Antique pelinkovac: Hrvatska tradicija svjetskog glasa

Antique pelinkovac najstariji je i najpoznatiji Badelov premium biljni liker, ali i jedno od najintrigantnijih hrvatskih pića. Proizvod datira iz davne 1862.godine godine kada je i osnovana tvrtka Badel 1862.

Pelinkovac za francuski dvor

Osmislio ga je Franjo Pokorny, trgovac i utemeljitelj tvrtke Badel 1862. U to vrijeme, Antique se prodavao isključivo u ljekarnama pod preporukom „želudačano okrepljujuće sredstvo“. Bio je toliko tražen da je Franjo Pokorny postao dobavljač ovog fantastičnog likera čak za bečki i francuski dvor, a prema zapisima već se u to doba izvozio i u Ameriku. Receptura prema kojoj je proizveden Badel Antique Pelinkovac najstarija je i dobro čuvana receptura u arhivi Badela 1862, u njenom sastavu nalazi se nezaobilazan pelin, a originalna boca u kakvoj se proizvod prodaje i danas čuva se u Muzeju grada Zagreba.

Tradicija prema izvornom receptu

Antique Pelinkovac se od 1862 proizvodi na istovjetan, tradicionalan način, prema izvornom receptu, od 100% prirodnih sastojaka. Za one koji se razumiju u tehnologiju pripravljanja finih likera otkrit ćemo da se birane začinske biljke prvo odležavaju u alkoholu, a potom se odležani macerat u malim serijama destilira u bakrenim kotlovima te se ovako spravljeni liker nakon odležavanja ručno puni u boce što ovaj proizvod svrstava u iskonski hrvatski craft proizvod.

Antique Pelinkovac – poslužiti rashlađeno

Svaka boca označena je i jedinstvenim serijskim brojem otisnutim na etiketi na poleđini. Okusom ovog premium biljnog likera dominira pelin, aromatska biljka koja se izdvaja mirisom, a zatim i notom gorčine po čemu ga mnogi pamte i prepoznaju zbog blagotvornog djelovanja na organizam što pelinkovac čini savršenim digestivom, ali i jednom od najjačih baza za tradicionalne aperitivne koktele. Za potpun užitak preporučuje se da se Antique Pelinkovac posluži dobro rashlađen, a sjajno ga nadopunjavaju jedna do dvije kockice leda te komadić limuna ili naranče. Zbog savršenog, raskošnog okusa Antique je postao omiljeno piće pravih znalaca i ljubitelja finih likera te nezaobilazan dio ponude finih restorana i barova, bilo da se konzumira samostalno, kao omiljeni sastojak ukusnih koktela ili uz kavu.

Dio hrvatske tradicije

Antique s razlogom i ponosom predstavlja vrijedan dio Hrvatske tradicije, a u novije je vrijeme postao obavezan suvenir koji turisti rado kušaju, ali i nose sa sobom kao odabranu hrvatsku deliciju. Jeste li znali? Francuska ima Cognac, Škotska Schotch Whisky, a Hrvatska Pelinkovac. U drevna vremena vjerovalo se kako Pelin, biljka poznata i pod latinskim imenom: Artemisia absinthium čisti krv i snaži želudac. Egipćani su ga preporučali kao antiseptik i lijek protiv groznice, a Pitagora je pisao kako namočen u vinu olakšava rađanje. I Hipokrat ga je prepisivao kao lijek pri anemiji i reumatizmu. Pelin je tradicionalni sastojak hrvatskog biljnog likera koji se proizvodi od različitih ljekovitih biljaka, među kojima dominira pelin svojom specifičnom aromom, ugodnim mirisom i zanimljivim gorkim okusom te po kojem je i liker dobio simpatični naziv „pelinkovac“.

Foto: PR

0