Domaći frizerski stručnjaci preporučaju što napraviti s kosom preko ljeta

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Davor Hair&Soul (@davorhairandsoul)

Ako već niste krenule na godišnji odmor, velika je vjerojatnost da ćete to učiniti u idućih nekoliko dana ili tjedana. Većini će izbor biti morske destinacije na Jadranu, koje ovog ljeta baš i nisu pretjerano pune, pa domaći turisti doista mogu doživjeti neke od najljepših jadranskih gradova na uistinu nesvakidašnji način.

Pripreme za ljetovanje već su počele, a one će u slučaju mnogih žena značiti i odlazak u svoj omiljeni frizerski salon. Neke žene samo će malo podšišati kosu, neke će se odlučiti na drastičniji rez, a neke će dobro iznjegovati kosu kod frizera kako bi ju zaštitile od oštećenja uzrokovanog suncem, toplinom i morskom soli.

U svakom slučaju, frizerski saloni ovih su dana puni, a ako i same planirate napraviti nešto s kosom prije odlaska na more, savjete i preporuke potražile smo u dva poznata zagrebačka frizerska salona: Evelin i Davor Hair & Soul.

Što nam za ljeto preporuča Frizerski salon Evelin?

Vječita je dilema treba li bojati kosu prije mora ili ne. Naš odgovor je naravno da da. Kosa zahtijeva njegu tijekom cijele godine, a ljeto je doba kada njega mora biti pojačana zbog izlaganja suncu, vjetru i slanoj vodi.

Naša preporuka je da se kosa boja tjedan dana pred odlazak na more i da se tada obavezno pošišaju vrhovi. Preporučamo i bojanje izrasta da bi se prekrile sijede i kosu obavezno obogatiti polupermanentnim bojama odnosno preljevima jer oni rade na principu da kosu napune pigmentima, zatvore kutikulu i kosa je sjajnija, punija, većeg volumena. Pramenovi se mogu raditi i 2-3 tjedna prije mora, a pred sam odlazak napraviti preljev da bi se blond kosa dodatno zaštitila.

Mi smo poznati po tome da ekstremno pazimo na kose naših klijentica po pitanju njege. Fusio dose je njega koju ćete dobiti prilikom svakog posjeta našem salonu, a ovaj koktel, osmišljen samo za vas i za potrebe vaše kose, je nesto najljepše što vam se može dogoditi. Rezultat je trenutačan i u kosi ostaje 6 pranja, savršeno!

Našim klijenticama koje vole veganske proizvode bez sulfata i parabena preporučamo maske s posebnim esencijalnim eteričnim uljima. Kosa je zahvaljujući njima savršeno nahranjena.

Na plaži morate imati kreme ili ulja za kosu koja su s UV zaštitom. Kosu treba jako natopiti njima, staviti u punđu ili pletenicu i više puta dnevno nanositi. Navečer kosu obavezno oprati kupkom i staviti masku. Osobno preporučam masku ne ispirati do kraja, a osim toga možete isplesti pletenice i navečer ih rasplesti pa imati idealan ljetni look.

Savršen spoj maske i eteričnih ulja ili suhih ulja Elixir ultime iz Kérastasea kosu božanstveno obogate i nahrane. Koristite ih tako da par kapi ulja pomiješate s maskom i aplicirate na kosu, bez ispiranja. Blond kose treba natopiti tim spojem i ostavljati cijeli dan na plaži.

Nakon mora, moja osobna preporuka je kosu jako skratiti.

Što nam za ljeto preporuča Davor Hair&Soul?

Priprema kose za ljeto obično počinje puno prije ljeta, odnosno pazimo na stanje kose i vlasišta tijekom cijele godine i svakog dolaska. Zdrava i pažljivo tretirana kosa vrlo dobro podnosi tih par tjedana izloženosti suncu i morskoj soli. Ako je klijentica od nedavno kod nas u salonu, tada je tretiramo intenzivnim tretmanima koji su odgovarajući za postojeći tip kose i trenutno stanje.

Generalno govoreći,svi tipovi visoko hidratantnih proizvoda (šampon, regenerator, tretman i ulje) su potrebni da bi kosa dobila potrebnu njegu. U našem slučaju raspolažemo s par linija za njegu kose poput organske linije So Pure, individualne linije Keune You. Našim klijenticama savjetujemo tretman za dubinsku njegu,ovisno o potrebi pojedine kose te preporučamo sunčanu liniju Keune Sun Shield (šampon, regenerator, ulje) za vrijeme samog boravka na moru.

Kod izloženosti suncu, soli i kloru, kosa se pojačano isušuje što kod dugotrajnije izloženosti dovodi do presušivanja vlasi, a na kraju i pucanja. Da bi to spriječili potrebno je kosi povratiti izgubljenu vlažnost. Prije nego odete na plažu nanesite vodootporno ulje za kosu koje se ne ispire te kosu štiti od štetnog utjecaja (Sun Shield Oil).

Nakon povratka s plaže, ako nemate vremena šamponirati kosu, barem ju isperite sa slatkom vodom i nanesite hidratantni regenerator (So Pure Moisturizing conditioner) na 3 minute te ga potom isperite. Nošenje šešira ili marama također štiti 🙂

U našem salonu nemamo baš puno zahtjeva za šišanjem radi ljeta i vrućine, ali savjetujemo klijenticama stilove koje su istodobno praktični i sjajno izgledaju. Pletenice i drugi razni upleti, neuredne i “mokre” punđe, niski repovi te razni nakiti odgovarat će u svakoj prigodi uz minimalno truda.

Ako se baš pojave s tom idejom da bi šišale kosu, uglavnom se radi o slojevitim frizurama jer slojevi sjajno reagiraju na vjetar i sol. U drugu krajnost tu je box bob, duljina u ravnini obraza koja odlično izgleda i kada je neuredna.

Može li se kosa bojati prije odlaska na more? Apsolutno DA. Ako se kod procesa bojanja pazi na stanje kose i nivo hidratacije i klijent se pridržava gore navedenih uputa, onda nema nikakve prepreke u bojanju za vrijeme ljeta. Ako baš želite najblažu moguću varijantu, onda preporučamo toniranje kose s tonerima koji su vrlo blagi, ne sadrže amonijak, parabene i slično (Semi color).

Foto: Tomislav Huha, Salon Evelin, Davor Hair & Soul

0