Sve što sam naučila o make upu: Simona Antonović

Sve što sam naučila o make upu:
Simona Antonović

Simona Antonović

Naša relativno nova rubrika Sve što sam naučila o make upu nastoji dočarati svijet make upa iz prve ruke, i to iz ruke make up stručnjaka koji ga danas oblikuju. Na domaćem terenu, u Hrvatskoj, to je već dulji niz godina Simona Antonović. Osim što je vrlo prepoznatljiva i odmah ju povezujemo s poslom koji radi, njen kvalitetan dugogodišnji rad na sceni učinio ju je, usudili bismo se reći, autoritetom u beauty svijetu. Simonini profesionalni savjeti, kojih se lako mogu držati i mnogo manji beauty profesionalci među nama (a rekli bismo i laici) uvijek su jako dobro primljeni i nailaze za pozitivne reakcije publike. Dojmu svakako pridonosi i činjenica da Simona danas radi s jednom od najrespektabilnijih beauty kuća na svijetu – Chanelom.

No, kako je sve počelo? Simona će otkriti kako se ljubav prema make upu u njoj rodila sasvim spontano i sve je zapravo krenulo od crtanja. Još kao dijete htjela se baviti slikarstvom, no budući da s dolaskom u tinejdžerske godine iz rodnog Čakovca nije mogla u srednju Školu primjenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, svoju kreativnost ispoljavala je drugdje. “Crtala sam po asfaltu, zidovima, prešminkavala tete u časopisima, savjetovala frendice i njihove mame kako da se našminkaju, obuku, ošišaju te namjeste stan”, otkriva nam Simona.

Untitled_0085

Simona Antonović i počeci njene karijere

S poznatim modnim fotografom Markom Grubišićem kao tinejdžerka je krenula u avanturu zvanu modna snimanja, a nakon završene srednje škole otišla je u London, gdje 1999. i službeno počinje njena profesionalna karijera. Po povratku u Zagreb, surađuje s Viktorom Dragom i započinje make up karijeru u Hrvatskoj, radeći na TV reklamama, časopisima i Cro-a-Porteru te razvijajući se paralelno s tržištem.

Da je svaki početak težak, naučila je na vlastitoj koži: “U počecima nisam baš imala podršku okoline. Moji roditelji željeli su da imam neko normalno zanimanje koje znači kakvu-takvu sigurnost u životu, jer biti make-up artist zaista nije zvučalo kao ozbiljno i sigurno zanimanje.”

Untitled_0088

Uspješna karijera u Hrvatskoj

No, u Simoninom slučaju to zanimanje kroz godine je postalo itekako ozbiljno. Kao što će i sama reći, gotovo da nema poznate osobe u Hrvatskoj koju još nije šminkala, a skoro ni magazina s kojim nije surađivala. Snimanja su konstantna, kao i privatne make up seanse, najčešće u njenom studiju u Medvedgradskoj 39… Sve u svemu mnogo se radi, a stečena znanja Simona Antonović dijeli na svoje dvije uspješne platforme – blogu www.simonantonovic.com i mobilnoj aplikaciji koja nosi njeno ime i o čijem uspjehu dovoljno govori 140 000 korisnika.

“Znanje nema svrhu ako ga ne dijelimo s drugima. A i stalno učim, otkrivam ili stvaram nešto novo. Blog je nastao prvenstveno iz razloga jer su me klijentice, kako stalne, tako i nove, konstantno vukle za rukav da im dajem savjete kako se našminkati i da im preporučim proizvode. Žene žele pravi, jasan i stručan savjet i pomoć. Mnoge klijentice žalile su mi se da im osoblje u parfumerijama zapravo ne zna preporučiti proizvode za njih i da im to nije ono “pravo”. A u posljednje vrijeme počele su mi govoriti da su se pogubile u poplavi Instagram i Youtube make-up tutoriala potpunih amatera”, otkriva Simona.

Untitled_0091

Rad sa Chanelom

Osim u Hrvatskoj, Simona vodi zapaženu karijeru make up artistice i u inozemstvu. U tom kontekstu nemoguće je ne spomenuti suradnju s velikim Chanelom, koja je došla kao rezultat njenog dugogodišnjeg rada. Već četiri godine kreira make up lookove za Chanelova beauty i modna snimanja za tržišta srednje i istočne Europe i Mediterana. Osim snimanja, radi i ekskluzivne prezentacije novih Chanelovih make up kolekcija. Zanimalo nas je kako izgledaju takva velika i bez sumnje uzbudljiva snimanja, a Simona je pojasnila: “Ona su beskrajno predivna, profesionalna i uvijek angažiraju najbolji mogući tim jer je improvizacija nedopuštena. Nema mjesta površnosti i grešakama, a pogotovo ne poluproizvodima. Shvatila sam da ukoliko želiš biti najbolji, bilo gdje na svijetu i u bilo čemu, moraš znati prepoznati najbolje, raditi s njima i angažirati ih kako bi dobio najbolju uslugu ili proizvod. Upravo to radi Chanel. Bez kompromisa.”

Untitled_0090

Uzori u svijetu make upa

Od stranih imena, Simona od samih početaka karijere prati rad Petera Philipsa i Pat McGrath, za koju kaže da je boginja modnih revija i autorica kultnih make up lookova današnjice. I s Peterom i s Pat imala je priliku raditi u njihovom timu i iz prve ruke učiti od najboljih make up artista na svijetu. A tu su još i Val Garland i Lisa Eldrige, čiji rad voli i cijeni, kao i genijalna Lucia Pica, art direktorica Chanel make upa s kojom surađuje od prošle godine.

Untitled_0092

Kako izgleda uobičajeni radni dan Simone Antonović? Budi se između šest i sedam ujutro, prakticira yogu, doručkuje i odlazi na snimanje ili u svoj studio. Ili na sastanke s urednicima, fotografima, stilistima, frizerima i klijentima. Ponekad joj je taj dio dana rezerviran za ostanak doma i pisanje tekstova za blog, pripremanje shopping lista make upa za klijentice, isprobavanje novih proizvoda i stvaranje novih lookova. Takav radni dan zna potrajati i 12-14 sati. “Moj suprug i njegov tim mi pomažu i iskreno ne znam kada i kako bi to sve uspjela bez njega. Na poslu me najvše veseli sam čin šminkanja i kada je dobro okupljen tim pa je dobar show na snimanju, a još više se svi podignemo od sreće kad shvatimo kako upravo stvaramo vrhunsku modnu ili beauty priču. Isto tako sam presretna kada iz mog studija izlaze samopouzdane i lijepe žene. Jako sam sretna zbog njih.”

Untitled_0093

Profesionalni savjeti

Kao profesionalku, morali smo ju upitati za neke tajne i trikove koje je spremna otkriti. Ovo je njen top 3: “Tamno smeđom olovkom iscrtkajte liniju uz gornji rub oka tj. trepavica kako bi istaknuli boju očiju, učinili vizualno trepavice gušćima, povećali oko i ‘podigli’ pogled. U tekući puder umiješajte kap bademovog ulja prilikom aplikacije za dodatni glow efekt. Prije nanošenja maskare uvinite trepavice uvijačem i dogodit će se malo čudo – odjednom će biti dulje.”

Za Simonu je baza svakog dobrog make up looka prije svega dobra podloga, jer bez ujednačenog tena ništa neće izgledati tako dobro, što god da kasnije apliciramo. A što se tiče make up trendova koje ove sezone vrijedi isprobati, naša poznata vizažistica sugerira eyeliner u tirkiznoj ili žutoj boji.

Naposljetku, u današnjem svijetu kojeg uvelike oblikuju društvene mreže, mnogo je samoprozvanih make up stručnjaka, koji scenu čine itekako napučenom. No, do izražaja na kraju ipak dolaze kvaliteta i predani rad. Koja je tajna Simonina uspjeha?

Untitled_0087

Život make up artistice

“U biti, odrasla sam i odgojena na način da se sve radilo od početka do kraja, korak po korak i gdje nije bilo mogućnosti za površnost ili nedovršene obaveze. I to je najbolji savjet kojeg sam imala – sve treba napraviti savršeno precizno i jasno ma koliko god puta nešto ponavljali.

Za uspjeh u ovom poslu prvenstveno je potrebno imati talent koji je osnova priče o uspjehu. Oduvijek sam znala i osjećala da sam talentirana. Nisam išla u neku školu ili na tečaj za make-up niti jednu minutu. Ali samo talent nije dostatan i potrebno je puno, puno rada i iskustva. Danas se svatko može prozvati make-up artistom i svaki taj make-up artist će u životu imati svojih 15 minuta slave, bilo na Instagramu ili pred prijateljicama, ali pravi uspjeh i priznanje u ovom poslu ne događa se preko noći, niti nakon Instagram lajkova, već nakon mukotrpnog rada protkanog neprekidnim stvaranjem”, zaključuje Simona Antonović.

 

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori