Omiljeni brend dermatologa ima novi serum koji obnavlja kožu već nakon prvog korištenja
Omiljeni brend dermatologa ima novi serum koji obnavlja kožu već nakon prvog korištenja

Omiljeni brend dermatologa ima novi serum koji obnavlja kožu već nakon prvog korištenja

Zadnjih mjeseci mogli ste primijetiti kako svi pričaju o kožnoj barijeri i kako se na nju mora jako paziti. I sve što ste pročitali je točno. Ona je prva crta obrane našeg najvećeg organa pa zato i želimo da bude snažna i nenarušena. Nažalost, na neke vanjske faktore teško da možemo utjecati i dogodi se da naša kožna barijera nastrada, a tada treba pomoć pri obnavljanju. Više o tome rekla nam je izv. prof. dr.sc. Marija Buljan, spec. dermatologije i venerologije.

“Barijera kože je vanjska površina kože koja ima vrlo značajnu zaštitnu ulogu za čitav organizam. Najpovršniji sloj kože tj. površinski dio epidermisa, sastoji se od rožnatih stanica, lipida i prirodnih hidratantnih čimbenika poput aminokiselina i masnih kiselina. Taj sloj uspoređuju sa ‘zidom’ koji je sačinjen od ‘cigle’ tj. stanica kože koje su bogate keratinom, između kojih se nalazi ‘cement’ odnosno lipidi (kolesterol, ceramidi, masne kiseline). Zdrava barijera kože nužna je za zaštitu organizma od različitih čimbenika poput UV zračenja, toksina i uzročnika iz okoliša. Također, ključna uloga barijere kože jest zadržavanje vode u organizmu odnosno spriječavanje dehidracije”, objašnjava.

Cicaplast B5 serum
Dr. Marija Buljan, spec. dermatologije i venerologije

Naša koža prva je na udaru vanjskih čimbenika

Kožnu barijeru mogu narušiti različiti unutarnji i vanjski čimbenici.

“Unutarnji čimbenici koji negativno djeluju na barijeru kože su nedovoljan unos tekućine, genetski čimbenici (koji utječu na strukturu kože i razvoj bolesti kože poput atopijskog dermatitisa i psorijaze), zatim primjena nekih lijekova, psihološki stres i drugo.

Vanjski čimbenici poput UV zračenja, suhog ili previše vlažnog okoliša, izloženosti kemikalijama te alkalnim sredstvima (poput sapuna i detergenata), kao i patogenim uzročnicima imaju značajnu ulogu u oštećenju barijere kože.

Kožu možemo zaštiti tako da nastojimo reducirati izloženost štetnim čimbenicima na koje možemo utjecati, uz svakodnevnu njegu i obnavljanje primjenom odgovarajućih preparata, te unosom odgovarajuće količine tekućine u organizam”, kažeizv. prof. dr.sc. Marija Buljan, spec. dermatologije i venerologije.

Cicaplast B5 serum
Cicaplast B5 serum

Kako pomoći koži da se obnovi?

Tajna zdrave kože krije se upravo u njezinoj sposobnosti obnavljanja, ali neka područja osjetljivija su od drugih, a u to spadaju upravo lice i vrat. Posebno na to trebaju obratiti pažnju i muškarci koji čestim brijanjem mogu izazvati iritaciju i narušiti barijeru. Srećom, i za to postoji “lijek”, a sada dolazi iz laboratorija brenda La Roche-Posay i radi se o novom Cicaplast B5 serumu. A kako se on razlikuje od mnogima omiljenog Cicaplast Baume B5+ balzama, upitali smo dermatologinju.

Cicaplast B5 serum vs Cicaplast Baume B5+ balzam

“Cicaplast Baume B5+ balzam već niz godina je jedan od najpopularnijih preparata koji se primjenjuju u svrhu obnavljanja barijere kože kod različitih stanja koja dovode do isušenosti i iritacije kože. Balzam sadrži 5% pantenola (vitamina B5) i madekasozid koji su važni za obnavljanje kože. Zahvaljujući bogatoj i hranjivoj teksturi, hrani i štiti nadraženu ili površinski oštećenu kožu. Prikladna je njega za primjenu za čitavu obitelj i postala je nazaobilazni dio „kućne ljekarne“ u brojnim kućanstvima.

Cicaplast B5 serum novitet je iz Cicaplast linije koji sadrži visoku koncentraciju pantenola ili vitamina B5 (10%) te ima naglašeno hidratacijsko i protuupalno djelovanje, uz laganu, neljepljivu teksturu i brzo upijanje. Zbog navedenih svojstava, Cicaplast B5 serum preporučuje se za osobe sa dehidriranom, nadraženom ili ljuskavom kožom, kod različitih dermatoza, ali i nakon dermatoloških tretmana”, kaže izv. prof. dr.sc. Marija Buljan, spec. dermatologije i venerologije.

Cicaplast B5 serum
Cicaplast B5 serum
Cicaplast B5 serum
Cicaplast B5 serum

Čarobni sastojak – pantenol?

A zašto se toliko priča o pantenolu?

“Pantenol ili vitamin B5 je sastavni dio kože i kose, a ima značajnu ulogu u stvaranju masnih kiselina i glukoneogenezi, kao i u drugim procesima nužnim za zdravlje kože tj. održavanje njezine barijere. Pantenol je iznimno topiv u vodi zbog čega ima naglašeno djelovanje kao ‘ovlaživač’ tj. vraća koži izgubljenu vlagu. Osim toga, pantenol potiče obnavljanje kože jer utječe na stanice fibroblaste koji proizvode kolagen, ključan sastojak kože. Ne treba zanemariti i činjenicu da pantenol ima protuupalno i umirujuće djelovanje te je učinkovit u ublažavanju iritacija, hrapavosti i ljuskanja kože kod različitih stanja (dehidracija, upala, nakon kozmetičkih tretmana, liječenje retinoidima…)”, kaže izv. prof. dr.sc. Marija Buljan, spec. dermatologije i venerologije.

Cicaplast B5 serum
Cicaplast B5 serum

Što ako koži lica ne pružimo dovoljnu njegu?

“Manjak njege tj. obnavljanja barijere kože može rezultirati suhom i osjetljivom kožom sklonom svrbežu i crvenilu te upali. Takva koža podložnija je nastanku drugih bolesti kože poput kontaktnog dermatitisa ili pogoršanja atopijskog dermatitisa. Osim toga, koža kojoj je barijera slaba, sklonija je ubrzanom starenju jer je osjetljivija na vanjske čimbenike poput UV zračenja, okolišnog zagađenja i sl.”, zaključuje izv. prof. dr.sc. Marija Buljan, spec. dermatologije i venerologije.

Ako i vaša koža djeluje dehidrirana, nadražena i bez sjaja te je kožna barijera narušena, valja napomenuti da su ispitivanja pokazala kako novi La Roche-Posay Cicaplast serum umiruje kožu lica i obnavlja kožnu barijeru već nakon 1 sata.* Osim toga ovaj serum osigurava 24H intenzivne hidratacije kože te učinkovito djeluje na smanjenje crvenila kože, što je primijetilo čak 73% žena.**

La Roche-Posay Cicaplast serum namijenjen je svim tipovima kože, ali posebno će ga voljeti ona osjetljiva kojoj su njega, umirivanje i obnova prijekopotrebni.

*Instrumentalno ispitivanje na 25 žena.
**Samoprocjena, 50 žena.
Cicaplast B5 serum

Foto: Martina Movrić, PR

Učitati još
Zatvori