Znate li koja je zapravo razlika između Eau de Toilette i Eau de Parfum mirisa?
Znate li koja je zapravo razlika između Eau de Toilette i Eau de Parfum mirisa?

Znate li koja je zapravo razlika između Eau de
Toilette i Eau de Parfum mirisa?

Miris koji nosite jako je osoban, zapravo, intiman. On vam je bliži i od vašeg partnera, on ne samo da dira vašu kožu, on se stapa s njome i u kombinaciji s pH vrijednosti stvara jedinstven miris. Bilo da se radi Eau de Parfum ili Eau de Toilette, mirise često povezujemo s dragim osobama ili sjećanima, a neki jednostavno s vremenom postanu naši signature miris. Oni u nama bude posebne emocije, zbog neki se osjećamo snažno, zbog drugih ženstveno, a treći nas, pak, čine emotivnima. Neki miris možda dijelite s mamom i on će vas zauvijek podsjećati na nju.

Osnovne razlike između Eau de Parfum i Eau de Toilette mirisa

Sigurno znate navesti neke osnovne mirisne note svog parfema, ali mnogi bi ostali zbunjeni kad bi morali precizno opisati razliku između ove dvije glavne kategorije mirisa. Naime, razlika između formula Eau de Parfum [EDP] i njihovih rođaka Eau de Toilette [EDT] mirisa je zapravo veoma jasna i jednostavna. Razlika se svodi na koncentraciju mirisa. Koncentracija Eau de Toilette mirisa je između 8 posto i 12 posto, dok je koncentracija Eau de Parfum mirisa između 12 i 18 posto. Ipak, i koncentracije EDT i EDP mogu varirati od brenda do brenda… Jedno je sigurno, bez obzira na to što se koncentracija mirisa razlikuje ovisno o proizvodu ili brendu, EDP će uvijek biti koncentriraniji od EDT.

Ono što je zanimljivo je koliko se naš doživljaj ove dvije vrste mirisa razlikuje upravo zbog njihove koncentracije. Često se mijenja tijekom dana i neki će ispariti brže od drugih. Budući da EDP ima veću koncentraciju, to rezultira duljim i aromatičnijim trajanjem.

Imaju li oni isti miris?

Eau de Parfum i Eau de Toilette istog imena i istog brenda često nemaju potpuno isti miris, čak i ako je tako naznačeno na pakiranju. Brendovi prilagođavaju svoje formule različitim koncentracijama istih mirisnih nota u formuli. Često EDP nije samo koncentriranija verzija EDT nego je u potpunosti novo tumačenje izvornog sastava mirisa. To mu daje potpuno drugačiju dimenziju. Zbog toga parfemi i toaletne vode nisu uvijek međusobno zamjenjivi.

Često je Eau de Toilette nešto lakša i svježija, dok je Eau de Parfum bogatiji i trajniji. Za dnevnu je upotrebu EDT ugodnija i prikladnija verzija vašeg najdražeg mirisa, dok EDP nudi veću dubinu, a to je prikladnije za večernje sate. Također, važno je voditi računa o temperaturi i dobu godine. Čim je vani toplije i veća je koncentracija vlage u zraku poželjno je koristiti EDT, dok je tijekom hladnijih razdoblja u godini bolje koristiti EDP jer vam on može ponuditi više topline i dubine.

Prije kupnje sljedećeg mirisa svakako testirajte i Eau de Toilette i Eau de Parfum verziju. Obavezno obratite pažnju na to u koje doba dana, doba godine i u kojem okruženju ćete nositi taj miris jer, kako smo saznali, sve to igra vrlo važnu ulogu.

Foto: Instagram (@skincarestandard, @hannaschonberg), Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori