Jedini smo iz Hrvatske imali priliku vidjeti kako nastaju CHANEL slavni parfemi
Jedini smo iz Hrvatske imali priliku vidjeti kako nastaju CHANEL slavni parfemi

Jedini smo iz Hrvatske imali priliku vidjeti
kako nastaju CHANEL slavni parfemi

Jeste li se ikada pitali kako nastaju obožavani CHANEL parfemi? Zahvaljujući poljima na kojima raste pet dragocjenih sastojaka koji se koriste u CHANEL parfumeriji. Radi se o jasminu, svibanjskoj ruži, iris pallidi, tuberozi i geranium rosatu. Plodno tlo regije zadnjih 300 godina pruža idealne uvjete za uzgoj visokokvalitetnog cvijeća i mirisnih biljaka.

Posjetili smo gradić Grasse gdje smo proveli dva prekrasna dana istražujući CHANEL mirisni svijet. Uživali smo u predivnom ručku u poljima jasmina i tuberoze, a zatim i u društvu Oliviera Polgea, CHANEL in-house parfumera. Posjetili smo tvornicu te prisustvovali i procesu vaganja, a imali smo prilike doznati više i o drugim koracima koji su dio procesa nastanka parfema. Od ubranog cvijeta, košnje stabljika i lišća, čupanja rizoma do njihove ekstrakcije ili destilacije…

Chanel Grasse Iva Radić
Chanel Grasse Iva Radić

Mirisni gradić Grasse

Cvijeće uzgojeno u regiji Grasse brzo je postalo sirovina izbora za najbolje parfumere. Sasvim je prirodno da je povijest mirisa N°5 također započela u Grasseu kada je 1921. Ernest Beaux odabrao jasmin iz Grassea za svoju kompoziciju. Gotovo jedno cijele stoljeće CHANEL svoje cvijeće nabavlja iz Grassea, a od 1987. godine aktivno pridonosi održivom uzgoju jasmina i ruže. CHANEL sada ima pet iznimnih usjeva isključivo rezerviranih za svoj miris, koji također uključuju iris, geranij i tuberozu.

Chanel Grasse Iva Radić

Rijetka baština

Godine 1987., na inicijativu Jacquesa Polgea, CHANEL je potpisao jedinstveno partnerstvo s najvećim proizvođačima cvijeća u regiji, obitelji Mul. Tako je nastala lijepa priča o povjerenju i vezama, stvorena su prijateljstva, osiguravajući trajnu budućnost za ovu rijetku baštinu. Jacques Polge 37 godina radio je kao Chanelov parfumer, a zatim ga je naslijedio njegov sin Olivier Polge koji je kreirao brojne prepoznatljive CHANEL mirise poput CHANEL N°5 i CHANEL CHANCE.

Joseph Mul naslijedio je ovu legendarnu baštinu od svog pradjeda i nastavlja naslijeđe od pet generacija tijekom kojih je obitelj Mul nastojala očuvati stoljetne usjeve iznimnog cvijeća. Ovo partnerstvo pružilo je savršenu kontrolu nad procesom od cvijeta do mirisa i zagarantiralo kvalitetu i količinu cvjetova potrebnu za CHANEL mirise.

Chanel Grasse Iva Radić

Grasse – kolijevka CHANEL parfumerije

30 hektara polja posvećenih cvijeću koje se koristi za parfeme njeguje se s neusporedivom preciznošću i brigom. U bliskoj suradnji s modnom kućom CHANEL, obitelj Mul neprestano poboljšava svoje tehnike u praksi održivog uzgoja kako bi svaki cvijet bio najbolji, bez rizika od iscrpljivanja tla. Između usjeva, oni provode dubinsku analizu na poljima kako bi razumjeli njihov jezik i saznali njihove tajne.

Chanel Grasse Iva Radić
Chanel Grasse Iva Radić

Jasmin

Korak 1 – Berba

Od kolovoza do listopada, u rano jutro prije nego sunce dosegne najvišu točka na nebu, berači cvjetove jasmina stavljaju u svoje pletene košare. Budući da je jasmin tako krhak cvijet, branje jasmina zahtijeva spretne prste.

Korak 2 – Vaganje

Prekrivene mokrom krpom, košare jasmina nose se u pogon gdje se moraju izvagati unutar tri sata od branja.

Korak 3 – Ekstrakcija

Cvjetovi se u metalnim sanducima šalju na platformu za obradu gdje se zatim natapaju na visokim temperaturama u otapalu koje će upiti sav njihov miris tijekom ekstrakcije.

Korak 4 – Vosak

Nakon što otapalo ispari, cvijeće oslobađa svu svoju mirisnu snagu u vrlo aromatičnom vosku.

Korak 5 – Apsolut

Slijedeći upute dobivene od CHANEL parfumera, alkohol se odvaja od mirisne tvari kako bi se dobio apsolut, izuzetno koncentrirana tekućina koja se koristi u formulama CHANEL N°5 parfema.

Chanel Grasse Iva Radić
Chanel Grasse Iva Radić
Chanel Grasse Iva Radić

Fun facts

  • 1 kg jasmina predstavlja 8000 cvjetova, a svaki berač u jednom satu ubere 350g cvjetova
  • 90% jasmina u regiji Grasse uzgaja se na imanju obitelji Mal
  • 350 kg jasmina se plijevi za proizvodnju 1 kg voska od čega se dobije 550g apsoluta jasmina

“Grasse Jasmine je jedinstven, odiše nježnim i senzualnim suncem”. Olivier Polge

Chanel Grasse Iva Radić
Chanel Grasse Iva Radić

Tuberoza

Korak 1 – Uklanjanje čestica

U studenom i prosincu lukovice se vade i spremaju za zimu kako bi se zaštitile od hladnoće. Očiste se od zemlje i isjeku na manje komade. Oko lukovica se drže samo četiri lukovice: najmlađe se stavljaju u klijalište da se “prihrane” do sadnje, a veće lukovice spremaju u podrum da ne niknu. Lukovice će se tada osušiti i stvoriti nekoliko zaštitnih ovoja.

Korak 2 – Sadnja

U proljeće, u travnju, ciklus ponovno počinje i lukovice se vraćaju u zemlju. Sade se u redove po šest, a cvjetaju od kolovoza do studenog.

Korak 3 – Berba

Od kolovoza do studenog, rano ujutro prije nego što se sunce pojabi, berači se mogu naći kako beru nježno, tek procvjetalo cvijeće. Cvjetovi se zatim pažljivo skupljaju u vreće.

Korak 4 – Vaganje

Žetva se potom odvozi izravno u pogon za preradu, gdje se cvijeće odmah važe.

Korak 5 – Ekstrakcija

Latice se ulijevaju u ekstraktore kako bi se transformirale pomoću inovativnog procesa koji je prilagođen krhkoj prirodi cvjetova tuberoze iz Grassea i oslobađa će njihov sladostrasni miris u svoj svojoj čistoći.

Chanel Grasse Iva Radić
Chanel Grasse Iva Radić
Chanel Grasse Iva Radić
Chanel Grasse Iva Radić

Fun facts

  • 1,5 hektara polja posvećeno je uzgoju tuberoze
  • na jednom hektaru ima 110 tisuća lukovica
  • 20 cvjetova dobije se od jednog klasa tuberoze

What does the flower evoke in you?
What do you feel when you touch the flower?
When you smell it?
What does its scent inspire in you?
What feelings does it evoke?

Foto: CHANEL, Privatna arhiva

Učitati još
Zatvori