7 jednostavnih trikova za bolji ‘beauty sleep’

spavanje

Termin ‘beauty sleep’ postao je sinonim za kvalitetan i okrepljujući san. San direktno utječe na naš izgled, ključan je za stanje čitavog organizma, a istraživanja su pokazala da količina i kvaliteta sna značajno utječu na pamćenje i koncentraciju. U današnjem stresnom načinu života, mnogi aspekti utječu na spavanje, a kako bi se ujutro budili svježi i odmorni, u svoju dnevnu rutinu uvedite neke od ovih jednostavnih pravila.

Napravite digitalni detox

Ako ste zbog poslovnih obaveza većinu vremena na mobilnim uređajima, laptopu ili tabletu, pokušajte prije spavanja isključiti sve uređaje i napraviti tzv. digitalni detox. Obavite sve što trebate tijekom dana, kako bi večer dočekali spokojno i bez stresa. Čak iako imate naviku gledati televiziju u kasnim noćnim satima, pokušajte tu naviku svesti na minimum, kako bi lakše utonuli u san.

spavanje2

Napravite od sobe oazu mira

Ča i ako ne stignete detaljno srediti stan preko tjedna, potrudite se da vaša soba uvijek bude uredna i dekorirana tako da rado provodite vrijeme u njoj. Interijer može znatno utjecati na raspoloženje, ali i kvalitetu sna. Neka krevet i jastuci budu prilagođeni vašem tijelu, a noćni ormarić ukrasite mirisnim štapićima ili svjećicom.

Izbjegavajte teške obroke

Lagana večera ne treba podrazumijevati salatu i čašu vode, već ukusan obrok sastavljen od proteina i povrća te malo ugljikohidrata. Ovakav obrok će vam pomoći da lakše zaspite, a neće opteretiti organizam. Izbjegavajte tešku hranu i obline obroke prije spavanja, kako se ne bi budili s osjećajem težine ili mučnine.

povrće2

Meditirajte

Ako još niste prepoznali sve blagodati meditacije, odlazak na počinak je pravo vrijeme za to. Moglo bi se reći da nam je svima potrebna jer potiče relaksaciju uma i tijela, time ublažava napetost i štiti nas od poremećaja uzrokovanih stresom.

Napravite toplu kupku

Jedna od odličnih tehnika za smirivanje prije spavanja je i topla kupka koju možete napraviti od prirodnih ulja i tako se opustiti bar 20 minuta. Prvo se otuširajte te kreirajte ugodnu, spa atmosferu za kupanje – upalite svijeće, odaberite omiljenu glazbu i ukrasite površinu vode cvjetnim laticama.

caj

Koristite afirmacije

Afirmacije su odličan način za lakše utonuti u san, a i podarit će vam dovoljno elana za idući dan. Iako s afirmacijama možete raditi bilo kada i bilo gdje, bilo bi dobro da za njih odredite poseban dio dana, najbolje ujutro ili navečer prije spavanja jer ih tada najlakše utiskujemo u podsvijest. Na taj način započet ćete dan jasnom vizijom ciljeva i pozitivnim raspoloženjem te ga završiti pozitivnim razmišljanjem, što će vam pomoći da lakše utonete u san i ostavite podsvijesti da dalje čini svoje.

Čitajte knjigu

Ako ste pod utjecajem tehnologije ili elektroničkih uređaja zapustitli dobru i korisnu naviku čitanja knjiga, uvedite promjene u svoju svakodnevicu i prije spavanja čitajte lagano štivo kako bi što brže utonuli u san. Uz to konzumirajte lagani biljni čaj i spremni ste za zemlju snova.

Foto: Wildfox, Shutterstock, Zara Home

0