Što je grey blending? Stručnjakinja nam je otkrila sve detalje o tehnici za sijedu kosu
Što je grey blending? Stručnjakinja nam je otkrila sve detalje o tehnici za sijedu kosu

Što je grey blending? Stručnjakinja nam je otkrila sve detalje o tehnici za sijedu kosu

Šta je grey blending? Godinama se odlaže pitanje sijedih. Dok s jedne strane imamo sve savršenija i savršenija prekrivanja, s druge su tu modeli koji ponosno uvode sijedu kosu u trend. Što je s nama koje smo negdje između? Nismo spremne život posvetiti borbi protiv sijedih – ali sijedih nemamo dovoljno da bismo izgledale zanosno. Stiglo je rješenje koje smo čekale i zove se – grey blending.

Grey blending je tehnika o kojoj se uveliko piše i priča, ali ne i u Srbiji. Sjedeći u novom i prelijepom salonu Unlimited Hair prelistavala sam nove palete boja kada mi je Milena Ban rekla kako se planira specijalizirati za grey blending – prva u Srbiji. Naravno da ništa nisam razumjela. Isprva sam mislila da je to još jedna vrsta balayage ili srodne tehnike nijansiranja koja je vrlo popularna.

Kako nastaju sijede?

Znamo li kako nastaje boja u kosi? Za tzv. prirodnu boju kose odgovorni su pigmenti koje imamo, a proizvodnja melanina je ključna za kosu u boji. Kako s godinama tijelo proizvodi sve manje melanina, i kosa ostaje bez boje.

– Sijede su vizualno izrazito hladne nijanse bijele boje što bi točnije bi bilo reći “svijetlo sive”. Poanta blendinga je da se “slože” s toplim tonovima, ili ponekad same sijede “utople” a ne potpuno prekriju da bi se bolje slagale s osnovnom bojom kose vlasnice na kojoj sijede žive, kaže za Journal Milena Ban.

Grey blending kroz desetljeća

Genetski faktori utječu na sijede. Iako se mogu pojaviti u bilo koje vrijeme – prvu sijedu netko dobije u adolescentskom periodu, a netko tek kasnije. Evo nekih statistički najčešćih primjera:

20-30 godina: Najveći broj žena u dvadesetim i tridesetim može očekivati poneku sijedu. Ipak, kada se dogodi i veći broj sijedih, dugujemo to ubrzanom gubitku pigmenta.

40-e: U četrdesetim je uobičajeno 10-15% sijede kose i u odnosu na to se biraju tehnike bojenja koje će minimizirati ili istaknuti ove prirodne pramenove.

50-e: Sijedih je više i uobičajen je postotak od trećine do 50% sijedih. Naravno, brojevi slabo znače i potpuno se razlikuju svi ovi postotci kod žena s različitim bojama kose.

60-e: U šezdesetim, ono što je uobičajeno je čak 60 – 100% kose bez pigmenta. Više od same boje, zanima nas i kvaliteta kose – jer je sijeda kosa često kruta, neukrotiva što s opadanjem volumena, hidriranosti i sjaja doprinosi gubitku samopouzdanja, ali vidjet ćemo da je sve to danas riješivo uz minimalne intervencije.

Ne zaboravite: Kako Konstrakta kaže: “U starenju je budućnost!” Ako budemo imale sreće sve ćemo nekad biti 100% silver!

A muškarci?

U tretmanu sijedih, muškarci su bili daleko ispred jer je bojanje sijede kose u brijačnicama i dalje pomalo tabu. Kod muškaraca oko sebe – možete vidjeti više različitih toniranih šampona koji od raznih nijansi sijede prave onu jednu koja je hot. Najčešće, to su pigmenti metalno plave i ljubičaste nijanse koje u dodiru s prirodnom kosom daju sivkaste tonove. Boje koje zovemo prirodno sijedom. Ako će nas netko naučiti da prihvatimo sijede – neka to bude Hugo Woddis.

Šta je grey blending?

Kao što i sama riječ kaže – to je tehnika bojenja kose koja može omogućiti uklapanje sijedih u prirodne tonove naše kose. Bilo je i vrijeme! Do sada smo kosu izbjeljivale da bismo dobile odgovarajuću podlogu za željenu nijansu, a sada je izbjeljivanje prirodni proces kome se prilagođavamo.

Tehnika grey blendinga kombinira nekoliko nijansi od korijena do vrha. Ideja je da se što manje vidi razlika u boji korena kako kosa raste.

Ranije tehnike prekrivanja sijedih uključivale su obavezno blajhanje i bojanje kao i niz drugih kemijskih procesa kako bi se ujednačio izgled kose. Logika grey blendinga je obrnuta – polazi se od neskrivanja sijedih. Boja kose se nijansira između dve osnovne nijanse – najsvjetlijih sijedih i najtamnijih prirodnih nijansi.

Zašto volimo grey blending?

Grey blending tehnika značajno smanjuje anksioznost oko izrasta jer su nijanse veoma suptilne. Sijede rastu poput stalnih pramenova – ostaju kao highlights. U slučaju da se odlučimo za grey blending, posjete frizeru će biti zadovoljstvo, a ne hitna pomoć.

Posebna važnost ove tehnike je što omogućava i postepen prijelaz od bojanje kose do potpuno grey-in-style kakve imaju zvijezde. Kod većine žena, postotak sijedih varira i postepeno se povećava – što ova tehnika može uspješno riješiti.

– Događa se, kao i sa svim svijetlim vlasima, da sijede vremenom žute od tvrde vode (u Beogradu je jezivo tvrda), ili primaju mikro elemente iz zraka. Kako su one potpuno bijele na njima se vide ti utjecaji, a na ostatku kose ne. Svijetle vlasi su uvijek poroznije i sklonije su upijanju utjecaja zbog fizičkih karakteristika u odnosu na dlaku s pigmentom, objašnjava Milena Ban.

Zato ćemo u nastavku predstaviti i specifičnu demineralizujuću njegu i šampone koji dubinski čiste sijede i svijetle vlasi.

Profili koje pratimo za grey blending inspo

Mayaan Zilberman je svakako jedna od svjetskih trendseterica kada je u pitanju sijeda kosa u svim oblicima. Prelijepa kanadsko-izraelska umjetnica danas je sinonim za umjetnički pristup bombonijerstvu, na čelu brenda Sweet Saba. Naravno, kada nije na crvenim tepisima filmskih festivala kao što je nedavno otvoreni Kanski festival.

Syarnis salon

Topli karamel tonovi, zlatne i tamno pepeljaste boje (mushroom brown) mogu dodati novu dimenziju boji kose i biti međuton između prirodne nijanse i sijedih, tako da se one neće previše isticati. Bazni tonovi za isticanje tamnije nijanse mogu biti nijanse mahagonija, espresso ili kesten. – L’Oreal official

Rosie Baylis Hair

Glavni cilj grey blending tehnike je da se ublaži stroga linija izrasta i da se stvori besprijekorna boja koja čini nježnom liniju između bojene kose i sijedih koje izrastaju. – Rosie Baylis

 

Farah | Greyblending Specialist

Moj cilj je da moja kćerka i sve ostale žene ne moraju mijenjaju sebe zbog drugih. Ako se želimo mijenjati, mijenjajmo se zbog sebe. Voli ono što imaš, dušo. Pokaži se! – Farah

Šta još znamo o grey blendingu?

U svijetu se govori o dvije dominantne struje unutar grey blending tehnike. To su grey blending gloss i semi-permanent grey blending. Obe ove tehnike se značajno razlikuju od klasične trajne boje za kosu.

Grey blending je visoko individualiziran tretman. Ne postoje dvije žene koje sijede na isti način. Sve imamo različite prirodne i različite sijede, a posebno nam je različita količina sijedih kao i odnos sijede, prirodne i bojane kose. I svakog mjeseca se mijenja – za svaku od nas.

 

Njega poslije grey blending procesa

Možda će odlasci u salon biti rijeđi, ali grey blending zahtijeva njegu i kod kuće. U većini slučajeva bit će dovoljni šamponi za bojanu kosu koji osiguravaju trajnost boji. Sijeda kosa ima različitu strukturu i različito se ponaša, ali ono što znamo je da reagira odlično i na sve vrste toniranih šampona.

– I njega je bitna, šamponi neće uvijek biti ljubičasti, ali će uvijek biti šampon za bojanu kosu. Sijeda kosa je uvek suha više nego što nam je prethodno bila pa traži i više hidratacije, zaključuje Milena Ban.

Za sve one koje kosu često izlažu termičkim tretmanima, bit će potrebna posebna zaštita protiv topline. Sijeda kosa je dodatno sklona sušenju i lomljenju vlasi i pri svim tretmanima. Pojedine kuće imaju i cjelovitu njegu za kosu sa sijedim vlasima – od šamponiranja za dubinsko čišćenje i demineralizaciju, preko njege s hidratacijom, leave-in proizvoda do zaštite od topline pri sušenju.

Njega je svakako različita i za ravnu, valovitu i kovrčavu kosu i razlike od redovne njege su minimalne. O tome je najbolje razgovarati sa stilistima i koristiti profesionalne preparate za njegu.

Journal preporuka?

Na prvi pogled – Journal ekipa kaže veliko DA novom smjeru u njezi kose. Prevladali smo negiranje protoka vremena koje nam donosi mudrost i iskustvo. Drago nam je da je znanost izumila više opcija za žene i da u 21. stoljeću imamo puno više izbora.

I važnije – većina izbora je danas okrenuta prihvaćanju promjena koje doživljavamo, ali i prihvaćanju sebe i sebi dragih osoba. U to ime – dobrodošle su sve tehnike koje nam osvajaju više slobode i uče nas da više volimo sebe i sve oko nas.

*Tekst je preuzet s Journal.rs.

Foto: Instagram (@annikavonholdt), kevinmurphy, joico, kerotin, amazon

 

Učitati još
Zatvori