Šparoge kao tajni lijek za sve

šparogetekst1

Šparoge su jedne od najkvalitetnijih i najhranjivijih vrsta povrća koje možemo unositi u organizam. Radi se o biljci koja dolazi iz porodice ljiljana i prije se smatrala delicijom, te se mogla pronaći samo na bogataškim stolovima. Srećom danas je šparoga postala namirnica dostupna svima, a osim što je možete nabaviti u dućanu, šparoge možete otići brati i sami. Bogat nutritivni sastav ove namirnice uključuje vitamine A, K, B, C i E, željezo, bakar, folnu kiselinu, vlakna, mangan, selen, kalij, cink, magnezij…i čini ju izuzetno cijenjenom namirnicom koja se koristi u svrhu prehrane, ali i liječenja zdravstvenih tegoba.

Koje su to dobrobiti šparoga i zašto bi se često trebale naći na vašem tanjuru doznajte u nastavku.

DETOKSIKACIJA
Šparoge imaju povoljan učinak na jetru i bubrege što ih čini odličnim izborom za detoksikaciju organizma. Zahvaljujući cinku i selenu tijelo će se na potpuno prirodan način očistiti od otrova. U svrhu detoksikacije šparoge jedite u kombinaciji s raznim salatama ili kao dodatak juhi.

TRUDNICE
Šparoge obiluju folnom kiselinom koja je sintetički vitamin B i preporučuje se trudnicama iz razloga što ima važnu ulogu u razvoju fetusa. Također radi se o laganoj hrani koja neće izazvati nadutost i potpuno je sigurna za konzumaciju.

šparogetekst2

SRCE
Šparoge posjeduju vrlo jaka antiupalna svojstva i zbog toga blagotvorno djeluju na bolesti srca i krvnih žila. Osim za srce i krvne žile šparoge će pomoći i u smanjenju kolesterola i krvnog tlaka, te će pospješiti jačanje kostiju.

MRŠAVLJENJE
Šparoge su izrazito niskokalorične, ali nutritivno bogate. Na 100g šparoga dolazi tek 20 kalorija i zato su savršen izbor ako imate problema s prekomjernom težinom. Nimalo masti i vrlo mali udio ugljikohidrata, osim za mršavljenje, šparogu čine namirnicom koja se preporuča i dijabetičarima. Možete pripremiti ukusne salate, juhe, namaz ili omlet i uživati u okusu i zdravlju ove namirnice.

šparohetekst4

M.S.

Foto: Shutterstock, Pixabay

0