Nesebičnost donosi sreću i vama i svima oko vas – kako ju prakticirati ovih blagdana?

Nesebičnost donosi sreću i vama i svima oko vas – kako ju prakticirati ovih blagdana?

Svi mi nešto želimo i ako nešto znamo, znamo da je ove godine mnogo želja ostalo neispunjeno. No, je li zaista velika šteta nastala zbog naših neostvarenih želja? Preživjeli smo, još smo tu i držimo se. Doći će putovanja, lijepa odjeća, ponovno ćemo hodati po zabavama i družiti se s najdražima. No, ne zaboravimo ovu lekciju skromnosti koju nam je 2020. godina dala. Probajmo ovih blagdana težinu dati željama koje zaista trebaju biti ispunjene i provesti blagdane skromno, ali radosno i sretno.

Možda želite donijeti odluku da poboljšate kvalitetu svog života kako se ova godina bliži kraju? Poboljšati svoj stil života i navike zasigurno je odličan cilj. No, odluka da učinimo više kako bismo pomogli drugima također nam može donijeti neopisivu radost. Istraživanja pokazuju da pomaganje drugima može donijeti do osjećaja veće sreće, manje stresa, boljeg upravljanja bolovima i boljeg cjelokupnog zdravlja. Vjeruje se da čak i starijim osobama pomaže da žive duže. Stoga, neka ovo bude kraj godine kada pomažete sebi pomažući drugima. U nastavku vam donosimo osam načina na koje to možete napraviti.

Sudjelujte u humanitarnoj akciji ‘Zažmiri i Zaželi’

Brinući o njihovoj koži, Vichy već godinama podržava žene svake životne dobi. U vremenu u kojem su žene suočene s teškim životnim izazovima, a povodom blagdana, Vichy je odlučio pomoći donirajući onim najugroženijim skupinama. Povodom toga pozivaju sve vas da se priključite humanitarnoj akciji ‘Zažmiri i zaželi’. Ova akcija traje od 16. do 23. prosinca, a Vichy će u suradnji s odabranim partnerima svim kupcima omogućiti 20% popusta na kompletan Vichy asortiman za njegu lica. Deset kuna od svakog prodanog proizvoda donirat će udruzi za zaštitu obitelji i djece.

Donacija će podržati UNICEF-ove programe za podršku djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima kojima je cilj poboljšati životne uvjete djece s teškoćama u razvoju i pomoći osigurati da svako dijete s teškoćama u Hrvatskoj ima jednake mogućnosti za kvalitetnu skrb, obrazovanje i zaštitu. Sredstva prikupljena kampanjom će ulagati u osiguravanje terapija, opreme i stručne podrške iz područja rane intervencije za djecu s teškoćama i njihove obitelji. Kao primarne nositeljice brige za djecu vide upravo majke. Kako biste sudjelovali u humanitarnoj akciji ‘Zažmiri i Zaželi’ posjetite bilo koju Farmacia ljekarnu kako bi odabrali željeni Vichy proizvod, a u akciji možete sudjelovati i kupovinom putem Farmacia web shopa.

Više o humanitarnom programu saznajte na UNICEF web stranicama.

Volontiranje

Bilo koji oblik djelovanja za opće dobro jedan je od najboljih načina za poboljšanje života drugih. Doniranje svog vremena omogućuje vam da se povežete sa svojom zajednicom i učinite ju boljim mjestom. Uz to, volonterski rad je fleksibilan te možete sudjelovati onoliko koliko vam raspored to dopušta i možete odabrati vrstu aktivacije koja odgovara vašim interesima i hobijima. Mogućnosti je bezbroj. Možete sudjelovati u čišćenju lokalnog parka, a možete i ponuditi pomoć lokalnom skloništu za životinje te pomoći sa šetnjom pasa ili maženjem s njima, dijeljenjem sadržaja na društvenim mrežama kako bi pomogli njihovom udomljavanju.

Donacije u svim oblicima

Možete donirati hranu, odjeću onima kojima je to potrebno, pa čak možete donirati i potrepštine za kućne ljubimce raznim udrugama kojih na društvenim mrežama možete naći napretek. Ako znate svirati kakav instrument ili ste vješti u nekim drugim stvarima, možete svoje znanje prenijeti drugima. Isto tako, možete ispeći domaće kolače i odnijeti ih u dom za umirovljenike kako bi svima uljepšali blagdansko vrijeme. Možete i donirati knjige koje vama više nisu potrebne kako bi omogućili nekom djetetu da se razvija čak i dok je kod kuće. Mogućnosti su neograničene.

Nemojte zaboraviti reći: „Hvala“!

Potrudite se reći ‘hvala’ svakoj osobi koja ima neku ulogu u vašem životu, bez obzira na to koliko velika ili mala bila ta uloga. Izražavanje zahvalnosti za postupke druge osobe pokazuje da ih primjećujete i cijenite. Pošaljite kratku poruku u kojoj ćete reći nekome koliko ga cijenite, koliko ste ponosni na njih ili samo da mu zahvalite za nešto što je učinio. Također, možete pomoći drugima da se osjećaju bolje tako što ćete javno pokazati svoju zahvalnost. Pohvaljivanje drugog ispred obitelji ili suradnika može imati utjecaj koji traje i duže od samog trenutka.

Dajte malo veću napojnicu dostavljaču uz poruku

Tijekom ovih izvanrednih vremena, jedna od grana koja je najviše pogođena je ona ugostiteljska. Većina njih opstaje upravo zahvaljujući brojnim dostavljačima koji se svaki dan, kroz cijeli dan, brinu da nam na vrata stigne apsolutno sve što si poželimo. Od hrane, namirnica do kozmetičkih proizvoda, danas apsolutno sve možemo naručiti. Pa, kako bi i njima malo uljepšali jedan od tih napornih dana, dajte im malo veću napojnicu uz toplu poruku koje će se sigurno sjećati i godinama kasnije. Ovo je nešto što zahtijeva minimalno truda, a nekome možete uljepšati dane, ako ne i tjedne pred njima.

Skuhajte nekome obrok

Bez obzira na to je li neki vaš prijatelj upravo dobio dijete ili poznajete nekoga kome je teško, kuhanje obroka nekome može puno značiti. Dok ćete pripremati sve one slasne božićne obroke, od purice s mlincima do božićnih kolača, odvojite jedan dio i odnesite starijem susjedu pa podijelite s njim malo blagdanskog veselja. Nemojte zaboraviti staviti zaštitnu maskicu kako biste ih zaštitili ili im samo ostavite nešto na kućnom pragu i pozvonite kako bi svi ostali na sigurnom, a dobro djelo bilo ispunjeno.

Pošaljite nekome pismo poštom

Koliko vremena je prošlo od kad ste zadnji put nekome poslali pismo? Vjerujemo da se toga možda ni ne sjećate. Tijekom ovakvih vremena kad moramo ostati fizički odvojeni, pisanje pisma je nešto što svatko može učiniti. Potrebno je samo nekoliko minuta i nekoliko toplih riječi ispisanih na papiru. Pošaljite ih članovima obitelji, ubacite prijatelju u poštanski sandučić ili uljepšajte dan onima koji su u domovima za starije da se osjećaju manje usamljenima. Nemojte zaboraviti i na djelatnike u zdravstvenim institucijama kojima je sada teže nego ikad prije. I njima možete pružiti podršku u obliku nekoliko ljubaznih riječi kojima ćete im pokazati da mislite i na njih te sav njihov trud koji ulažu da bi nama ovi blagdani prošli što bezbolnije.

Pričuvajte prijateljima djecu na nekoliko sati

Tijekom ovakvih vremena lako je zaboraviti posvetiti se sebi samima i onima koji su tu uz nas svaki dan – našim partnerima, muževima i ženama. Kako biste prijatelju ili susjedu uljepšali ove blagdane, ponudite se da im pričuvate one najmanje kako bi se na nekoliko sati mogli opustiti i posvetiti sebi i/ili partneru. Vrijeme je dragocjeno, stoga ulaganjem svog vremena možete uvelike pomoći bližnjima da brinu o sebi. Sigurno će vam biti zahvalni. Jednom će možda imati priliku i uzvratiti uslugu kad će vama to biti najpotrebnije jer dobro se dobrim vraća.

Foto: Pexels, Vichy

Učitati još
Zatvori