Trebamo li zaista birati kreme sa zaštitnim faktorom SPF 100?

Trebamo li zaista birati kreme sa
zaštitnim faktorom SPF 100?


Proizvodi za zaštitu od sunca naš su neophodan kozmetički proizvod bez kojeg je nezamislivo provesti ljeto. Bilo da je riječ o šetnji gradom ili lijenom provođenju godišnjeg odmora na plaži, kreme sa SPF faktorom izuzetno su važne. Sunčeve zrake koje toliko volimo mogu nam stvoriti ozbiljne probleme, zato je važno spriječiti rizike koje izlaganje velikim vrućinama, UVA i UVB zračenju nosi sa sobom.

A post shared by Janni Delér (@jannid) on

Preporuke koje se odnose na što više vremena provedenog u hladu, konzumiranje što više hrane bogate karotenom, suncobrani, pravilno hidriranje i naravno, nanošenje krema za sunčanje izuzetno su važne kako ne bismo ugrozili svoje zdravlje.

Iako će se većina nas odlučiti za boravak na suncu tek nakon 16 sati, preventivna zaštita SPF faktorima je neophodna jer čak i kada smo u hladu, opasnost od štetnih zračenja je prisutna.

No, koji i kakav SPF faktor odabrati, uvijek je dobro pitanje? Vječna dilema je li bolje nanijeti niži SPF faktor ili viši, ponovno se aktualizira svake sezone. Nakon što smo se već navikli na SPF 50+,  na tržištu su se pojavile kreme za sunčanje s čak troznamenkastim SPF faktorom. Sve se više priča o SPF faktoru 100.

A post shared by Arielle (@ariellespring) on

Negativna strana SPF faktora 100

Iako ovaj faktor ima broje dobre strane i uvelike nam može pomoći u zaštiti od opeklina pa čak i od neželjenih alergija na sunce, pjegica i lišajeva, treba obratiti pažnju i na njegove lošije strane i donijeti ispravnu odluku o njezi svoje kože za vrijeme ljetnih mjeseci.

Ono što ne ide u prilog visokim SPF faktorima je činjenica da se ljudi previše oslanjaju na zaštitnu kremu pa provedu previše vremena direktno se izlažući suncu. Često upadnemo u zamku misleći da ukoliko smo bogato na svoju kožu nanijeli visoki SPF faktor, potpuno smo bezbrižni. No, čak i kada je SPF faktor 100 u pitanju, izuzetno je važno nanositi nove slojeve kreme svaka dva sata. Iako je riječ o uistinu impozantnoj zaštiti, nije riječ o čarobnom štapiću.

A post shared by #vintage70s (@vintage70s) on

Ono na što bi također trebalo obratiti pažnju kada su visoki SPF faktori u pitanju, oni sadrže i veće količine kemikalija za filtriranje štetnih sunčevih zračenja. Stoga veće koncentracije kemikalija ulaze u kožu pa to kod osjetljivijih osoba može uzrokovati alegijske reakcije, može oštetiti tkivo, ali i u radikalnijim slučajevima može dovesti i do poremećaja hormona.

Pozitivna strana SPF faktora 100

No, ukoliko jednaku količinu SPF faktora 35 i 100 nanesemo na kožu, nakon jednako provedenog perioda na suncu ipak će koža manje izgoriti ukoliko je tretirana SPF faktorom 100. Što je i logično. No, pitanje koje si moramo postaviti jest što nama najviše odgovara i nanosimo li kremu za sunčanje pravilno, odnosno u dovoljnim količinama. Većina krema za sunčanje nudi kombinaciju mineralne i kemijske zaštite.

Mineralni sastojci kao što su cinkov oksid “blokiraju” sunčeve zrake koji dopiru do vaše kože, a kemijski sastojci za zaštitu od sunca, poput oksibenzona, apsorbiraju sunčeve zrake, tako da vaša koža to sama ne mora.

U svakom slučaju, viši faktor je učinkovitiji. No, kako biste bili što sigurniji, nosite kapu, zaštitite kosu, na usne nanesite SPF zaštitu, koristite suncobrane, grickajte na plaži voće umjesto čipsa i pijte mnogo tekućine. Sve zajedno imat će puno bolje rezultate za našu kožu od  samo oslanjanja na kremu za sunčanje. Uz odgovorno ponašanje, ljeto uistinu može biti drugo ime za uživanje.

Kreme sa SPF 100 zaštitnim faktorom

Za sada se samo nekoliko brendova odlučilo na nove linije svojih prepoznatljivih krema za sunčanje, ali sada s mnogo većim zaštitnim faktorom, odnosno, SPF 100. Neki će reći da je riječ samo o marketinškom triku, no vrijeme će pokazati efikasnost novih proizvoda.

 

 

Loreal Sublime Sun SPF 100

L’Oreal Sublime Sun SPF 100

 

 

 

 

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Instagram, L’Oreal, Beesline, Bioderma, Neutrogena

Učitati još
Zatvori