Želite sjajnu i zaglađenu kosu koja izgleda kao s reklame? Donosimo najbolje savjete
Želite sjajnu i zaglađenu kosu koja izgleda kao s reklame? Donosimo najbolje savjete

Želite sjajnu i zaglađenu kosu koja izgleda kao s reklame? Donosimo najbolje savjete

Jedan od velikih ovogodišnjih trendova je upravo quiet luxury frizura. Ono što ona podrazumijeva se čini vrlo jednostavnim u teoriji, no teškim u praksi. Naime, ovaj tip kose je zapravo tretiran, ali pravilna njega kose osigurava da izgleda kao da je riječ o lepršavoj prirodnoj kosi – koja se ponaša poput najkvalitetnije perike.

Većina prirodnih kosa ima dozu lepršavosti, kao i problema s elektricitetom, radi kojih ne mogu ostati zaglađene. A upravo je perfektna zaglađenost, bez mlade kose ili nestašnih vršaka, jedna od glavnih odlika quiet luxury kose.

Ipak, iako je teško nije i nemoguće. Uz ove savjete svoju kosu ćete dovesti do visokog sjaja i zavidne razine zaglađenosti. Samo trebate biti ustrajni u tome!

Sjajna i zaglađena kosa: Što raditi?

Spavajte na svilenoj jastučnici

Sada je već opće poznato kako obične jastučnice i visoko tretirana kosa i ne idu ruku pod ruku. Naime, tretirane kose su osjetljivije i sklonije pucanju – nekad čak i uz fantastičnu njegu kod kuće. Kada spavate s visoko tretiranom kosom na pamučnoj jastučnici, tijekom spavanja (i okretanja!), dolazi do trenja radi kojega kosa lakše puca. Također, dolazi i do stvaranja elektriciteta, jer uz trenje dolazi do otvaranja kutikula dlake – a tek kada je kutikula zatvorena, i kosa je zaglađena.

Svilene jastučnice su fantastične jer po njima kosa više klizi, dolazi do manje pucanja, ne stvara se trenje i pritom je antibakterijska.

Ne preskačite proizvode za zaštitu od topline

Bilo kakvo isušivanje kose neprijatelj je sjaja i zaglađenosti. To znači da se preporučuje izbjegavanje sastojaka koji isušuju samu vlas, poput sulfata i “loših” alkohola. Također, bitno je koristiti proizvod za zaštitu od topline jer uređaji za toplinsko oblikovanje kose iznimno isušuju vlasi.

Štoviše, preporučuje se pronaći zaštitu od topline koja istovremeno ima efekt hidratantnog ili njegujućeg seruma, što je – srećom – rastući trend na tržištu.

Ne preskačite regenerator

Jedan od proizvoda koji su ključni za zaglađenost i mekoću kose su upravo regeneratori. Njegova je uloga zatvaranje kutikula i pružanje lijepe, zaglađene i meke vlasi. S druge strane, izbjegavanje regeneratora može dovesti i do većeg isušenja kose s vremenom.

Odličan trik za mekšu kosu je i korištenje nastavaka za glavu tuša koji filterom omekšavaju vodu.

Vaša kosa treba kvalitetnu hranjivu masku

Želite li kosu od milijun dolara, ponekad je potrebno i uložiti u najkvalitetnije maske na tržištu. Najbolji izbor su one koje će rekonstruirati vlas odnosno kemijski je tretirati da se kutikula zatvori i ostane takvom. Također, bitno je da je kosa redovito hidrirana, ali bez otežavanja. Dobar trik za dodatnu njegu je i povremeno nošenje uljnih kura na nekoliko sati.

Izbacite klasične ručnike iz uporabe

Mala zamjena, ali veliki efekt. Počnete li koristiti ručnik od mikrofibre za sušenje kose, iznenadit ćete se koliko može ubrzati, ali i poboljšati vašu rutinu njege kose. Naime, mikrofibra ubrzano izvlači vlagu iz kose i tako je pomaže sušiti, a pritom je i nježna pa ne uzrokuje pucanje ili trenje.

Isprobajte proizvode za njegu koji se ne ispiru

Ovaj savjet ide posebno za one koji imaju prirodno suhu kosu, a pritom je i kemijski tretiraju. Proizvodi koji se ne ispiru prije svega mogu produžiti osjećaj hidratacije i mekoće kose i poslije dana pranja. Za razliku od prije, danas je već moguće pronaći različite tipove ovakvog proizvoda, prilagođene za različite tipove i teksture kose. Ovo je iznimno bitno jer pretežak proizvod neće samo otežati kosu, već je može i zamastiti.

Vaša kosa treba i salonsku njegu

Najbrži način dolaska do njegovane kose jest odlazak u frizerski salon! Dovoljno je već da povremeno uložite u njegujuće tretmane za kosu kako biste vidjeli napredak u kvaliteti i izgledu kose. Posebnu promjenu osjetit će upravo oni s kemijski tretiranom kosom. Iz toga razloga, dobro je znati da je proces rekonstrukcije kose uistinu najbrži kombiniranjem salonske njege – u salonu i kod kuće.

Foto: Instagram (@yanamaynik), Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori