Poznate hrvatske vizažistice otkrivaju sve što trebate znati o bridal make upu

Sezona vjenčanja je pred vratima, a nakon odabira lokacije, vjenčanice, na red dolazi i još jedna stavka – make up. Žene se na taj veliki dan najčešće prepuštaju u ruke profesionalnih vizažista, a mi smo porazgovarali s dvije vizažistice, Sanjom Agić i Marijom Butković, koje su nam otkrile male tajne savršenog make upa.

Kao najveći trend sezone, Sanja navodi šminkanje oči, obraza i usana u istu boju, no kad je riječ o svadbi, ukusi su individualni:

Stvarno ima svega, od potpunog nude looka pa do moćnog i jakog make upa s umjetnim trepavicama. Ima i puno mladenki koje se odlučuju na no make up look. Sve je ok, dok je u skladu s onim što nose tijekom cijele godine. 

Make up treba funkcionirati na fotografiji, ali i uživo

Kaže kako je za taj dan najvažnije postići malo glamurozniji look od svakidašnjeg jer se nosi večernja haljina, no još je bitnije da se mladenka osjeća dobro u vlastitoj koži.

Sanja Agić

Sanja Agić

Najbolje bi bilo da se postigne glamuroznija varijanta nje same i da se ne ide iz krajnosti u krajnost. Treba postići i ravnotežu između stvarnosti i šminke za fotografiju. Važno je imati na umu da mladencima taj dan ostaje zapisan za cijeli život pa vjerujem da se žele gledati u najboljem izdanju na fotografijama, ali i uživo ostaviti dobar dojam, odnosno ne izgledati “prenašminkano”, objašnjava Sanja.

Budući da nam dolaze topliji ljetni dani, mnogima padne “mrak” na oči na samu pomisao teške šminke. No, Sanja kaže kako godišnja doba ne mijenjaju estetski dio make upa, već samo podlogu. Ona je ljeti nešto laganija, a posebno se pazi da se ne sjaji previše zbog vrućina. Sanja kaže da se upravo u kvaliteti podloge krije i ključ trajanja make upa:

U svojoj knjizi “Make up s potpisom” navela sam sve potrebne korake za kompletni make up. Suprotno vjerovanju mnogih klijentica, šminka neće biti trajnija ako je puder jači. Uz potpuno prozračan i lagan make up može se postići da traje i do 24 sata. 

Zamolili smo je i da prokomentira kako se kreću cijene bridal make upa na domaćem tržištu. Kaže kako joj je teško komentirati, no činjenica je da postoji ogroman raspon cijena, od 100 do 1000 kuna:

U današnje je vrijeme naš posao jako popularan. Mnogi koji znaju sebe lijepo našminkati prozivaju se vizažistima, što je prema mojem mišljenju – totalno suludo. Većina pravih vizažistica sebe najlošija našminka. Možemo povući i paralelu s modom i frizurama jer bi, po toj logici, svaka djevojka koja se lijepo oblači mogla biti stilist, a svaka koja zna držati četku i fen u ruci frizer. Danas se događa da djevojke i dečki, koji nemaju ni godinu iskustva u make upu, održavaju master class, a mladenkama je jako teško procijeniti kome se prepustiti s povjerenjem jer cijena nije baš nikakva garancija. 

Samo jedno pravilo: Biti najbolja verzija sebe, ali ostati svoja!

Upravo iz tog razloga, Sanja ima savjet za sve mladenke. On je vrlo jednostavan, ali i pomalo očekivan. Naime, poznata vizažistica smatra da, bez obzira na to koliko se buduća mladenka zna sama lijepo našminkati, taj dan bi svoje lice ipak trebala prepustiti u ruke profesionalca.

To je jedini dan kad je djevojkama i ženama vizažist stvarno potreban. Preporučila bih im da dobro provjere i raspitaju se kome će se prepustiti s povjerenjem. Neka odaberu make up koji je svečaniji i bolji od svakodnevnog, ali opet da ne odstupa previše od onog na što su navikle. Mladenke trebaju biti najbolja verzija sebe, ali pritom ostati svoje! I posljednje, ali ne i manje važno: mladenke, popričajte telefonski s osobom koju želite angažirati. Pored profesionalnosti i kvaliteta, jako bitna stavka je i koliko je osoba ugodna na taj bitan dan kako ne bi utjecala na raspoloženje mladenke, zaključuje Sanja.

S njom se slaže i vizažistica Marija Butković koja tvrdi da bi vjenčani make up trebao biti naglasak ljepoti žene, a ne ekstrem koji asocira na neku drugu osobu:

Pogrešno je odabrati make up koji se kosi s osobnošću i karakterom žene. Mladenke trebaju razmišljati da taj dan moraju biti najljepša verzija sebe, a make up treba biti ugodan na licu, a tu svakako mislim na umjetne trepavice. 

Tu se osvrnula na Meghan Markle jer je tip šminke koji je ona nosila na kraljevskom vjenčanju – svevremenski:

Vojvotkinja nije robovala trendu, već je poželjela biti najbolja verzija sebe. Upravo to je ispravna definicija make upa, naglasiti, otkriti ljepotu žene, a ne mijenjati joj identitet.

Marija je kao ovogodišnji trend izdvojila bronzere koji su se vratili u svim teksturama i efektima – tekući, kremasti, u prahu, mat, sjajni… Mat bronzeri nanose se ispod jagodične kosti, a svjetlucavi na vrhove i uzduž jagodičnih kostiju. Uz to, savršeno izgledaju ako se stave na kapke umjesto sjenila te uzduž linije kose na čelu.

U trendu su prirodne, pune i prema gore počešljane obrve, donja linija obrva je uredna i osjenčanja a gornja je pomalo messy. Također su u trendu sjenila u pastelnim bojama, sve varijantre ružičaste posebno. U trendu su pjegice, možemo ih sve češće vidjeti ove sezone, kaže Marija te dodaje da klijentice traže i celebrity lookova. Najčešće je to Kim Kardashian i Kylie Jenner, a u posljednje su vrijeme veliki hit blogerice kao Huda i Nikkietutorials. Dodala je i da su posljednjih godina najveći hit među Hrvaticama obrve jer svaka klijentica želi imati savršene obrve. Također, konturiranje i highlighteri su jako traženi, kao i neizostavi smokey eye.

Svakodnevna njega kože je primarna za sve dobne skupine!

Ipak, ono s čim se nikako ne može pogriješiti je njegovana, hidratizirana koža u kombinaciji sa sređenim obrvama i bronzerom, dok su linija tuša i ruž puderaste teksture u jarkoj nijansi stvar osobnog odabira. Marija kaže:

Svakodnevna njega kože primarna je za sve dobne skupine. Zdrava je koža sama po sebi priprema za dobar make up. 

I Mariju smo, naravno, zamolili da otkrije tanju kako da šminka potraje cijelu noć. Kaže kako su za postojanost najvažniji baza, tehnika, količina pudera i fiksator.

Poželjno je izbjegavati matirajuće baze jer one mogu prouzročiti kontra-efekt. Naime, zatvarenjem pora potiče se pojačano lučenje pa se koža prekomjerno sjaji. Idealne su prozračne i hidratantne baze. Poučeni time, proizveli smo hijaluronsku bazu sa brusnicom Ellis Pearls. Poželjno je također izbjegavati “debele” slojeve pudera. Ako je to baš neophodno, dodatni sloj poželjno je nanijeti samo na problematične dijelove lica. Fiksatori su osvježivači šminke koji je ujedno i fiksiraju. Mogu u sebi imati dodatke kao što su čestice za matiranje ili čestice za sjaj, kao što ima MAC. Osim toga, mogu imati i list kadulje koji dokazano ima efekt zatezanja kože, kao što ga ima MiMist fiksator brenda Marra Cosmetics, objašnjava Marija.

Za kraj, poznata vizažistica otkrila je i svoj omiljeni look. Kaže kako je teško izdvojiti samo jedan, ali bi smeđi smokey eye izdvojila kao onaj najelegantniji i najnosiviji. Razlog je jednostavan: pristaje svima, ali ne izgleda previše napadno!

Foto: Sanja Jagatić, Instagram
0