Isprobajte depilaciju šećernom pastom kod kuće – imamo recept i sve savjete

Isprobajte depilaciju šećernom pastom kod kuće – imamo recept i sve savjete

Depilacija šećernom pastom je jedna od najstarijih metoda uklanjanja neželjenih dlačica, ujedno se smatra najučinkovitijom i najbezbolnijom metodom depilacije. 100 posto  je prirodna, antibakterijska, bez mirisa, boje i dodanih konzervansa. Prirodni sastojci, šećer, med i limun te hladan način upotrebe idealni su za osobe osjetljive kože kao što trudnice, osobe sa proširenim venama, ispucanim kapilarama, kao i kod kože sa ekcemima i psorijazom. Koristimo ju na svim područjima zahvaćenim neželjenim dlačicama, za sve tipove kože i kod svih tipova dlaka.

Sugaring je tehnika depilacije koja dugoročno sprječava crvenilo, urastanje dlaka i upale folikula. Nanošenjem paste u suprotnom smjeru od rasta dlačica, pastu  ‘guramo’ u poru odižući dlaku od kože, da obuhvati folikul dlake kako bi ju iščupali bez loma i na taj način spriječili urastanje i začepljivanje pore.

sugaring

Čupanjem folikula dlake osigurali smo dugoročno zdraviju kožu, manje začepljenih pora, manje iritacija u obliku crvenila, manje upala folikula i samim time manje uraslih dlaka. Redovitom depilacijom šećernom pastom korijen dlake slabi i  dlačice se prorjeđuju, a tretirati se mogu sva područja – lice, bikini, pazuh, ruke i noge. Šećerna pasta ne sadrži sastojke kao što su voskovi i smole, čijim uklanjanjem skidamo sloj zdravih stanica, ona se lijepi samo za dlačice, ne i za kožu, što tretman čini manje bolnim, dok istovremeno odstranjuje suhe i odumrle stanice kože radeći blagi piling.

Zašto dlačice slabe?

Redovitim korištenjem šećerne paste dlačice slabe jer ih se može ukloniti kada su duge samo 1.5 milimetar. Uklanjajući dlačice u ovoj ranoj fazi kada su slabo opskrbljene krvlju koja ih hrani, korijen i dlaka ne dobivaju sve potrebno za rast i razvoj te na taj način nakon nekog vremena jednostavno prestaju rasti, odnosno dlačice se na tretiranom području zamjetno prorjeđuju.

Zašto depilacija šećernom pastom manje boli od voska?

Vosak je ljepljiv, vruć i prianja na kožu. Njegovim uklanjanjem uklanjamo i neke zdrave stanice kože koje su spojene na živčane završetke. Oni reagiraju i odmah signaliziraju nelagodu i bol. Nestručnim rukovanjem voskom možemo trajno oštetiti kožu, najčešće dolazi do malih ožiljaka i depigmentacije tretiranog područja. Vosak se uklanja u suprotnom smjeru rasta dlake, što izaziva osjećaj žarenja te se zbog svega navedenog smije koristiti samo dva puta na istom mjestu u jednom tretmanu.

OK, želim isprobati depilaciju pastom, kako krenuti?

Prije prvog tretmana bilo bi idealno pustiti da dlačice narastu oko 5 milimetara. Također, ako su dlačice preduge, trebalo bi ih skratiti na duljinu od oko 5 milimetara, kako bi uklonili mogućnost nepotrebnog čupanja prilikom nanošenja paste na tretirano područje. Pasta s dugotrajnim učinkom uklanja dlačice duljine 1.5 milimetara tek nakon što se uspostavi ujednačeni ciklus rasta dlake. Dlačice ruku, nogu, trepavica i obrva imaju veoma kratku fazu rasta, 30 do 45 dana i zato nikada ne mogu dostići duljinu dlaka kose. Rastu u ciklusima s tri faze: anagena (aktivna faza rasta), katagena (međufaza za vrijeme koje se folikuli pripremaju za fazu odmora) i telogena (faza odmora kada stare dlačice otpadaju).

Zbog pucanja dlačica prilikom depilacije voskom ili nakon brijanja korijen je izrazito čvrst, a dlačice su u različitim fazama rasta.  Uklanjanje dlaka koje su u različitim faza rasta neće dati dovoljno dobre rezultate kao depilacija nakon ujednačenog ciklusa rasta dlake, zato se depilacija šećernom pastom preporuča jednom u 3-6 tjedana kako bi ih uklonili u anagenoj fazi, kada se dlaka još nije dovoljno razvila. Na taj način bol prilikom depilacije je svedena na minimum, a rezultati su trajniji.

Kako se kod kuće pripremiti za depilaciju šećernom pastom?

Idealno bi bilo napraviti piling 2-3 dana prije same depilacije, pogotovo ako na depilaciju dolazite prvi put ili imate problema sa uraslim dlakama. Druga važna stvar je hidratacija kože.  Nikako ne preporučamo mazanje losionima ili uljem neposredno prije depilacije, ali ključna je svakodnevna njega. Manje mrtvih stanica i dobro hidratizirana koža rezultiraju čistim porama i boljim prodiranjem šećerne paste u kožu koja lakše i bezbolnije uklanja dlačice. Sloj nepotrebnih mrtvih stanica na koži i nedostatak hidratacije začepljuju pore te onemogućavaju lako i nježno uklanjanje dlaka..

RECEPT ZA ŠEĆERNU PASTU:

Sastojci:

  • 1,5 kg šećera
  • 75 ml limunovog soka ili octa
  • 75 ml vode
  • termometar za kuhanje, ako ga imate
  • staklena posuda za pohranjivanje

Postupak izrade šećerne paste:

Na dno posude stavite šećer. Ulijte tekuće sastojke i pritom pazite da pokrijete sav šećer. Stavite posudu na srednje jaku vatru. Ako bude previsoka temperatura ovi sastojci će vrlo brzo izgorjeti. Kako biste izbjegle kristalizaciju, nemojte previše miješati. Samo lagano umiješate sastojke kako bi se stopili i nećete imati problema. Pazite na svoj lonac jer bi inače sve moglo prokuhati i izgorjeti dok vi ležerno provjeravate svoj Instagram news feed. Pričekajte da smjesa promijeni boju u toplu boju meda, ne previše tamnu. Tada ju maknite s vatre, a ako imate kuhinjski termometar, zagrijte smjesu na 115 °C i tada ju maknite s vatre.

Ako želite odmah krenuti s depilacijom, obavezno pričekajte da se vaša pasta dovoljno ohladi prije korištenja. Tada umočite prst u vodu i razmažite ju po prstima i dlanovima kako bi vam ruke bile vlažne, ali ne mokre. Izvadite malo paste iz posude i gnječite ju tako da ju istežete među prstima poput karamele – smjesa bi se trebala moći rastegnuti, saviti, pa ponovno rastegnuti i saviti. Ako vam smjesa bude poput sirupa u rukama, to znači da ste stavile previše vode. Tada smjesu možete vratiti malo na vatru dok ne zakipi, na otprilike minutu. Znat ćete da je pasta spremna za upotrebu kad postane neprozirna i meka. Uvaljajte ju u kuglu i spremna je za depilaciju.

Kako izgleda tretman depilacije šećernom pastom u idealnim okolnostima u kozmetičkom salonu?

Prvo i najvažnije – higijena! Obratite pažnju na ležaj – trebao bi imati čiste ručnike i jednokratnu plahtu. Vaša kozmetičarka bi trebala temeljito oprati ruke i po mogućnosti nositi rukavice. Sve što se koristi pri ovom tretmanu trebalo bi biti jednokratno – plahta, gaćice, špatula i maramice. Dezinfekcija tretiranog područja je obavezna. Kozmetičarka uzima šećernu pastu veličine jedne jušne žlice koju oblikuje u kuglicu.

Šećerna pasta mora biti prozirna i čista. Tek nakon što se izvadi iz posude i razradi postaje mutna i zlaćana. Pasta se nanosi u suprotnom smjeru rasta dlake odižući dlake od kože u duljini od 10 do 15 centimetara širine oko 3 centimetra. Slobodnom rukom kozmetičarka zateže kožu i skida pastu u smjeru rasta dlake brzim potezima paralelno sa kožom kako ne bi napravila podljeve. Nakon tretmana, pasta se obavezno baca, kao i sva papirna konfekcija. Eventualni ostaci paste s kože se uklanjaju jednokratnim vlažnim maramicama i nanosi se gel s efektom hlađenja za smirivanje kože.

Nakon depilacije šećernom pastom, kod kuće nije potrebna nikakva dodatna njega. Na tretirano područje možete nanijeti Aloa vera gel koji je  univerzalno sredstvo za njegu osjetljive, nadražene kože. Aloa umiruje kožu te je odlično vlaži. Kasnije nastavite s uobičajenim ritualima njege.

Tekst: Dijana Kokot

Nokti.hr & Beauty Boutique

Učitati još
Zatvori