Svi luduju za skin smoothie metodom. Još jedan marketinški trik ili stvarno djeluje?
Svi luduju za skin smoothie metodom. Još jedan marketinški trik ili stvarno djeluje?

Svi luduju za skin smoothie metodom. Još jedan marketinški trik ili stvarno djeluje?

Čini nam se da svako malo slušamo o nekoj magičnoj skincare metodi koja garantira najbolju kožu vašeg života. Sada je u pitanju skin smoothie, metoda za kojom su ljudi na društvenim mrežama poludjeli. No o čemu se zapravo radi i je li to samo još jedan marketinški trik ili zaista djeluje, istražujemo u nastavku.

Što je skin smoothie?

Ne radi se o skincareu iznutra, odnosno nečemu što ćete popiti pa će vam koža biti super. U pitanju je metoda u kojoj sve svoje skincare proizvode pomiješate u dlanovima, od njih napravite “smoothie” i onda sve zajedno nanesete na lice umjesto da proizvode nanosite određenim redosljedom. I jasno nam je zašto je ova metoda ljudima privlačna. Naprosto, oduzima manje vremena nego kada proizvode nanosite točno određenim redosljedom. Ipak, taj redosljed postoji s razlogom, zar ne?

Naprosto, nakon nanošenja nekih skincare proizvoda, treba malo pričekati prije nego što nanesemo sljedeći. To je, primjerice, slučaj s retinolom. Ako nakon nanošenja proizvoda s retinolom ne pričekamo da se on upije i odmah nanesemo sljedeći proizvod, ovaj s retinolom razrjeđujemo. Samim time smanjujemo njegovu koncentraciju i djelovanje. Pa kako je onda skin smoothie postao trend?

Marketinški trik

Jednom kada je trend uhvatio maha na društvenim mrežama, prikladno ga je prisvojio brend Drunk Elephant. Cijena njihovih proizvoda penje se i do 100 dolara za velika pakiranja, ali baš njihova pakiranja bila su praktična za miješanje različitih skincare proizvoda. To su naravno iskoristili pa se na njihovoj stranici mogu naći i recepti za skin smoothieje za različite kožne potrebe. Problem s ovim trendom pojavio se kada su ga ljudi, umjesto u svojoj kupaoni, počeli prakticirati u javnosti. Naime, kako bi se snimili za TikTok, skin smoothieje su radili u drogerijama, s testerima. Naravno, iza sebe nisu počistili već su ostavljali nered.

@emiliekiser

Drunk Elephant has been my favorite for a while now and this skincare smoothie does not disappoint 👏🏼💗 @drunkelephant @sephora #drunkelephantpartner #drunkelephant #skincare #skincareroutine #clearskin

♬ original sound - sp33dsongsx

I dok se skin smoothie metoda čini praktičnom, dermatolozi ju baš i ne podržavaju. Razlog je upravo ono što smo naveli na početku teksta. Tako se smanjuje djelovanje određenih aktivnih sastojaka. S obzirom na to da skincare proizvode kupujemo baš zbog aktivnih sastojaka koji nude rješenja za probleme poput hiperpigmentacije, ožiljaka, mitesera ili bora, skin smoothie nema previše smisla jer njime svjesno umanjujemo njihovu djelotvornost.

Presuda: Prava rutina ili skin smoothie?

Mi se svakako odlučujemo za pravu rutinu u kojoj se proizvodi nanose određenim redosljedom i u kojoj im se daje prilika da odrde svoj posao. Skin smoothie metoda čini se jako praktična i zbog toga je privlačna, ali činjenica je da i nije baš najbolji izbor. Ako iz svojih skincare proizvoda, u koje ste uložili određenu količinu novca, želite izvuči najbolje, držite se prave rutine i nanosite ih redom, nemojte raditi smoothie od njih.

Osim što ćete vjerojatno umanjiti učinkovitost proizvoda, uvijek postoji opasnost da promiješate krive stvari i tako napravite nered na licu, a to ne želite. Također, to kako će koža reagirati na skin smoothie, ovisi o tipu kože i nikad ne možete garantirati da će baš vaša super podnijeti ovu metodu. Ako baš silno želite probati skin smoothie metodu, prije toga dobro i detaljno istražite koje sastojek i proizvode smiejte pomiješati.

Kada je skin smoothie ok?

Vrlo jednostavno, kada vam treba instant i kratkotrajni efekt. Ova metoda možda nije savršena kao skincare metoda, ali je super ako brzinski želite postići onaj glow i prirodni look. Ključ je da pomiješate vazelin, hidratantnu kremu, serum i kapi za samopotamnjivanje. To će stvoriti dojam preplanule i blistave kože. Umjesto kapi za samopotamnjivanje možete koristiti i puder, a postići ćete onaj prirodni i sjajni finiš koji je već neko vrijeme in. Ipak, ovo je možda najbolja opcija za suhu kožu, za masnu će vam ipak trebati malo pudera u prahu ili kamenu kako biste kontrolirali sjaj. Također, ako ste skloni čepljenju pora i aknama, vazelin biste trebali izbjegavati.

Foto: Instagram (@christinanadin, @lenamaiah), TikTok (@emiliekiser)

Učitati još
Zatvori