Od Chanel petice do niche favorita – ovo su najpopularniji parfemi ikad

Od Chanel petice do niche favorita – ovo
su najpopularniji parfemi ikad

eleanorpendleton
@eleanorpendleton

Parfemi su jedan od beauty proizvoda s najdužom i najuzbudljivijom tradicijom koja se krije u pričama iza uvijek drugačijih spojeva različitih snažnih i ugodnih mirisnih nota. Mirisi i umjetnost stvaranja parfema koji će nositi onu savršenu kombinaciju nota datiraju još u antičku Mezopotamiju i Egipat, a prvu veliku prekretnicu svijet parfema doživljava u doma starih Rimljana i Perzijanca koji postižu novu razinu umijeća njihove kreacije. Kroz stoljeća koja su uslijedila parfemi ostaju rezervirani da one najviše slojeve društva i postaju jedan od statusa moći i bogatstva.

Danas, iako još uvijek predstavljaju pravi mali luksuz, parfemi su pristupačniji no ikad i dostupni širokim masama. Njihova sve veća dostupnost nepobitno je utjecala na proces njihovog stvaranja, nerijetko na kvalitetu te na njihovu komercijalizaciju. Ipak, u moru mirisnih bočica koje nas danas okružuju u svakom dućanu posvećenom parfemima, u popularnim beauty shopovima, ali i u drogerijama u kojima se nalaze njihova najpristupačnija izdanja, nekoliko parfema svoju popularnost izgradili su na izvrsnosti i umijeću kreiranja parfema koju posjeduju najprestižniji parfumeri, a koja se odražava i osjeća u njihovoj svakoj dragocjenoj kapljici. Između komercijalnog uspjeha i umjetnosti iza stvaranja parfema smjestilo se petnaest najpopularnijih mirisa ikad koji i danas uživaju u velikoj popularnosti. Upoznajte ih u nastavku.

NAJPOPULARNIJI PARFEMI IKAD KOJE I DANAS OBOŽAVAMO

_hollyt
@_hollyt

Od raskošnih cvjetnih nota do snažnih drvenastih mirisa i osvježenja koje u svaki parfem unose citrusi, svijet parfema raskošniji je no ikad. Ipak, usprkos novim bočicama ispunjenih ugodnim mirisima koje gotovo neprestano stižu na police parfumerija i drugih beauty shopova, nekoliko starih favorita još uvijek plijeni pažnju kako kupaca, tako i parfumera i beauty insajdera. Čak i ako ih ne znate spojiti s njihovim imenima, njihovi mirisi zasigurno su vam poznati i osim što ćete ih spojiti s bliskim osobama koje ih nose, njih ćete namirisati na ulici, na nepoznatom prolazniku.

Na samom vrhu popisa nalaze se parfemi poznatih beauty i modnih kuća koji iza sebe imaju dugu tradiciju. O ljubavi parfemu beauty i modne kuće Chanel koji se krije iza broja pet još je u šezdesetima pričala Marilyn Monroe, a njemu uz bok posljednjih desetljeća nalazili su se i parfemi Shalimar s potpisom beauty kuće Guerlain, parfem Opium iza kojeg se nalazi beauty kuća Yves Saint Laurent i Joy Jeana Patoua. U prestižnoj skupini najpopularnijih mirisa kultnim klasicima su se u posljednja dva desetljeća pridružili neki novi mirisi i parfemi koji su brzo zaslužili jednaki status u svijetu parfema. Chanel Coco Mademoiselle danas je jedan od najpopularnijih mirisa u brojnim državama, a visoko na listi najpopularnijih nalaze se i sofisticiran Diorov J’Adore, prozračni i floralni Chloé te favoriti iz svijeta niche parfema, Escentric Molecules Molecule 01 i Le Labo Santal 33.

Petnaest najpopularnijih parfema ikad koje ćete poželjeti u svojoj kolekciji, a s kojima ne možete pogriješiti ni kao s poklonom za dragu osobu, otkrivamo u nastavku.

Chanel N°5
Jean Patou Joy
Guerlain Shalimar
Calvin Klein Obsession
Yves Saint Laurent Opium
Prada La Femme
Lolita Lempicka
Dior J’Adore
Chloé Chloé
Jean Paul Gautlier Classique
Chanel Coco Mademoiselle
Le Labo Santal 33
Calvin Klein CK One
Escentric Molecules Molecule 01
Thierry Mugler Angel

Foto: Instagram, Calvin Klein, Chanel, Chloe, Dior, Escentric Molecules, Guerlain, Jean Patou, Jean Paul Gautier, Le Labo, Lolita Lempicka, Prada, Thierry Mugler, Yves Saint Laurent

Učitati još
Zatvori