Rutina buđenja koja će vas pretvoriti u jutarnju pticu

Rutina buđenja koja će vas
pretvoriti u jutarnju pticu

Objavu dijeli ASPYN OVARD (@aspynovard)

Za većinu , buđenje je ispunjeno zabrinjavajućim brojem alarma koje nakon kratkog gunđanja uz namrgođeni pogled kroz poluzatvorene oči gasimo i okrećemo se na drugu stranu uživajući u nekoliko dodatnih minuta sna. Probuditi se bez odugovlačenje nije lako čak ni za predivnih ljetnih početaka dana, a mračna zimska jutra taj naizgled jednostavan zadatak u danu pretvaraju u pravi izazov. Ako u cijelu kombinaciju dodamo kasni odlazak na spavanje i nemiran san, buđenje donosi dan ispunjen umorom, glavoboljom i traženje utjehe u slatkim zalogajima.

Iako ponekad imamo osjećaj da se nalazimo u začaranom krugu koji uvijek završava istim jutarnjim izazovom, tajna se nalazi u sasvim jednostavnoj rutini koju može imati baš svatko. Sve što trebate je upoznati svoj prirodni ciklus spavanja. Uz dobar timing, “sleep cycle” rutina pretvorit će vas u jutarnju pticu .

UPOZNAJTE SVOJ SAN

Spavanje donosi pet različitih faza. Prva faza je lagani san iz kojeg se lako možemo probuditi. Prestanak pokreta oka i usporavanja aktivnosti mozga promjene su koje donosi druga faza, dok se u trećoj i četvrtoj aktivnost našeg mozga dodatno usporava i konačno dovodi do pete, REM faze sna u kojoj se otkucaji srca i tlak povećavaju, a mišići postaju privremeno paralizirani.

Već je u samom opisu jasno da se izazov pred nama nalazi pokušamo li se probuditi iz dubokog sna. Upravo je to razlog zbog kojeg se ponekad osjećamo umorno čak i nakon onih savršenih osam sati sna.

ZDRAVE NAVIKE SU JEDNOSTAVNO RJEŠENJE ZA LAKŠE BUĐENJE

Objavu dijeli ASPYN OVARD (@aspynovard)

Kako kontrolirati spavanje? Odgovor se još jednom, kao i s većinom stvari, nalazi u dobrim navikama. Mali ritual prije spavanja u kojem ćemo se opustiti bez mobitela u ruci je savršen početak koji će vas san učiniti boljim, a buđenje lakšim. Savršeno vrijeme za utonuti u san je oko sat vremena prije ponoći kada će se hormon spavanja, koji je najaktivniji između deset sati navečer i ponoći, pobrinuti za dobar san.

Osim malog rituala koji će vas uljuljati u san, dosljednost je još jedna od ključnih navika koja će našem tijelu dati znak da mora utonuti u san. Iako su dobre navike uvijek rješenje, “sleep cycle” metoda uvijek ostavlja prostora za onaj jedan dan u tjednu kada ćemo leći kasnije i odgoditi nekoliko prvih budilica ujutro.

ZABORAVITE NA MOBITEL PRIJE SPAVANJA

Posljednja stvar koja igra veliku ulogu u cijeloj metodi u kojoj prirodni ciklus spavanja koristimo za što lakše buđenje je igra svjetla i tame. Izlazak sunca i jutarnja svjetlost pomoći će našem tijelu da rano započne dan, što objašnjava teško buđenje tijekom mračnijih jesenskih i zimskih mjeseci. Iako na jutarnju svjetlost ne možemo utjecati, na mrak prije spavanja možemo. Minimalna količina svjetla u spavaćoj prostoriji vašem će mozgu biti znak da je vrijeme za spavanje i ona ne uključuje samo ono očito gašenje svjetla prije spavanja, već i odmak od ekrana mobitela, televizora ili laptopa.

Istovremeno jednostavna i zahtjevna metoda donosi neodoljivi spoj odmornog sna i lakog buđenja koji nas priprema za još jedan dan ispred nas. Osim upoznavanja svojeg tijela i faza kroz koje prolazi tijekom spavanja, osim zabrane korištenja mobitela i sličnih ekrana u spavaćoj sobi, svojoj svakodnevnoj rutini dodajte i šetnju na svježem zraku, a obroke ispunite zdravim odabirima koji će vam donijeti nalet energije tijekom, ali i pomoći da bezbrižno utonete u san na kraju dana.

I na kraju, uvijek si dozvolite onaj jedan dan kada ćete zaboraviti na metodu, leći kasno i ostati u krevetu dugo nakon izlaska sunca jer tajna se uvijek nalazi u ravnoteži.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori