Kratki trening koji donosi iznenađujuće dobre rezultate

Kratki trening koji donosi
iznenađujuće dobre rezultate

Kad govorimo o vježbanju, iza postizanja željenog izgleda i određenog stupnja kondicije nalaze se upornost, znoj i na tisuće minuta vježbanja. Od odlaska u teretanu do grupnih i individualnih treninga te vježbanja kod kuće uz pomoć brojnih rutina dostupnih u online programima, postoje brojne rutine i treninzi koji vode prema istom cilju. I dok se rijetki vesele vremenu koje će provesti u teretani ili na treningu, velika većina u potrazi je za treningom čije će rezultati biti vidljivi što prije i uz što manje uloženog vremena.

Posljednja u nizu rutina koja se istaknula u fitness svijetu je tabata trening. Tabata je program visokog intenziteta sastavljen od niza jednostavnih i svima poznatih vježbi u trajanju od 4 minute. Svaka vježba izvodi se u intervalima od 20 sekundi rada i 10 sekundi predaha. Nakon osam ponavljanja i pauze od minute, kreće se na novu vježbu.

Tabata trening ime je dobio prema japanskom znanstveniku Dr. Izumi Tabati koji je zajedno s timom stručnjaka s Nacionalnog instituta za fitnes i sport u Tokiju i prema rezultati njihovog zajedničkog znanstvenog istraživanja osmislio program koji je već oduševio mnoge.

U istraživanju su sudjelovale dvije grupe sportaša od kojih je jedna pratila novi tabata program intenzivnog vježbanja, dok se program druge grupe dužeg trajanja sastojao od vježba srednjeg intenziteta. Tijekom istraživanja, tabata grupa vježbala je četiri, dok je druga grupa vježbala pet puta tjedno. Iako je grupa sportaša koja je šest tjedana pratila Tabata program vježbala manje i iako je svaka rutina trajala kraće, zbog većeg intenziteta vježbanje prema tabata programu donijelo je bolje rezultate.

VJEŽBANJE PREMA TABATA PROGRAMU

Jedan klasičan tabata trening sastoji se od četiri vježbe poput trbušnjaka, sklekova, čučnjeva i Jumping Jackova. Ako rutinu započinjemo s trbušnjacima, trbušnjaci se rade 20 sekundi nakon čega slijedi pauza od 10 sekundi. Osam ponavljanja rezultirat će izvođenjem jedne vježbe u trajanju od 4 minute. Predah od minute uzima se između promjene vježbi. Vježbanje se nastavlja sa sljedećom vježbom prema istom principu. Vrijeme trajanja cijele rutine iznosi 20 minuta, a rezultati nakon nekoliko tjedana su i više no pozitivni.

Ako ste u potrazi za savršenim programom koji ćete lako ugurati u zatrpani raspored ili rutinom koja će vam pomoći da se za nekoliko tjedana na godišnjem odmoru osjećate i izgledate bolje, vježbanje prema tabata programu vrijedi isprobati.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori