Korana Gvozdić i dr. Željana Bolanča pomogle su nam da saznamo zašto je retinol goruća tema ove jeseni
Korana Gvozdić i dr. Željana Bolanča pomogle su nam da saznamo zašto je retinol goruća tema ove jeseni

Korana Gvozdić i dr. Željana Bolanča pomogle su nam da saznamo zašto je retinol goruća tema ove jeseni

Korana Gvozdić mnoge je osvojila još iz vremena kada smo je gledali na malim ekranima. Njezin zarazan osmjeh i vječito pozitivna energija osigurali su joj “titulu” jedne od najsimpatičnijih Hrvatica. Nakon što smo s njom proveli cijeli dan, sa sigurnošću možemo reći da je tu titulu i pravdala.

Koranu smo uhvatili taman kada se spremila i prije nego što se uputila do dermatologinje dr. Željane Bolanče. Iskoristili smo tu priliku da ju pitamo kako izgleda njezin tipičan dan, skincare rutina, ali i koje su joj najdraže bore. Saznajte u nastavku što nam je sve rekla.

Korana Gvozdić
Korana Gvozdić

Korana Gvozdić s nama je provela dan

 • Bez čega ne započinješ jutra?

Budimo realni, bez kave.

 • Kako izgledaju tvoja jutra?

Moja jutra sada su puno, puno užurbanija nego što su bila prije djeteta.

 • Koje su ti najdraže bore i kako su nastale?

Mislim da su svakoj ženi najdraže bore smijalice i mislim da ih trebamo njegovati.

 • Kako sprječavaš da bore postanu dublje?

Pa sada, definitivno više nego prije, pazim na proizvode koje koristim. Namjeravam uvesti i retinol u rutinu, a s obzirom na sve informacije koje sam čula u posljednje vrijeme o njemu danas sam odlučila otići do dr. Bolanče i iz prve ruke saznati sve prave informacije.

 • Koji skincare savjet bi dala mlađoj sebi?

Da se ne oslanja toliko na genetiku kao što sam se prije oslanjala.

 • Kako završavaš svoj dan?

Večeri su sada ljepše nego ikad prije. Poljubac djetetu, malo šuškanja uz njega, a nakon toga, hvala Bogu, uspijem uhvatiti i malo vremena za svoj skincare i onih 5 minuta za sebe koje mi trebaju.

Korana Gvozdić_Vichy retinol specialist_Željana Bolanča
Korana Gvozdić
Vichy Liftactiv Retinol Specialist_Korana Gvozdić

Nakon te prve kave bez koje ne započinje dan, Korana Gvozdić nas je povela sa sobom u ordinaciju dr. Željane Bolanče. Tamo ju je pitala sve što ju zanima u vezi retinola, uključujući i zašto je baš on goruća tema ove jeseni.

 • Zašto je dobro koristiti retinol?

Retinol je jedan odličan i moćan anti-age saveznik koji nije samo dostupan u estetskim tretmanima nego i kao svakodnevna njega. Ono što je fantastično kod retinola je to što djeluje na sve slojeve kože počevši od gornjeg sloja, a onda i onih dubljih gdje se nalaze fibroblasti koji su zaduženi za proizvodnju kolagena.

Intenzivna obnova kože se događa noću i zato je tada najbolje i koristiti retinol. Najpoznatiji je po svom učinku na sintezu kolagena, ali on djeluje na sve slojeve kože što ga čini jedinstvenim.

Korana Gvozdić_Vichy retinol specialist_Željana Bolanča
Korana Gvozdić i dr. Željana Bolanča
 • Koliko traje prilagodba kože na retinol?

Ono što je bitno kod retinola je da za njega treba imati strpljenja. Kad počnemo koristiti retinol u početku imamo samo neke njegove nuspojave koje mogu biti jače ili manje izražene i ovisno o tome ih pacijenti mogu lakše ili teže podnositi. Za učinak nam treba minimalno 6 tjedana, ali objektivno 3 do 6 mjeseci. Prve rezultate možemo vidjeti nakon 3 mjeseca primjene.

U početku se moramo priviknuti. Kod nekih pacijenata, koji imaju osjetljivu kožu ili nemaju dovoljno ojačanu barijeru, on može izazvati jako crvenilo, ljuskanje kože, osjećaj peckanja i svrbeža i zbog toga neki pacijenti brzo odustanu od njega. Zato treba krenuti s nižim koncentracijama i početi s metodom dva puta tjedno pa nakon tjedan dana, ako nema jakog crvenila, povisiti na tri puta tjedno i na kraju na svaku večer.

Žene moraju vidjeti po sebi koliko ga brzo mogu dovesti do svakodnevne primjene i onda kada imamo svakodnevnu primjenu, nakon 6 tjedana možemo očekivati rezultate, tako da ako ga uvodimo sporije, sporije ćemo imati i taj povoljan učinak retinola. To je uvijek individualno.

Korana Gvozdić_Vichy retinol specialist_Željana Bolanča
 • Je li istina da je EU zabranila retinol i navodno uvela neke restrikcije?

EU je uvela restrikciju da se retinol ne smije koristiti u koncentraciji većoj od 0.3% na licu, a za tijelo u većoj od 0,05%. To je sve išlo zbog toga što je retinol vitamin A, a vitamin A je svugdje – u suplementima koje uzimamo, u hrani i u kozmetici. Upravo zato su ga htjeli ograničiti jer je štetan za trudnice, odnosno za plod. Naprosto su htjeli ograničiti tu ukupnu količinu vitamina A koji se koristi u svakodnevnoj primjeni iako se zna da utjecaj kozmetike u toj cijeloj količini najmanji. Mislim da nije nikakva drama nastala, neće se to odraziti na bore kod žena. Ako se svakodnevno i redovito koristi, to su sasvim dovoljne koncentracije da imamo učinak na kožu.

Korana Gvozdić_Vichy retinol specialist_Željana Bolanča
 • Smiju li se koristiti zajedno retinol i vitamin C?

Uvijek je to neko pitanje jer je kao vitamin C bauk i retinol je bauk. Oni su idealna anti-age kombinacija, ali ne skupa u smislu da se koriste istovremeno. Preporuka je da se retinol koristi navečer, a vitamin C je antioksidans koji koristimo ujutro. Ono što je bitno kada koristimo retinol, u fazi prilagodbe ako stavljamo vitamin C, možemo osjetiti da nas više pecka i da su pojačane nuspojave retinola.

Moja preporuka je, iako su idealna kombinacija, da prvo navečer uvedemo retinol i kada se skroz priviknemo na njega da ujutro uvedemo vitamin C. Osim s vitaminom C, retinol se jako dobro kombinira s ostalim anti-age sastojcima pa je idealan u kombinaciji s niacinamidom s kojim nećete imati pojačanih nuspojava. Idealan je i s hijaluronskom kiselinom te ceramidima. Jedino ograničenje je da treba više pripaziti i ne koristiti ga istovremeno s voćnim kiselinama.

Korana Gvozdić_Vichy retinol specialist_Željana Bolanča
Vichy protokol
Korana Gvozdić_Vichy retinol specialist_Željana Bolanča
 • Možete li mi objasniti metodu retinol sendviča?

To je jedna Instagram preporuka nanošenja retinola, a sve s idejom da se ublaže te početne nuspojave. Ako pribjegavate

sendvič tehnici, a to je da prvo stavite kremu ili serum s hijaluronom, pa preko toga retinol i na to opet hijaluron, umanjit ćete njegovu učinkovitost. Ako gledamo klinička ispitivanja, ako se držimo medicine, uvijek su ispitivanja takva da retinol ide na suhu kožu. Tako da ako želimo učinak koji piše da ćemo dobiti s nekim retinolom, u ispitivanjima sigurno nije korištena sendvič tehnika. To eventualno mogu primjenjivati osobe koje imaju baš jako, jako osjetljivu kožu, ali mislim da je bolje postepeno uvoditi retinol pa tu sendvič tehniku ne bih preporučila.

Korana Gvozdić_Vichy retinol specialist_Željana Bolanča
Korana Gvozdić_Vichy retinol specialist_Željana Bolanča
 • Smijemo li retinol koristiti ljeti?

Retinol može biti fotoosjetljiv isto kao što može biti vitamin C, ali je preporuka koristiti jedan od boljih anti-age proizvoda, a to je krema sa zaštitnim faktorom. Tako da uvijek, i zimi i ljeti, obavezno uz retinol koristiti i kremu sa zaštitnim faktorom i tada možemo koristiti vitamin C i retinol ljeti. Naravno, ne bih preporučila nekome tko tek kreće koristiti retinol da ga uvodi ljeti za vrijeme godišnjeg. Ali čak se i retinol može postepeno uvesti u večernju rutinu i ljeti, ali obavezno ujutro nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom.

 • Trebamo li se bojati retinola i stanjuje li on kožu?

Ne trebamo se bojati retinola, on dugotrajno zadebljava kožu jer ta obnova koža dovodi do umnažanja kolagena u dubljim strukturama pa ćemo imati zadebljaniji taj dublji sloj kože dermis, ali on potiče i obnovu keratinocita u površinskim sojevima kože tako da će nam i kožna barijera dugotrajno biti bolja i bolje očuvana ako primjenjujemo retinol.

Ponavljam, s retinolom treba imati strpljenja. On je fantastičan anti-age sastojak koji neće uništiti kožu nego će ju osnažiti. Samo se trebamo sjetiti da s primjenom retinola počinjemo možda nekad i s 12 godina jer je on izbor mnogih liječnika za liječenje akni. Oni to primjenjuju cijelo vrijeme i nema adolescenata kojima je stanjena koža. Ako već tako rano počinjemo primjenjivati retinol, onda nema straha ni ako ga žene primjenjuju kao anti-ageing sastojak nakon 30. godine.

Korana Gvozdić_Vichy retinol specialist_Željana Bolanča (13)
 • Kada treba stati s retinolom i tko ga ne smije koristiti?

Ne treba stati, osim ako niste trudni i ne planirate trudnoću ili ako dojite. Trudnicama je apsolutno zabranjeno, isto tako i dojiljama. Bez obzira na to što su to niske koncentracije nije preporuka koristiti ga u trudnoći. I isto tako preporučila bih ženama koje planiraju trudnoću da ni ne počinju s uvođenjem retinola.

 • A kada stati prije planiranja trudnoće?

Mjesec dana je sasvim dovoljno.

Korana Gvozdić_Vichy retinol specialist_Željana Bolanča

Sada kada je saznala sve što je željela, Korana Gvozdić, konačno može u svoju večernju rutinu uvesti retinol. Odabrala je Vichy protokol koji se sastoji od Vichy Liftactiv Retinol Specialist seruma, zatim Vichy Liftactiv Collagen Specialist kreme i na kraju Vichy Capital Soleil UV-Age Daily Spf 50+ vodeni fluid protiv fotostarenja.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori