Simona Antonović: Crni eyeliner i konturiranje

Simona Antonović: Crni
eyeliner i konturiranje

Make up trendovi mijenjaju se velikom brzinom. Onaj koji je jučer bio must have, sutra je demode i ne pada nam na pamet osvrnuti se na njega. Međutim, nekim make up trendovima ne jenjava popularnost jer radi se o vrhunskim make up tehnikama koje su oduvijek tu s nama, a svako malo mijenjaju oblik u kojem se pojavljuju.

KONTURIRANJE

Puno prije Instagrama i make up tutoriala iz kuhinja u kojima se make up proizvodi bezlično i opsesivno samo stavljaju na lice kako bi se postigli ‘želim biti popularan, izgledati kao netko drugi i ne biti ja’ lookovi, konturiranje je bila poznata i priznata tehnika šminkanja koju su popularizirale scenske umjetnice još od 15. stoljeća radi naglašavanja ekspresija lica. U zlatnom dobu Hollywooda 20-ih godina prošlog stoljeća, kontuiranje doživljava svoju najveću popularnost. Nije bilo glumice koja nije konturirala lice. Međutim, sve su počele izgledati isto.

Glamoruzne hollywoodske dive poput Audrey Hepburn, Marilyn Monroe i Elizabeth Taylor kasnije mijenjaju taj trend istog izgleda i počinju primjenjivati oblikovanje crta lica specifično samo za njih. Fino i suptilno beauty konturiranje do savršenstva je doveo make up umjetnik Kevyn Aucoin u eri supermodela 90-ih. Umjetnost konturiranja oduvijek je smatrana kao prestižna make up vještina koja nije za svakoga i koju ne može raditi svatko, što se i potvrdilo velikim porastom popularnosti konturiranja unatrag nekoliko godina.

Prvo su mnogi make up artisti počeli šminkati sve redom u Kim Kardashian i Kendall Jenner, iako one primjenjuju vrlo specifično konturiran make up look koji, uglavnom, dobro funkcionira samo na njima. A onda su žene masovno počele konturirati same sebe i pretvarati se u nešto što nisu. Konturiranje je eksplodiralo i postalo najpopularnija make up tehnika današnjice. No, čak i letimičnim pogledom po Instagramu i Youtubeu, jasno je da nešto ipak ne štima – sve izgledaju isto.

Lako je izgubiti samu sebe u šumi Instagram make up lookova i Youtube tutoriala, pokušavajući postići izrazito konturirane makeup lookove čija svrha nije uljepšavanje, već mijenjanje strukture lica. Čime se potpuno ignorira vlastita ljepota. Upravo zbog toga, popularnost konturiranja polako počinje blijediti i oblikovanje lica opet postaje prestižna, fina make up vještina koja nije za svakoga i koju ne može raditi svatko.

CRNI EYELINER

Oči su dio lica koji je vrlo osjetljiv na vizualne promjene. Čak i najmanja promjena boje ili oblika može dramatično promijeniti izgled očiju i podići naše samopouzdanje. Danas posvuda možemo vidjeti različite varijacije crnog eyelinera, a zapravo se radi o jako starom make up trendu koji je svojedobno služio kao zaštita kože oko očiju.

Prije 12 tisuća godina, eyeliner se pojavio u starom Egiptu i Mezopotamiji. Koristili su ga kako bi bolje definirali svoje oči i zaštitili ih od bora koje se mogu formirati nakon stalne izloženosti pustinjskom vjetru, suncu i toplini. A onda nastaje poprilična pauza u korištenju eyelinera, sve do 1920-ih i razvoja filmske, modne i beauty industrije. Žene su bile spremne isprobati sve što bi im pomoglo da izgledaju kao njihove omiljene hollywoodske glumice. Pa i staviti crni eyeliner što je do tada bilo nezamislivo.

No, kada su u novinama objavljene fotografije pronalska grobnice egipatskog faraona Tutankamona na čijem je licu upravo crni eyeliner na očima bio najistaknutiji detalj, eyeliner je postao apsolutni look prestiža. Otkako se pojavio u modernom obliku, žene su ga prihvatile i nikada nisu pustile. Iako je imao uspona i padova, ovisno o modnim trendovima koju su vladali.

Beauty proizvodi i moda inspirirana ludim i slobodnim 1960-ima, te punkom, vratili su crni eyeliner na pijedestal najvažnijeg beauty trenda koji je onda opet pomalo nestao. Sve do potpune renesanse posljednjih mjeseci koja je počela pojavom emo subkulture i eksplozijom utjecaja modernih hipstera. Oni svi redom neizostavno koriste crni eyeliner u svakoj prilici – na poslu, u školi, za izlazak. Kao i svi mi jer, jednostavno, obožavamo crni eyeliner.

 

Tekst: www.simonantonovic.com

Učitati još
Zatvori