, a krajnji rezultat dio je pomno definirane strategije brenda.

Reklama za parfem jednostavno nas mora dotaknuti na nekoj razini i izazvati u nama određenu emociju. Je li to jedan izuzetno snažan i ikoničan vizual, karizmatična osoba koja se pojavljuje na reklami u ulozi zaštitnog lica ili ‘samo’ lijepa bočica fotografirana pod pravim kutom, individualna je odluka brenda, no finalni rezultat u svakom slučaju je tu da bi privukao našu pozornost.

Armani Beauty, My Way

Kroz recentnu modnu i beauty povijest, posvjedočili smo nekim uistinu legendarnim parfemskim kampanjama, a vizuali koji su iz njih potekli i dalje su nam urezani u pamćenje.

U prošlosti se nerijetko događalo i da su reklame za parfeme postajale sadržajnije i moćnije čak i od modnih kampanja, a tom jednom fotografijom ili videom znale bi izazvati snažnu identifikaciju potrošača – i sa samim mirisom, ali i sa svime onime što određeni modni i beauty brend zapravo predstavlja.

U današnje vrijeme, složit ćemo se svi, kada je tržište izuzetno napučeno parfemima i kada od brendova na dnevnoj bazi dobivamo raznolike marketinške poruke, postaje sve teže identificirati se na toj razini, no jednom brendu unatrag godinu dana to je ipak pošlo za rukom! Prije nego vam otkrijemo o kojem se brendu i parfemu točno radi, odlučile smo malo zaviriti u prošlost parfemskog oglašavanja i istražiti koji su trendovi nekoć prevladavali, a koji dominiraju danas.

Armani Beauty, My Way

Celebrity ambasadori

U sredini prošlog stoljeća postalo je jasno da reklama za parfem mora imati ‘ono nešto’, jer kada bi se pogledalo na situaciju onako vrlo plastično, parfem posredstvom medija nismo mogli ni isprobati ni doživjeti iz prve ruke. Što bi nas točno potaknulo da se zaputimo u parfumeriju i ondje potražimo baš taj parfem?

Marketinški stručnjaci tog doba složili su se kako je riječ o celebrity ambasadorima, koji su i dan-danas snažan motivator na kupnju parfema.

Otkako je Audrey Hepburn izrazila svoju ljubav za L’interdit parfem brenda Givenchy u 1957. godini, celebrityji su se počeli sve intenzivnije pojavljivati na parfemskim kampanjama, a taj trend itekako je zastupljen i u današnje vrijeme.

I dok su 90-ih i na prijelazu u novo tisućljeće to bili najplaćeniji supermodeli svijeta, danas na reklamama za parfeme dominantno viđamo glumce i glazbenike. Svaki od njih ima svoju priču koja ga čini idealnim ambasadorom, ali i vrijednosti koje ga povezuju upravo s DNK određenog modnog i beauty brenda, što ih u konačnici čini savršenim spojem za reklamu.

Armani Beauty, My Way

Provokacija kao sastavni dio oglašavanja parfema

Pojedini marketinški magovi još su u prošlom stoljeću zaključili kako parfemskoj sceni treba malo više šušura i uzbudljivosti i da treba dobro prodrmati pomalo uspavanu atmosferu.

U utrci za profitom tako se počelo skretati i u provokaciju, a ponekad i kontroverzu.

Parfemske reklame nabijene erotičnom energijom i seksipilom postale su uobičajeni marketinški alat u 90-ima, da bi se trend prelio i na 2000. godine. Tom Ford u tom je kontekstu postao apsolutni kralj provokacije, a granice dobrog okusa nastavili su istraživati i mnogi drugi brendovi. ‘Sex sells’ mantra ipak je imala mnoge problematične aspekte, pa se danas te kampanje jako često kritički promatraju kroz prizmu stereotipizacije i seksualne degradacije. Nema sumnje da je ovaj koncept još više odbačen i napušten od razvoja hollywoodskog Me Too pokreta, koji i dalje ima snažan utjecaj na svijet.

Parfemske kampanje današnjice ne slave žensko tijelo, već žensku osobnost i nezavisnost

I dok su gore navedene, parfemske kampanje u recentnoj prošlosti naglašavale ženstvenost i seksipil jedne žene s ciljem privlačenja muškarca, danas se nalazimo točno ondje gdje trebamo biti, a omiljeni miris sada je tu kako bismo njime naglasile svoju osobnost i nezavisnost.

Armani Beauty ovdje nastupa kao apsolutni pionir novog pristupa ženskim parfemima i svojom se kampanjom za svoj megauspješni #MyWay miris odmiče od generičkih poruka, komunikacija i kampanja.

Brend pritom ne reklamira samo parfem, već cijeli jedan ženski mindset i perspektivu, a u svojoj osvježavajućoj kampanji predstavlja zaštitno lice koje je mnogo više od lijepe žene.

Armani Beauty, My Way

Zaštitno lice s integritetom

Armani My Way utjelovljuje američka glumica Adria Arjona, koja dijeli jedinstveni afinitet prema filozofiji iza ovog parfema, o čemu najbolje svjedoče njezin karakter i životni stil, odnosno njezina otvorenost prema novim iskustvima i povezanost s drugima.

Adria Arjona je pustolovka, moderna žena današnjice: inteligentna, znatiželjna, neovisna i bez predrasuda, sposobna cijeniti svako životno iskustvo. Ona je uistinu građanka svijeta koja, zahvaljujući svojim jedinstvenim iskustvima i susretima, s pravom može reći: I am what I live.

Slavlje ženske snage i svih naših vrijednosti

Otkako je porasla svijest o nužnosti zaštite okoliša, održivost je jedna od vodećih vrijednosti koja nas vodi kroz svakodnevnicu.

Tu vrijednost dijeli i kuća Armani koja je posvećena smanjivanju svog ekološkog utjecaja, a posebno je usmjerena na emisije ugljika, glavnog pokretača klimatskih promjena. Da bi to postigao, brend pokušava kad god je to moguće izbjeći, smanjiti i ublažiti emisije ugljika, pa tako i miris My Way postiže ugljičnu neutralnost. Bočice mirisa dizajnirane su sa svrhom pokretanja promjene u načinu potrošnje luksuznih proizvoda na način da imaju inovativni sustav ponovnog punjenja, što ih čini prvim bočicama te vrste u industriji parfema.

Novo My Way poglavlje

Miris My Way Intense najnoviji je miris u My Way mirisnoj obitelji kojeg je kreirao majstor parfumer Carlos Benaïm (IFF), baš kao i originalni Eau de Parfum, dočarava fuziju kultura i u središte stavlja neke od najkvalitetnijih prirodnih sastojaka iz cijeloga svijeta, zahvaljujući čemu čula vodi na bogato mirisno putovanje.

Esencija mirisa My Way Intense njegovo je novo, intenzivno srce apsoluta tuberoze iz Indije, koji se odlikuje cvjetnim, bogatim i raskošnim svojstvima. Ta nota poboljšava i pojačava moderne, prirodne i solarne tonove originalnog apsoluta tuberoze koji je sadržan u Eau de Parfum mirisu. Zahvaljujući laganom, bijelom buketu indijske tuberoze i jasmina koji su u samom srcu mirisa My Way, naglašene cvjetne note mirisa My Way Intense tjeraju to očaravajuće srce da kuca još brže.

Foto: Armani Beauty

Učitati još
Zatvori