Sve što sam naučila o make upu: Sanja Agić

Sanja Agić

Nakon što smo u rubrici Sve što sam naučila o make upu ugostili Dajanu Pajkić i Simonu Antonović, kao svoju iduću sugovornicu odabrali smo Sanju Agić. I to iz više razloga, a jedan od njih svakako je onaj da je Sanjina radna svakodnevica jedna od uzbudljivijih u Hrvatskoj i da sa svojom titulom profesionalne make up artistice, znanjem i talentom uvelike doprinosi raznim projektima unutar domaće modne, beauty i showbiz industrije. Sanja je u ovom poslu već godinama, no i sama priznaje da nikada ne prestaje učiti i razvijati se, pa smo o njenoj karijeri odlučili doznati više, i to iz prve ruke.

Sanja Agić 2

Iako se svojih prvih susreta s make upom ne može točno sjetiti, uspomene ju ipak vraćaju u osnovnu školu, u vrijeme kada se ozbiljnije počinje razmišljati koju srednju školu upisati: “Već kao mala pokazivala sam talent za umjetnost. To se najviše isticalo kroz crtanje, pa je tako na jednom uobičajenom likovnom satu profesor zadao temu crtanja i na kraju, iako meni ništa nije rekao, poslao moj crtež na državno natjecanje. On je osvojio prvo mjesto u ime škole Turnić i mislim da je to bio neki predznak čime ću se kasnije baviti. Ono što je mene osobno uvijek fasciniralo je glava žene – njena kosa i njeno lice. Nekako mi lijepo lice s lošom i netretiranom kosom ili lijepa kosa s lošim licem nikako nisu bili potpuni, tako da me privlačilo upravo njihovo uljepšavanje”.

Sanja Agić 3

S obzirom na to da je odrasla u Rijeci i tada nije bilo srednje škole za vizažiste, Sanja Agić upisala je frizersku školu, no zahvaljujući vlastitoj ambiciji četiri godine paralelno išla na praksu i u frizerski i u kozmetički salon. Pet godina radila u salonu, kako bi jednog dana mogla otvoriti vlastiti. “Kada sam otvorila svoj frizerski salon, zaista sam uživala u svojoj profesiji, međutim stalno sam osjećala da mi fali još šminka kako bi bila potpuno ispunjena. Razmišljajući o tome gdje sebe vidim u budućnosti, nikako se nisam vidjela u frizerskom salonu, no bila sam sretna u njemu i to me zbunjivalo. Privlačio me backstage, uvijek me zanimao onaj dio iza kulisa, željela sam biti dio tima koji stvara modu, revije, editorijale, naslovnice… U to doba, zanimanje vizažista nije bilo tako popularno kao danas i nisam znala kako doći do toga i ostvariti svoj san. A onda je život napravio svoje, udala sam se i suprug je potpisao poslovni ugovor na dvije godine u Zagrebu. Svoj salon dala sam u najam i otišla s njim u Zagreb, gdje sam upisala školu make upa i nakon toga dobila svoju prvu priliku u magazinu Story”, otkriva nam Sanja.

Sanja Agić 4

Već u razgovoru s njom, na Sanji se momentalno može vidjeti da zaista voli svoj posao i da ju on potpuno ispunjava. Kao što sama priznaje, naprijed ju konstantno tjera osjećaj da od svakog lica može izvući maksimum, a čak i kada odradi jedno snimanje, već razmišlja o tome kako bi drugi put sigurno još bolje napravila. Moda je za nju fenomenalna i nepresušna inspiracije, a šminkanje jedan kreativan posao još budi još veću, nezaustavljivu kreativnost.

Zapitali smo se kako izgleda jedan njen uobičajeni radni dan, a Sanja je otkrila: “Ono što je zanimljivo kod mog smjera jest to da ne postoji tipičan radni dan. Svako snimanje ili privatna šminkanja drugačije su raspoređena, na različitim lokacijama, većinom s različitim ljudima… Tako da je moj tipičan radni dan i ne toliko tipičan – uvijek zanimljiv, nov i različit.”

Sanja Agić - photo wall

Photo wall s radovima Sanje Agić

Snimanje naslovnica, editorijala, kampanja, suradnje s poznatima, uljepšavanje mladenki za najvažniji dan – onaj vjenčani… Svaki angažman poseban je na svoj način, pa čak i izazovan, no postoji li neki teži i izazovniji od ostalih? “Sve je izazov. Izazov je svaku mladenku usrećiti i pokušati njenu viziju pretočiti u djelo, izazov je našminkati osobe s estrade uvijek što savršenije za različite prilike, a ujedno stalno biti inovativan, izazov je osmisliti s dizajnerima make up koji će upotpuniti njihove kolekcije, a još je veći izazov našminkati njih 30-ak u što kraćem roku za reviju. Izazov i najveća sreća za mene su beauty editorijali, tamo sam najsretnija, najkreativnija, i najviše svoj na svome…”, iskreno otkriva Sanja.

Pogled u make up knjigu Sanje Agić

Pogled u make up knjigu Sanje Agić

Iza nje je danas i make up knjiga, s kojom je bila pionirka na domaćoj sceni. Ona se zove ‘Make-up s potpisom’, a u njoj ćete pronaći brojne korisne savjete o uljepšavanju, pravilnoj prehrani, estetskim zahvatima, primjeni botoksa i filera, njezi kože, kose i noktiju, o zdravim i lijepim zubima, trajnom make upu, ugradnji umjetnih trepavica, kao i o psihologiji ljepote. U svakom slučaju jedan jako veliki zalogaj koji je Sanja uspješno pretvorila u realnost. No, kako je zapravo došlo do ideje o knjizi? “Knjiga je nešto što će vjerojatno i iza mog života obilježiti moje postojanje u svijetu make upa. Ideja je došla spontano na jednom od mnogih snimanja i dao mi ju je tada jedan od najboljih stilista Marko Grubnić. Danima mi nije izlazila iz glave i onda smo krenuli obilaziti izdavačke kuće kako bismo vidjeli postoji li uopće interes za takav tip knjige. U isto vrijeme, privatno sam imala možda najteže razdoblje u životu i knjiga je bila moj bijeg od stvarnosti. Sveukupno je trebalo dvije godine da ona ugleda svjetlo dana. Sada kada gledam, drago mi je da sam ju uspjela završiti, nije bilo lako, nekoliko sam puta bila u iskušenju da ju spremim u ladicu i nikad ne završim… Ne znam bih li se ikad više upustila u takvu avanturu, ali danas sam ponosna što je takvo djelo iza mene”, zaključuje naša poznata vizažistica.

Knjiga Make up s potpisom

Knjiga Make up s potpisom

Sanju smo morali pitati i za uzore u svijetu make upa. Nije skrivala svoje simpatije prema Bobbi Brown, no i vrlo diplomatski ustvrdila je sljedeće: “Najviše zapravo poštujem svoje kolege i kolegice u Hrvatskoj, jer ovdje opstati i biti među najboljima je vrhunac. S obzirom na uvjete, ovdje radimo čuda i kreativniji smo od svih stranih kolega zajedno.”

S kojim brendovima najviše voli šminkati? Nekoliko njenih favorita su M.A.C Cosmetics, Bobbi Brown, Armani, Make Up For Ever, Kryolan, Charlotte Tilbury, NARS… I to su samo neki od brendova koji se nalaze u njenom make up kovčegu, jer svim kvalitetnim proizvodima voli pružiti priliku, bez obzira na potpis. “Moj stav je sljedeći: onog dana kada se budem “morala” opredijeliti samo za jedan brend s kojim ću šminkati, tada će moja karijera završiti. Zašto? Zato što su moji apetiti veliki u okvirima naše zemlje, a da bi bio među najboljima, moraš osim sto drugih faktora koristiti i najbolje proizvode. Najbolje proizvode nikada nema samo jedan brend, a jedino koristeći najbolje od najboljih možeš postići dobitnu kombinaciju”, zaključuje Sanja.

Sanja Agić - make up proizvodi

U razgovoru s vizažisticama, uvijek volimo doznati neke tajne i trikove koji mogu pomoći čak i nama amaterima. U top tri savjeta, Sanja Agić uvrstila je onaj da ne kupujemo šminku u količinama u kojima ju kupuju vizažisti, već da si napravimo mali spisak make upa koji nam uistinu treba i umjesto količinski, radije kupujemo kvalitetno i ciljano proizvode sa spiska. Drugi savjet vezan je uz kistove, za koje Sanja preporuča da se svakako koriste i da se ne podcjenjuje njihova važnost u make upu. Treće je da minimalno jednom tjedno operemo kistove šamponom za kosu (ako nemamo sredstvo za čišćenje kistova), isperemo ih u toploj vodi i ostavimo da se prirodno osuše. Ujutro će biti spremni za novi make up, a još mnogo drugih praktičnih savjeta Sanja otkriva u svojoj knjizi.

Sanja Agić 12

Mnoge žene koje su stalno u pokretu i možda premalo spavaju žele make upom prikriti umor. Kako postići taj razbuđeniji look? “Za početak moraju koristiti kreme i primere. Zatim malo korektora na podočnjake, obavezno nakon korektora barem malo fiksirati lice puderom u kamenu i nanijeti rumenilo. Ukoliko ste obožavateljice shimmera, nanijeti ga malo na sljepoočnice, uzduž nosa i mrvicu iznad gornje usnice. Sigurna sam da će izgledati svježe i sakriti umor, barem prividno”, savjetuje Sanja.

Sanja Agić 11

U njenoj bogatoj karijeri, pretpostavka je da se našlo i mnogo uspomena, anegdota i uzbudljivosti, a Sanja nam je ispričala jednu koja joj se urezala u sjećanje: “Imam jako puno uspomena, ali postoji jedna anegdota koju nikada neću zaboraviti. Jedna pjevačica i ujedno draga prijateljica, angažirala me za svoj važan koncert u Lisinskom. Sve je išlo po planu – šminka, frizura, styling, televizija i kamere i nakon što je otišla odraditi prvi set na pozornicu, njen tim i ja čekali smo ju kako bi na prvoj pauzi mogli popraviti šminku, frizuru i promijeniti styling. Imali smo tri minute u kojima je trebalo sve to napraviti. No, zbog reflektora je na pozornici bilo užasno vruće, ona je ušla u backstage i automatski u brzini i ne razmišljajući zgrabila ručnik te njime obrisala cijelo lice od znoja, a samim time i kompletnu šminku. Ako se tada nisam onesvijestila od muke, vjerojatno neću nikada. Ne znam kako sam uspjela i što sam napravila, ali par minuta kasnije ona je izašla na pozornicu potpuno svježa i nova, kao da se ništa nije dogodilo. Nitko u publici ništa nije primijetio, no meni je hitno trebalo nešto za smirenje (smijeh).”

Sanja Agić 10

Sanja Agić za sebe priznaje da je vrlo organizirana osoba, koja uvijek ima zacrtane ciljeve i planove, pa smo ju za kraj odlučili upitati što planira za budućnost. Otkrila je sljedeće: “Jednom mi je netko važan rekao ‘uvijek moraš imati cilj, nije bitno ako se zbog okolnosti taj cilj s vremenom prilagođava ili mijenja, ali on mora postojati.  Kada sam upisala školu šminkanja, rekla sam sama sebi i na glas svima, moj cilj je raditi i truditi se koliko god mogu i postati jedna od tri najbolja vizažista u državi! Moj cilj nije bio biti broj jedan u državi, jer sam svjesna da u tom slučaju moram žrtvovati baš sve, pa čak i obitelj, ali za biti među par najboljih, toliko mogu i hoću… I tako je i bilo. Onda je cilj bio knjiga, pa studio i tako dalje. Sada uživam u plodovima truda i razmišljam o novim idejama. Vrijeme će pokazati, možda ću i prenositi znanje i iskustvo koje sam stekla s godinama, no zasada sam još uvijek aktivna i još uvijek volim svaki svoj radni dan, kao i ljude koji me okružuju.”

Foto: Sanja Jagatić

0