Jedini hidratantni sastojak koji trebate u proizvodima ljeti – nije hijaluronska kiselina
Jedini hidratantni sastojak koji trebate u proizvodima ljeti – nije hijaluronska kiselina

Jedini hidratantni sastojak koji trebate u proizvodima ljeti – nije hijaluronska kiselina

Vjerojatno prvi sastojak koji vam padne napamet kada kažemo hidratacija je hijaluronska kiselina. Iako je i on točan odgovor, većinom ga se sjetimo jer je posljednjih godina iznimno popularan. Baš kao što je sada trendi niacinamid. No hijaluronska kiselina nije jedini super djelotvoran sastojak za hidrataciju… Štoviše, želite li efekt dubinske hidratacije postoji pregršt sastojaka kvalitetnijeg djelovanja!

Upravo zato bismo vam htjeli predstaviti jedan koji ne samo hidrira, već pomaže kožu naučiti da zadrži vlagu, a između ostaloga – obnavlja oštećenja nastala UV zračenjem. Zato je doista idealan sastojak u ljetnoj skincare rutini, a pričamo o ektoinu.

Ne, ovo nije samo još jedan nov i trendi sastojak, već nešto što se u industriji koristi već desetljećima no nekako nije isplivao kao aktualni hit. Srećom, sve veći broj brendova ga koristi i ističe u svojim formulama, pa vjerujemo da ćemo ga ove i sljedeće godine još više viđati. Upoznajte ga u nastavku!

Što je ektoin?

Ektoin je prirodna tvar koja se nalazi u nekim ekstremofilnim organizmima, poput bakterija i algi. Iako je riječ o sastojku prirodnog porijekla, njegovi benefiti otkriveni su tek 1985. godine. Ektoin je zaslužan za fantastičnu moć prilagodbe bakterija, algi i sl., za preživljavanje u ekstremnim uvjetima kao što su visoka temperatura, suhoća, slana voda ili UV zračenje. Naime, on štiti organizme od stresnih uvjeta i tako održava njihovu vitalnost, a isto može napraviti za našu kožu.

Ektoin je poznat po iznimnim svojstvima zaštite stanica od stresnih čimbenika. On djeluje tako da stabilizira stanične membrane i održava ravnotežu vode unutar stanica, čime se sprječava gubitak vode i oštećenje stanica. Također, ektoin može djelovati kao antioksidans, neutralizirajući slobodne radikale i smanjujući oksidativni stres u stanicama.

Koji su ektoinovi skincare benefiti?

• Hidratacija – Ektoin je poznat po svojoj hidratantnoj sposobnosti. On može zadržavati vodu u koži, čime se održava optimalna hidratacija. To pomaže u sprječavanju isušivanja kože, smanjenju suhoće i perutanja te održavanju glatke i meke teksture kože.
• Umirenje i smanjenje iritacija – Može pomoći u smirivanju upale, iritacija i crvenila kože. Ovo je posebno korisno za osjetljivu ili reaktivnu kožu te za osobe koje se suočavaju s iritacijama uzrokovanim vanjskim agresorima poput UV zračenja ili onečišćenja.
• Zaštita od oksidativnog stresa – On djeluje kao antioksidans, što znači da može neutralizirati slobodne radikale i smanjiti oksidativni stres u koži. Također, štiti od plavoga svijetla i zagađenja iz okoliša. Oksidativni stres može dovesti do oštećenja stanica, ubrzanog starenja kože i pojave nepravilnosti.
• Poboljšanje barijerne funkcije kože – Može i ojačati barijeru kože, čime se poboljšava njezina sposobnost zadržavanja vlage i sprječavanja gubitka vode. To je posebno zgodno ljeti kada smo skloni dehidraciji.
• Anti-aging – Redovita upotreba ektoina može pomoći u smanjenju finih linija, bora te poboljšanju elastičnosti i čvrstoće kože.

U kojim tipovima proizvoda ga najčešće vidimo?

Ektoin je tip sastojka kojeg doista možete pronaći u svim tipovima proizvoda. Doduše, najviše smisla ima u proizvodima koje ne ispiremo s lica, kako pruža zaštitu i hidrataciju produženog djelovanja.

Primjerice, redovito se nalazi u kremama za lice, kao i esencijama i serumima, gdje hidrira, umiruje i zaglađuje kožu, sprječavajući dehidraciju. Također, ovo je čest sastojak u proizvodima za njegu osjetljive kože, poput krema za umirivanje, losiona za tijelo ili proizvoda za njegu kože nakon sunčanja. Njegova umirujuća i hidratantna svojstva mogu pomoći u smanjenju iritacija, crvenila i nelagode kod osjetljive kože.

Ipak, jedan od korisnijih proizvoda s ektoinom je upravo zaštita od UV zračenja. Naime, kako štiti stanice od UV oštećenja i pomaže zacijeliti postojeća, uz svoja antioksidativna svojstva fantastična je dodatna zaštita, ali i hidratacija i umirivanje u SPF formulama. Štoviše, može pogodno djelovati i kod alergija na sunce!

Postoji li tip ili problematika kože kojoj se ektoin ne preporučuje?

Ektoin se smatra izrazito dobro podnošljivim sastojkom, sigurnim za sve tipove koža. Međutim, kao i kod bilo kojeg kozmetičkog sastojka, uvijek postoji mogućnost individualne osjetljivosti ili reakcije kod pojedinaca.

Ako imate poznatu ili prethodno dijagnosticiranu alergijsku reakciju na ektoin ili slične tvari, trebali biste izbjegavati proizvode koji sadrže ektoin. Iako pomaže obnoviti kožnu barijeru, ne preporučuje ga se stavljati na otvorene rane ili generalno na ozlijeđenu kožu. Ako su u pitanju teški dermatološki problem poput ekcema ili psorijaze, preporučuje se da se oko ektoina prijevremeno konzultirate sa svojim dermatologom. Jednako vrijedi i za vrijeme trudnoće i dojenja. Iako se ektoin smatra sigurnim sastojkom, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ili ginekologom prije upotrebe bilo kojeg proizvoda u ovom osjetljivom razdoblju.

Baš kao i za svaki drugi sastojak, prije prvog korištenja napravite mali patch test na licu kako biste vidjeli hoće li se razviti kakva iritacija u sljedeća 24 sata.

Kako ga uvrstiti u svoju rutinu njege?

Odgovor je: vrlo jednostavno! Kako je riječ o tvari koja ima višestruko hidratantno i umirujuće djelovanje, potražite ektoin u proizvodima za zaštitu od sunca, za oporavak kože od sunca, u anti-agingu i proizvodima za dodatnu hidrataciju.

Koristite ga u rutini jednom do dvaput dnevno ili tek povremeno, ako je riječ o primjerice hidratantnoj maski. Ovisi u kojem je formatu proizvod (serum, krema ili nešto treće), u toj ćete ga fazi upotrijebiti u vašoj rutini njege. Birajte proizvod s ektoinom prema potrebama vaše kože i istražite uz koje popratne sastojke ga kupujete. Naime, fantastično se slaže s ovlaživačima poput hijaluronske kiseline, ali i s antioksidansima poput niacinamida ili vitamina E. Odabir formule s ektoinom je vrlo subjektivan i leži sasvim na vama.

No imajte na umu da je uvijek važno pratiti potrebe svoje kože i prilagoditi rutinu prema tome. Ako primijetite da vam ektoin odgovara i donosi pozitivne rezultate, možete ga uključiti kao stalni sastojak u svojoj rutini njege kože. Ako primijetite da vam je rutina lošija otkad ste u nju uključili jedan proizvod s ektoinom, probajte sljedeće. Prorijedite korištenje proizvoda i zatim ispitajte kako vam koža reagira. Ako niti uz rjeđe korištenje ne pouči kvalitetan rezultat, najbolje je izbaciti ga iz rutine njege.

Proizvodi s ektoinom već sada su dostupni na tržištu i nalaze se doista u svim cjenovnim rangovima, bilo da želite ljekarnički, drogerijski ili high end skincare proizvod. Ovo ljeto je doista idealno za prvi puta ga isprobati!

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram (@bellathomas, @summerfridays)

Učitati još
Zatvori