˝Dijeta˝ za najdužu, najzdraviju i najljepšu kosu koju ste ikad imali

˝Dijeta˝ za najdužu, najzdraviju i
najljepšu kosu koju ste ikad imali

Svaka nova sezona donosi i nove trendove – kako u modnome, tako i u beauty svijetu. Prve proljetne beauty kolekcije najavile su povratak laganih tekstura i vladavinu raskošne palete boja koja će u samom središtu beauty trendova za proljeće istaknuti pregršt divnih pastelnih tonova i jarkih boja. I dok će one najpoželjnije nijanse ruževe za usne i sjenila za oči već sljedeće sezone zamijeniti neki novi make up favoriti, njegova i zdrava kosa je beauty ideal kojem uvijek težimo i koji nikad ne izlazi iz mode.

Bez obzira na sezonu i trendove koje donosi, sjajni, njegovani i zdravi uvojci su početak i kraj savršene frizure. Iako će proljetna sezona u nama probuditi želju za promjenom i potaknuti nas na razmišljanje o efektnoj transformaciji prirodne boje kose ili dramatičnom rezu, šarmantnim šiškama ili decentnim pramenovima, tajna sjajne i zdrave kose krije se u drugim odlukama i odabirima – onima na tanjuru.

TAJNA LIJEPE KOSE KRIJE SE – NA TANJURU

O važnosti zdrave i uravnotežene prehrane priča se i piše stalno, a jedan od najvažnijih i najvećih razloga bez sumnje je činjenica da naši odabiri unutar dnevnog menija utječu na baš sve – od raspoloženja do izgleda. Sjajna i lijepa kosa ideal je kojem uvijek težimo, no kosa je istovremeno jedna od stvari o kojima ćemo rijetko razmišljati u odabiru namirnica i planiranju obroka. Za razliku od popularnog mišljenja da se najvažniji dio brige o kosi krije u proizvodima za njegu, briga o kosi započinje mnogo prije.

Ljepota i zdravlje kose usko su povezani sa svakodnevnom prehranom, a tajne uspješne ˝dijete˝ za kosu krije se u nekoliko ključnih namirnica. Što dodati na tjedni meni kako bi vaša kosa duža, zdravija i ljepša no ikad? U nastavku otkrijte nekoliko namirnica koje su istovremeno dobre za vašu kosu i savršeni početak ukusnih obroka.

LOSOS

Unos proteina neizmjerno je bitan za snažnu i zdravu kosu, dok se tajna njezinog prirodnog sjaja krije u zdravim mastima. Želite li na svoj tanjur dodati namirnicu koja će vašoj kosi istovremeno osigurati oboje, na svoju shopping listu dodajte losos ili neku drugu ribu bogatu omega-3 i omega-6 masnim kiselinama.

TAMNA ČOKOLADA

Za zdravu i sjajnu kosu ne morate odreći čokolade, baš naprotiv! Kvalitetna tamna čokolada bogata je mineralima poput željeza koje je ključno za prijenos kisika crvenim krvnim stanicama kroz cijelo tijelo, što je ključan proces za rast kose.

SLATKI KRUMPIR

Još jedan slatki favorit koji najčešće jedemo u slanim kombinacijama, a koji je odličan za ljepotu i zdravlje kose je slatki krumpir. Bogat beta-karotenom i vitaminom E, slatki krumpir je hrana koju će vaša kosa obožavati. Koji joj efekt donosi? Volumen i sjaj, dvije stvari koje baš svi želimo kada je kosa u pitanju.

AVOKADO

Ako vam treba još jedan razlog više da zavolite avokado i uključite ga u svoju prehranu, pronađite ga u sjajnoj i zdravoj kosi. Bogat biotinom i zdravim mastima, kalijem i magnezijem, avokado je uvijek dobra ideja ako želite nahraniti svoju kosu. I dok će salata s avokadom ili popularni avokado tost to učiniti iznutra, maska za kosu s uljem avokado jednaki efekt donijet će vašoj kosi izvana.

BROKULA

Povrće se uvijek nalazi na vrhu liste zdravih namirnica, pa je tako i kada je riječ o namirnicama za zdravu kosu. Kao izvor iznimno bogat ključnim vitaminima i mineralima poput kalcija, cinka i željeza, brokulu možemo nazvati zdravim i ukusnim herojem svake kose koji će potaknuti njezin rast i pobrinuti se da vaša kosa snažna i zdrava.

ŠPINAT

Tamnozeleno lisnato povrće ima bezbroj pozitivnih djelovanja na naše zdravlje, a jedno koje možda niste očekivali je ono na našu kosu. Kako biste održali svoju kosu u odličnoj formi, svojim obrocima poput salata, omleta i smoothieja dodajte špinat. Bogat vitaminima, proteinima, biotinom i folnom kiselinom, špinat je pravi melem za vašu kosu.

JAJA

Ako se jaja već nalaze na vašem dnevnom meniju, vaša kosa vam je sigurno zahvalna jer se jaja nalaze među jednim od najboljih i najpristupačnijih namirnica koje potiču rast kose i donose joj onaj prirodni sjaj.

SUNCOKRETOVE SJEMENKE

Ako želite voluminoznu i zdravu kosu, jedite više suncokreta – točnije, suncokretovih sjemenki. U tim malim sjemenkama krije se vitamin E koji će štititi vaše vlasište, a točnim se pokazalo i da redovita konzumacija suncokretovih sjemenki može ubrzati rast kosi i za 34.5% u manje od godinu dana.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori