Parfemske kronike: Gurmanski parfemi kakve poznajete padaju u drugi plan, ovi novi gotovo su jestivi
Parfemske kronike: Gurmanski parfemi kakve poznajete padaju u drugi plan, ovi novi gotovo su jestivi

Parfemske kronike: Gurmanski parfemi kakve poznajete padaju u drugi plan, ovi novi gotovo su jestivi

Parfemi su danas, više nego ikada, tema o kojoj, naizgled, svi sve znaju (ili se barem prave na društvenim mrežama da je tako). No u moru kreatora koji se hvataju na ključne riječi u trendingu, koga slušati? Pa ako nas pitate, odlična opcija je Slobodan Velicki (@velickis), parfemski stručnjak s 30 godina iskustva. Upravo on naš je novi parfemski kolumnist, a prva tema su mu vječno inspirativni gurmanski parfemi. Stoga, buckle up, polijećemo.

Gurmanski parfemi više nisu samo vanilija i kava. Tu su kruh, peciva i krumpir…

Na termin gurmanski parfemi već smo se navikli i otprilike znamo da su to parfemi koji su slatki, gusti, ljepljivi, sugerirani da se nose po hladnijem vremenu. Nisam pobornik dijeljenja parfema na godišnja doba, spol i slično, ali te podjele koje vučemo iz vladavine dizajnera donekle nam mogu pomoći i usmjeriti nas. Pogotovo ako ste novi u svijetu parfema, a pogotovo u svijetu niche parfema. Zanimljivo je još da su se oni nekada drugačije nazivali, ali termin “orijentalni” više nije u upotrebi… Kako ovaj tekst ne bi poprimio političku konotaciju vratimo se na parfeme.

Ti gurmanci obično su nazivani jestivim parfemima i u njima ćete pronaći: vaniliju, čokoladu, karamelu, praline, med, sjemenke tonke, kavu, kokos… Ali ono o čemu ja želim pričati su novi gurmanci koji su baš jestivi, do te mjere da će vas prevariti, a vaš mozak će sinestezijom odmah uključiti i čulo okusa i vizualno vam predočiti sve te sastojke. Kada kažem jestivo mislim na kruh, peciva, banana bread, mlijeko, cookies, kokice, palačinke, maslac od kikirikija, bananu, lubenicu, krastavac i krumpir. Da krumpir, onaj netom izvađen iz zemlje.

Gurmanski parfemi_alex-lopez-dupe

Parfemi s receptom

Ti novi gurmanci su ušli na mala vrata pokraj tropskih mirisa koji su pomeli ljeto, i vladat će do prvih jesenjih kiša. To se već dalo pretpostaviti još na sajmu u Milanu gdje su skoro sve kuće imale bar jedan tropski raj za ponuditi. Gurmanci vladaju već neko vrijeme i vanilija kao kraljica vrlo mudro se samo malo izmaknula da bi nam pokazala novu garnituru gurmanaca i to ovu jestivu!

Jestivu do te mjere da vam uz parfem stigne i recept od sastojaka koji su u parfemu. Primjer toga je i parfem Nari Vimala filipinske kuće Sijam 1928. On, naime, dolazi s receptom za banane u kokosovom mlijeku.

A kada smo kod banana…

Banane su nešto što je nedavno ušlo u svijet parfema jer nisu bile popularne. Točnije, miris je bio sintetički do te mjere da smo zaboravili kako mirišu prave banane. Naime, ta sorta banana, Big Mike, po kojoj je nastao sintetički miris, skoro je nestala. Izgubljena je zbog gljivice koja ih je napala pedesetih godina prošlog stoljeća. Današnji miris svježih banana vežemo za trule banane i njega možete osjetiti svaki dan, samo ih ostavite na stolu par sati… voila!

 

Da ne dužim, miris banana koji znamo i volimo je miris Big Mike banana i on je sintetički dobiven. Danas ga možemo naći u dosta parfema kao i u Krašovom Bananku.

Gurmanski parfemi_gracie-hall-dupe
gurmanski parfemi_mava-lopez-dupe

Parfemi koji mirišu na dom i djetinjstvo

Osim tropskog voća tu su i one nama bliže note, poput kruha. Uz krušne parfeme ne stiže recept, ali vam ni ne treba jer na prvi šnjof pred vama je vrući kruh koji krcka pod rukama i topi se u ustima. Krušni parfemi su nešto što vas instantno ugrije i vrati u neka bezbrižna vremena koja ste možda zaboravili. Na dijete u vama koje za užinu – jede komad kruha s Linoladom.

 

Kokice, pak, su nešto sto vežemo uz kino ili pak gledanje filma doma ušuškani pod deku. Ako želite mirisati na kokice, to je moguće i mogu vam reći vrlo zanimljivo.

 

Fun fact: Za vas koji imate pse, to je onaj miris šapa vašeg psa koji se gura da se stisne uz vas. Ali tu ne mirišu kokice već gljivice na šapama (ne one s banana).

Krastavac ili lubenica?

 

Još jedna kategorija jestivih niche gurmanaca je jako čudna jer dok vam ne kažem na što miriše, bit ćete podijeljeni u tome radi li se o krastavcu ili lubenici. Tanka je linija što spaja i razdvaja ova dva sastojka, negdje čak nisu ni navedeni kako ne bi uplašili ljude, ali da, lubenica i krastavac slično mirišu. Ako mislite da takvi parfemi nisu za vas, imam i jedan kulinarski trik za koji ćete mi zahvaljivati. Probajte staviti šećer na krastavac ili još bolje – limun i sol na lubenicu… još feta sir… jao…!

Fun fact: Calypsone je sintetički dobiveni akord lubenice i slane morske vode, malo slan, malo sočan. Baš kao lubenica nakon hlađenja u moru.

gurmanski parfemi_emilie-faraut-dupe

Postoje li uopće čudni gurmanski parfemi?

Keksi, palačinke, kikiriki maslac… Možda više idu u stare gurmance, ali su daleko od vanilije, meda i kokosa… To su realistični mirisi koji vam tjeraju vodu na usta.

Za kraj bih izdvojio dva mirisa koja su “čudna” (ako to uopće postoji). Jedan je novi i jedna od nota je najsmrdljivije voće na svijetu – Durian. U pitanju je parfem Golden Juice iz kuće BTSO, novitet na tržištu parfema.

Drugi je pak zakopan, potpuna krajnost i miriše na svježi krumpir, tek izvađen iz zemlje, tvrd i sočan. Još prljav od zemlje i hladan. U pitanju je parfem Polish Potatoes parfemske kuće Bocoboho.

I? Što biste željeli pomirisati ili pojesti od svega ovoga?

Umalo da zaboravim, jeste li znali da postoje parfemi koji mirišu na mlijeko? Oooo da… ali neka to bude najava za sljedeće čitanje. Ćao, žurim, VelickiS.

Piše: Slobodan Velicki

Foto: Dupe photos

Učitati još
Zatvori